ροή ειδήσεων

Αξιοποίηση και μίσθωση των δημοτικών λουτρών Ρόδου



Στα σχέδια της δημοτικής αρχής Ρόδου, είναι να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην αξιοποίηση και μίσθωση των δημοτικών λουτρών (χαμάμ) που βρίσκονται στην πλατεία Αρίωνος στην Μεσαιωνική Πόλη.
Η σχετική εισήγηση ψηφίστηκε ομοφώνως στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο μήνα και προχωράει με στόχο την αξιοποίηση του παραδοσιακού αυτού χώρου που αποτέλεσε σημείο αναφοράς από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τα δημοτικά λουτρά, είναι ένας χώρος γνωστός με διαφορετικά ονόματα, όπως «Λουτρά του Σουλεϊμάν», «Λουτρά του Μουσταφά» και «Γένι Χαμάμ» (που σημαίνει «νέα λουτρά») και λειτούργησαν το 1558, οπότε και ιδρύθηκε η πρώτη ανδρική πτέρυγα. Η γυναικεία προστέθηκε επί πασά Μουσταφά και δεν ακολουθεί το ίδιο αρχιτεκτονικό μοτίβο. Θόλοι, μαρμάρινες βρύσες, αστεροειδή παράθυρα που διαχέουν ιδανικά το αχνό από τους ατμούς φως τους χαρακτηρίζουν την πρώτη και παλαιότερη αίθουσα.
Η αίγλη, πάντως, που το ακολουθεί από τότε που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα επαρχιακά χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραμένει η ίδια, ενώ αρκετές, με πρωτοβουλία συμπολιτών μας, άνοιξαν τις πύλες τους προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή.
«Είναι κρίμα αυτό το ακίνητο να παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο. Αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την Ρόδο η λειτουργία των δημοτικών λουτρών, καθώς είναι ιστορικό μνημείο. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες» δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς, που εισηγήθηκε θετικά ως προς την αξιοποίηση του χαμάμ.
Μάλιστα, αυτές τις ημέρες, φιλοξενείται εκεί και μία ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας από μία φωτογραφική ομάδα σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ.
Τα στοιχεία αναλυτικά
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική», ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας του Δήμου κ. Δήμος Μουτάφης, απαιτούνται ακόμη μια σειρά από εγκρίσεις και διαδικασίες για να προχωρήσει ο διαγωνισμός: «Το θέμα μετά την έγκρισή του από το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή για την παγιοποίηση και συγκεκριμενοποίηση των όρων και τον υπολογισμό των αξιών που θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό του μισθώματος, των εγγυήσεων και των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Ροδου. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ούτε για πόσα χρόνια θα δοθεί, ούτε ποιο θα είναι το ύψος του μισθώματος. Κινούμενοι στην τακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση και χρήση των δημοτικών ακινήτων θα προβλέπεται ‘ένα μηνιαίο στάνταρ μίσθωμα, ποσοστό επιπλέον επι των ακαθάριστων εσόδων του ακινήτου, χρήση για εννέα (9) έτη –τουλάχιστον- αλλά και αυτό ακόμη θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Θα πρέπει να εξετάσουμε εάν θα συμφέρει και τον μισθωτή ανάλογα με την διάρκεια της μίσθωσης ενώ θα πρέπει να γίνει και καθορισμός του ποσού της εγγύησης τόσο για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων όσο και για την διατήρηση του ακινήτου ώστε να μην πάθει οποιαδήποτε φθορά –ίσως να απαιτηθούν και τεχνικές επεμβάσεις».
Η εισήγηση

Η εισήγηση όπως ψηφίστηκε
Αναλυτικά, η εισήγηση όπως ψηφίσθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου στις 10 Ιουλίου 2017, έχει, ως εξής:
ΘΕΜΑ: Εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου «Δημοτικά Λουτρά Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου» (μερίδα IV-1327 Οικοδομών Ρόδου) στην πλατεία Αρίωνος
Έχοντας υπ’ όψη :
-Το Π.Δ. 270/1981 περί «Καθορισμού των οργάνων της διαδικασίας και των όρων διενέργειας δημοπρασίας κλπ» (ΦΕΚ 77 Α΄/ 30.3.1981)
-Τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114Α/08-06-2006) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα
-Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α/07.06.2010), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα.
-Το δημοτικό ακίνητο έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 23084/737/25-08-1948 απόφαση περί ιστορικών διατηρητέων μνημείων Πόλεως Ρόδου που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Γενικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου του Βασιλείου της Ελλάδος (Φύλλο 10/23-11-1948).
-Το από 21/11/2012 θεωρημένο Τοπογραφικό Διάγραμμα του Τοπογράφου Μηχανικού Μπούκλα Στέλιου, υπαλλήλου της Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων του Δήμου Ρόδου.
-Την υπ’ αρ. πρωτ. 2/47728/21-6-2017 “Τεχνική Περιγραφή Μισθίου & Απαιτούμενες Εργασίες Αποκατάστασης και Ανακαίνισης (Yeni Hamam)” του ακινήτου «Δημοτικά Λουτρά Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου», της Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων.
-Την υπ’ αριθ. πρωτ. 2/49008/26-06-2017 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας
-Την υπ’ αριθ. 125/2017 Απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου
Ε ι σ η γ ο ύ μ α σ τ ε να ληφθεί απόφαση για τη διενέργεια πλειοδοτικής φανερής προφορικής δημοπρασίας με την διαδικασία όπως ορίζεται από το Π.Δ 270/81 για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου στην πλατεία Αρίωνος «Δημοτικά Λουτρά Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου» με κτηματολογικά στοιχεία: Μ.Ο. Ρόδου IV 1327, Τόμος 21, Φύλλο 63, Φάκελος 4684, ως παραδοσιακό χαμάμ με δυνατότητα συμπληρωματικά μόνον και της εμπορίας φυσικών σκευασμάτων συμπληρωματικών της κύριας χρήσης και προσφοράς νερού, αναψυκτικών και αφεψημάτων.

ΠΗΓΗ WWW.MONEY-TOURISM.GR

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *