ροή ειδήσεων

Σαντορινιός: Λύση για την αυτονομία των νησιών οι ενεργειακές κοινότητες



Για να μπορέσει να υπάρξει η ανάπτυξη στα νησιά, χρειάζεται υδατική και ενεργειακή αυτονομία, διαχείριση απορριμάτων και λυμάτων, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε μεγάλο βαθμό για το θέμα τη νησιωτικότητας, συμπληρώνοντας ότι πλέον οι κατανομές των χρηματοδοτικών προγραμμάτων δεν θα γίνονται με βάση το πλασματικό δείκτη του ΑΕΠ, αλλά με βάση το δείκτη ανταγωνιστικότητας της κάθε περιοχής.

Επισημαίνει επίσης ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί το σύστημα ακτινωτής διασύνδεσης στην ακτοπλοΐα για καλύτερο δίκτυο, χρειάζονται συνδυασμένες μεταφορές και καλύτερες υποδομές.

Για το προσφυγικό δηλώνει ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν καταφέρει να αποδεχθούν τους πρόσφυγες, προκειμένου το μεταναστευτικό να μην αποτελεί πλέον πρόβλημα, ενώ για τη συγκοινωνία των νησιών συμπληρώνει ότι το θέμα των συνδυασμένων μεταφορών με νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή, θα λύσει πολλά από τα προβλήματα.

Αναφορικά με τις υδατικές και ενεργειακές υποδομές των νησιών, ο κ. Σαντορινιός υποστήριξε τα εξής:

"Σε ένα νησί για να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χρειάζεται υδατική και ενεργειακή αυτονομία, διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων. Έχουμε κάνει τη δράση για τις αφαλατώσεις, ενώ προχωράμε σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, την ειδική γραμματεία του ΕΣΠΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, των λυμάτων και των απορριμμάτων.

Αναφορικά με τις ενεργειακές κοινότητες προβλέπεται σχετική κατάθεση νομοσχεδίου για το θέμα αυτό το Σεπτέμβριο. Οι τοπικοί φορείς προκειμένου να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία στα νησιά θα προχωρήσουν σε συνεταιρισμούς φυσικών και νομικών προσώπων, ιδιωτικού η δημοσίου δικαίου. Θα μπορεί εύκολα ένας δήμος μαζί με την Περιφέρεια αλλά και με τη συμμετοχή ιδιωτών να δημιουργήσει μια ενεργειακή κοινότητα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των νησιών με ρεύμα, ενώ το πλεόνασμα του ρεύματος αυτού θα μπορεί να πουληθεί στη ΔΕΗ και τα χρήματα από την αξιοποίησή του να μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι' άλλους αναπτυξιακούς σκοπούς.

Γι' αυτούς τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς θα υπάρχουν συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές και κίνητρα για συγκεκριμένο διάστημα. Στα νησιά αυτή τη στιγμή η ενέργεια παράγεται από ντίζελ και από μαζούτ χαμηλού θείου. Μόνο το κόστος μεταφοράς αυτών των ενεργειακών πόρων αυξάνει και πενταπλασιάζει το κόστος παραγωγής της ενέργειας στα νησιά.

Αναφορικά με τις αφαλατώσεις έχουμε κάνει μία προσπάθεια να σταματήσει η μεταφορά νερού στα νησιά του Αιγαίου με υδροφόρες πλοία, κάτι που είναι κοστοβόρο για το κράτος και στοιχίζει αυτή τη στιγμή 12 ευρώ το κυβικό.

Ήδη, έχουν εγκατασταθεί αφαλατώσεις επιπλέον αυτών που ήδη υπήρχανε σε Πάτμο, Λέρο, Ψέριμο, Τέλενδο, ενώ υπογράφεται και στο Καστελόριζο.

Επίσης, είναι έτοιμες οι διακηρύξεις για τις αφαλατώσεις στους Λειψούς στην Αμοργό στην Κίμωλο και στην Ηρακλειά σε συνεργασία με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Επίσης στο Μαράθι και το Αγαθονήσι. Πριν από λίγο μάλιστα υπέγραψα και τη χρηματοδότηση του δήμου Θήρας προκειμένου να αγοραστεί και τοποθετηθεί μια μονάδα αφαλάτωσης. Προσπαθούμε να κλείσουμε το ζήτημα της υδατικής αυτονομίας των νησιών. Το μοντέλο της Πάτμου, του Καστελόριζου και των Λειψών, είναι το εξής: Κατασκευάζω τη μονάδα αφαλάτωσης, τη λειτουργώ για κάποια χρόνια και τη μεταφέρω στο δήμο ως ιδιοκτησία. Για παράδειγμα στο Καστελόριζο που υπογράψαμε τώρα το κόστος ανά κυβικό είναι 2,58 ευρώ από 12 ευρώ το κυβικό που είναι σήμερα με πλοίο υδροφόρα. Το κράτος πληρώνει την εταιρεία πιο φθηνά για να τις παρέχει νερό για πέντε χρόνια, ενώ οι αφαλατώσεις παραμένουν μετά στο δήμο και αυτός αποφασίζει πως θα τις λειτουργήσει".

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *