ροή ειδήσεων

Η Τουρκία αγνόησε τις πιέσεις των ΗΠΑ για Χάλκη και Αγια-Σοφιά



Φανατικοί ισλαμιστές προσεύχονται μπροστά από την Αγια-Σοφιά, ζητώντας τη μετατροπή της σε τζαμί (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)


Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες αποκαλύπτει ότι ασκήθηκαν επανειλημμένως πιέσεις στην Άγκυρα για σεβασμό της Αγια-Σοφιάς και επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η τουρκική κυβέρνηση όμως αγνόησε παντελώς την Ουάσινγκτον, καθώς η Σχολή παραμένει κλειστή, ενώ η Αγια-Σοφιά έχει επανειλημμένως γίνει θέρετρο επίδειξης της τουρκικής προκλητικότητας, κυρίως με την ανάγνωση του κορανίου, αλλά και πρόσφατα με την τέλεση της μουσουλμανικής προσευχής, εντός του ιστορικού μνημείου.




Σύμφωνα με την έκθεση: «Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει).


»Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν «οικουμενικός», αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας».

Η έκθεση αναφέρει: «Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο στους Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλέγονται πατριάρχες, αλλά συνέχισε την πρακτική της να παραχωρεί την υπηκοότητα σε ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων Ορθοδόξων υπό όρους μιας λύσης που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου πατριάρχη».

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν επίσης: «Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και των Εβραϊκών Κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες, αν και ομόλογοί τους από το εξωτερικό είχαν αναλάβει άτυπες ηγετικές θέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις».

«Ο Αμερικανός πρεσβευτής και ο γενικόςπρόξενος στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει η έκθεση, «έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγια-Σοφιάς και της εξαιρετικής σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους». «Σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν εκ νέου την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Πηγή: mignatiou.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *