ροή ειδήσεων

Η Μεσαιωνική Πόλη στην ατζέντα της υπ. Πολιτισμού



Το θέμα της υπογραφής νέας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης για τη συντήρηση και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί, την 18η Ιουλίου, συνάντησή του με την υπουργό στην Αθήνα, παρουσία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνιας Μιχαηλίδη, και της αντιπρυτάνεως του ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου.

Συμβαλλόμενα μέρη στη νέα προγραμματική σύμβαση είναι ο Δήμος Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πλην όμως δύσκολα θα ξεκαθαρίσει ποιος θα έχει την ευθύνη χρηματοδότησης των έργων και της εκτέλεσης συνολικά της συμβάσεως.


Πέραν της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, ένα θέμα που θ’ απασχολήσει την υπουργό είναι και η εξεύρεση πόρων για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου.
Επιπλέον αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα της επένδυσης στο γκόλφ Αφάντου.
Κως

Χθες η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την Κω και έκανε αυτοψία στα μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό.

Η υπουργός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα, το Παλαιοχριστιανικό συγκρότημα του Αγίου Ιωάννη, το τέμενος Γαζή Χασάν, το Κάστρο Νερατζιάς, την Πύλη του Φόρου, το τέμενος Ντεφτερντάρ, το Νότιο τμήμα της Αγοράς, τον Βωμό του Διονύσου και την αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Αμέσως μετά μετείχε σε σύσκεψη, παρουσία των φορέων του νησιού, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα που προέκυψαν από τις συνέπειες του σεισμού στα μνημεία του νησιού.

Ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ζήτησε την παρέμβαση της υπουργού ώστε να υπάρξει αναλυτικό και ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης των μνημείων του νησιού, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω χωρίς να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας.

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, πόσα από τα χρήματα που εισπράττει το Ταμείο από την Κω, επιστρέφουν με τη μορφή έργων ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων του νησιού, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα, ότι τα ποσά που διατίθενται στην Κω, διαχρονικά και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι ελάχιστα.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Κω έθεσε το ζήτημα της εκχώρησης ενός μικρού ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διατεθούν, δεσμευτικά, για την τουριστική προβολή της Κω και για παρεμβάσεις και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών, αλλά και θα βελτιώσουν την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του νησιού.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο δήμαρχος Κω στην υπουργό Πολιτισμού, συνδέεται με το καθολικό αίτημα της κοινωνίας και των φορέων της Κω για την ανάδειξη του Ασκληπιείου.

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε, ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο και μοναδικής ιστορικής αξίας μνημείο, αφού σε σύγκριση με το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, υπάρχει μία βασική ειδοποιός αρχή: το Ασκληπιείο της Επιδαύρου αποτελεί τόπο λατρείας του Ασκληπιού. Αντίθετα το Ασκληπιείο της Κω, πέρα από τη λατρεία του Ασκληπιού, αποτελεί τόπο στον οποίο ασκήθηκε η ιατρική επιστήμη για αιώνες.

Ο δήμαρχος Κω κατέθεσε πρόταση για την ανάδειξη του Ασκληπιείου ως παγκόσμιου κέντρου προσέλκυσης εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, που σχετίζεται με την ιατρική επιστήμη.

ert

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *