ροή ειδήσεων

Λέρος calling: Το outsider του καλοκαιριού



Μεταξύ της Καλύμνου και των Λειψών, η Λέρος δεν υπόσχεται ούτε εντυπωσιακές αμμουδιές ούτε πολυτέλειες, αλλά χαλαρούς ρυθμούς, αυθεντικότητα και μια γαλήνη που δεν τη συναντάς εύκολα.

Για να φτάσετε στο επιβλητικό κάστρο του Παντελίου, θα πρέπει να ανεβείτε 500 σκαλιά... Αξίζει τον κόπο!

Νησί χαμηλών τόνων κι ένας τόπος παρεξηγημένος ( λόγω των εύλογων συνειρμών με το θεραπευτήριο ), η Λέρος ούτε μπορεί ούτε και θέλει να προσελκύσει τους πάντες και γοητεύει όσους συνειδητοποιημένα αποζητούν τη διαφορετικότητα και την ησυχία στις διακοπές. Ετοιμαστείτε για βουτιές στα διάφανα νερά των –κυρίως βοτσαλωτών– κολπίσκων της αλλά και για ένα ταξίδι στο χρόνο, που θα σας γυρίσει στην εποχή της Ιταλοκρατίας, μέσα από τα μεσοπολεμικά κτίρια στο Λακκί και τα αιγυπτιώτικα αρχοντικά που απλώνονται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, μεταξύ Κριθωνίου και Αλίντων, και αφηγούνται τη δική τους ιστορία.

Αν υποθέσουμε ότι τη Λέρο μπορεί κάποιος­ να τη γυρίσει μέσα σε δύο ημέρες ( που είναι μια σωστή υπόθεση ομολογουμένως ), τότε το ερώτημα είναι πόσες αναμνήσεις χωράνε στο ημερολόγιο του επισκέπτη. Κι όμως είναι πολλές! Το Λακκί, που λέγαμε προηγουμένως, συνδυάζει τις τάσεις της αρχιτεκτονικής των ’30s με αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία. Οι παλιές κατοικίες των αξιωματικών ( δυστυχώς, έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται ), το δημαρχείο, το Ξενοδοχείο της Ρώμης και η κυκλική Αγορά με τον Πύργο του Ρολογιού είναι μερικά από τα σημεία που αξίζουν την προσοχή μας. Λίγο έξω από την πόλη προς τα ανατολικά, στη Μερικιά, το Πολεμικό Μουσείο Λέρου ( ή αλλιώς Τούνελ Μερικιάς ) παρουσιάζει εκθέματα από την εποχή που το νησί αποτελούσε ιταλική βάση, ενώ οι χώροι του περιλαμβάνουν ακόμη το στρατιωτικό μουσειακό πάρκο και τις υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών των Ιταλών.


Η εντυπωσιακή θέα από το «Maison des Couleurs» στον Πλάτανο

Από την πίσω πλευρά, στην Αγία Μαρίνα, μπορείτε να περπατήσετε στην άνω μεριά του οικισμού, που λέγεται Πλάτανος, κάνοντας μια ωραιότατη απογευματινή βόλτα με φόντο τα όμορφα αρχοντικά. Στην άκρη της πόλης θα βρείτε το βυζαντινό κάστρο του Παντελίου, στο οποίο οδηγούν 500 σκαλιά. Αν τα φοβηθείτε, προτιμήστε τη λύση του ασφαλτοστρωμένου δρόμου για να δείτε τις μεγάλες υπόγειες αποθήκες και τις δεξαμενές νερού, το Εκκλησιαστικό Σκευοφυλάκιο Βυζαντινής Τέχνης και το ναό της Παναγιάς αλλά και να απολαύσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα στους δύο κόλπους, στην ενδοχώρα της Λέρου και, φυσικά, στο πέλαγος. Ακριβώς κάτω από το κάστρο, στο δρόμο με τους μύλους, λειτουργεί ένα ατμοσφαιρικό και προσεγμένο all day café-bar με ανάλογη θέα.

Με λίγη πεζοπορία φτάνετε στην παραλία Κρυφός

Κατά τα άλλα, κατευθυνόμενοι προς τα Άλιντα, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στον Πύργο Μπελλένη, ο οποίος έχει χτιστεί μεταξύ 1925 και 1927. Άλλοτε εξοχική κατοικία του ευεργέτη Παρίση Μπελλένη, όπως και νοσοκομείο των Γερμανών, φιλοξενεί πλέον πλούσια λαογραφική συλλογή και πολεμικά εκθέματα. Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα παρεκκλήσια της Παναγίας Καβουράδενας και του Αγίου Ισιδώρου, που μοιάζουν με καρτ ποστάλ. Το τελευταίο στέκεται στην ακροθαλασσιά, με μια στενή λωρίδα γης να το κρατά «δεμένο» με τη στεριά προσφέροντας ένα από τα ωραιότερα photo opportunities στο νησί.

Η παραλία του Παντελίου είναι από τις πιο δημοφιλείς στο νησί

Πού να βουτήξετε
Στην Αγία Κιουρά για τιρκουάζ νερά σε pocket έκδοση. Κατεβαίνοντας, μπορείτε να μπείτε στην ομώνυμη εκκλησία με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες. Στο Μπλεφούτι για ησυχία και αμμουδιά μετά αλμυρικίων. Στον δημοφιλή Βρωμόλιθο για ό,τι καλύτερο ( σχεδόν ) οργανωμένο υπάρχει σε όλο το νησί. Στα Άλιντα για οικογενειακές καταστάσεις και συγκρατημένο beach fun. Στα Δύο Λισκάρια και στον Κρυφό για περισσότερη απομόνωση με ολίγη εύκολη πεζοπορία. Στον Ξηρόκαμπο για απλωτές στην καρτοποσταλική βοτσαλωτή παραλία του χωριού. Στην πολύ οργανωμένη­ παραλία του Παντελίου, που έχει από τη μία ψιλό βότσαλο και από την άλλη άμμο. Last but not least, καθημερινά ξεκινούν καραβάκια από την Αγία Μαρίνα­ προς τα γύρω μικρονήσια ( Στρογγυλή, Γλαρονήσια, Αγία Κυριακή ), που διαθέτουν εξωτικά νερά, ενώ από το Παρθένι νοικιάζεις πριβέ σκάφος για το νησάκι Αρχάγγελος.

Το μικρό και σικάτο «Αρχοντικό Αγγέλου»

Πού να μείνετε
Στο Nefeli Hotel Leros στο Κριθώνι που συνδυάζει το καλό επίπεδο υπηρεσιών με τον value for money χαρακτήρα (2247024611 ). Στο ήσυχο και όμορφο συγκρότημα Castle Vigla με δωμάτια και διαμερίσματα σε προνομιούχο τοποθεσία στην περιοχή Βίγλα. Στο Αρχοντικό Αγγέλου , ένα μικρό και ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο με προσωπική περιποίηση, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στα Άλιντα. Από τα μεγαλύτερα ατού του ο περιποιημένος μεγάλος κήπος με το self service bar και το πλούσιο σπιτικό πρωινό, το οποίο εναλλάσσεται καθημερινά, με αρκετές επιλογές και για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Στο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα Crithoni’s Paradise Hotel, στην παραλία Κριθώνι κοντά στα Άλιντα. Παραπέμπει αρχιτεκτονικά στα νεοκλασικά ιταλικά εξοχικά των αρχών του 20ού αι., ο κήπος εκτείνεται μπροστά από τα τρία κτίρια και την πισίνα, και τα δωμάτια είναι φωτεινά και ανάλαφρα, όλα με θέα στη θάλασσα και άνετο μπαλκόνι. Στο Maison des Couleurs στον Πλάτανο, με πυρήνα του ένα αναστηλωμένο οίκημα του 1907 (2247023341 ).

Ένας «Μύλος» για φρέσκο ψάρι κι εκπληκτική θέα

Πού να φάτε
Επί του φαγητού, τώρα, για φρέσκα ψάρια κι εντυπωσιακή ποικιλία σε όστρακα περάστε μία βόλτα από τον «Σώτο» στον Δρυμώνα, που φημίζεται ανάμεσα σε άλλα για το σουβλάκι από ροφό. Ο περιποιημένος «Μύλος » στην Αγία Μαρίνα κλέβει την παράσταση με το στιλ, τις γεύσεις και την ενημερωμένη wine list. Έμφαση στα πιάτα με φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, προτάσεις που δίνουν λύσεις σε όλους αλλά και cocktail bar στην ταράτσα. Στο «Αλώνι » στον Ξηρόκαμπο θα πάτε για φρέσκα ψαρικά και άπαιχτη θέα στον όρμο που δένουν τα δεκάδες καΐκια. Στον «Μαυράκη »στα Άλιντα θα καθίσετε για νόστιμο σπιτικό φαγητό στη δροσερή βεράντα ή στη σκιά της πέργκολας στην αυλή. Στο «Μπακάλικο με Τσίπουρο» (6941523999 ) στο Λακκί θα βρείτε όλα τα καλούδια της Λέρου μαζεμένα σε ένα ντελικατέσεν που σερβίρει custom-made ποικιλίες. Μπαίνετε μέσα, διαλέγετε παστά ψάρια, αλλαντικά, τυριά και τουρσιά από τη βιτρίνα του ψυγείου και τα απολαμβάνετε εντός ολίγου στα τραπεζάκια που βρίσκονται ακριβώς απέξω.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *