ροή ειδήσεων

Εl Pais: Οι τζιχανιστές σχεδίαζαν σφαγές τουριστών



Ο τραγικός απολογισμός των δύο επιθέσεων σε Ράμπλας και Κάμπριλς φτάνει στους 14 νεκρούς και πάνω από 130 τραυματίες από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS.

Ωστόσο, τα σχέδια των τζιχανιστών αναφέρουν ότι στόχος τους ήταν ένα πραγματικό μακελειό με εκατοντάδες νεκρούς στους δρόμους της Καταλονίας.

Μια ημέρα μετά την αποκάλυψη των ισπανικών ΜΜΕ ότι το αρχικό τους σχέδιο ήταν να προκαλέσουν το μεγαλύτερο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, σοκάρει η πληροφορία που μεταδίδει η El Pais ότι οι πέντε τζιχαντιστές που έφτασαν στην Καμπρίλς ήθελαν να σφάξουν όσους περισσότερους μπορούσαν στον παραλιακό δρόμο όπου τελικά ακινητοποιήθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Για το λόγο αυτό, κατά το δημοσίευμα, και επέλεξαν την Καμπρίλς καθώς ήξεραν ότι την ώρα αυτή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, θα υπήρχαν πολλοί τουρίστες στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Ομως οι Αρχές ματαίωσαν τα σχέδια τους. Σε ένα από τα πολλά μπλόκα ένας αστυνομικός σκότωσε τους τέσσερις από αυτούς ενώ λίγη ώρα αργότερα νεκρός έπεσε και ο πέμπτος τζιχαντιστής αν και όπως φάνηκε σε βίντεο χρειάστηκαν 10 σφαίρες για να εξουδετερωθεί.

Αναλυτικά τα 12 πρόσωπα που αποτελούσαν τον πυρήνα των τζιχανιστών που σκότωσαν 14 ανθρώπους:

Συλληφθέντες (4):
Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών
Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών
Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών
Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία-σοβαρά τραυματίας)

Νεκροί (5):
Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών
Σαϊντ Αάλα, 19 ετών
Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών
Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία)
Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία)

Αναζητούνται (3):
Γιουσέφ Αάλα (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Αμντελμπακί Ες Σάτι (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών



Η αστυνομία της Καταλονίας δήλωσε σήμερα πως οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται με την υπόθεση ότι υπάρχουν 12 ύποπτοι για τις επιθέσεις στη Βαρκελόνη που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και ότι οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν έναν άνδρα.

Μιλώντας σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Άλμπερτ Ολίβα είπε πως ο άνδρας αυτός είναι ο 22χρονος Γιούνες Αμπουγιακούμπ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας είπε ακόμη πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν περισσότεροι από ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ την περασμένη Τετάρτη.

«Θα μπορούσε να είναι ένας, [θα μπορούσαν να είναι] δύο ή τρεις», είπε ο Ολίβα.

Τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που προορίζονταν για τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε "μία ή περισσότερες επιθέσεις" στη Βαρκελόνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, ανακοίνωσε επίσης η αστυνομία.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελόνης", είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελόνης επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του. Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού. Η αστυνομία δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο ο ύποπτος που διαφεύγει και καταζητείται, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ από το Μαρόκο, να μην βρίσκεται πλέον στην Ισπανία αλλά να κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει στη Γαλλία.



Το άρρωστο σχέδιο των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη -Ετοίμαζαν τριπλό χτύπημα

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του διεστραμμένου σχεδίου των τρομοκρατών της Βαρκελώνης, οι οποίοι, όπως γίνεται φανερό, ήθελαν να αιματοκυλίσουν ολόκληρη την πόλη και να προκαλέσουν εκατόμβη νεκρών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Telegraph, αλλά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η elespanol, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι σχέδιο των τζιχαντιστών να ήταν τριπλή ταυτόχρονη επίθεση σε τρία εμβληματικά σημεία της Βαρκελώνης: Στην Ράμπλας, στο λιμάνι της πόλης και στη Σαγράδα Φαμίλια. Η επίθεση θα γινόταν με βαν, όπως δηλαδή και έγινε στην Λας Ράμπλας. Στο σχέδιο ήταν και η μεταφορά φιαλών βουτανίου οι οποίες θα εκρήγνυνταν μέσα στα αυτοκίνητα. Ετσι εξηγείται γιατί ο τρομοκρατικός πυρήνας είχε νοικιάσει τρία βαν.



Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το ναό αυτό επισκέφτηκαν μόνο το 2016 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ τον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας περπατούν καθημερινά περί τους 300.000 ανθρώπους.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν οι βόμβες που σχεδίαζαν ήταν ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στις επιθέσεις του.

Η έκρηξη που τους χάλασε τα σχέδια

Τα σχέδια του 12μελούς πυρήνα των τζιχαντιστών φαίνεται ότι άλλαξε η έκρηξη που έγινε γύρω στις 11 τοπική ώρα, της Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Εκεί βρέθηκαν περισσότερες από 20 φιάλες με βουτάνιο καθώς και η ουσία acetone peroxide η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό εκούσιων εκρήξεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τζιχαντιστές φοβήθηκαν ότι η έρευνα της αστυνομίας για την έκρηξη στην Αλκανάρ θα οδηγούσε σύντομα τις αρχές στα ίχνη τους και έτσι αποφάσισαν να αυτοσχεδιάσουν και να επιτεθούν με το λευκό βαν στην Λας Ράμπλας με στόχο να παρασύρουν κάτω από τις ρόδες του τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανυποψίαστων θυμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο μερικές ώρες αργότερα επιτέθηκαν και στην Καμπρίλς.

Την πληροφορία για τη σύνδεση της έκρηξης στο Αλκανάρ με την επίθεση στη Λας Ράμπλας, επιβεβαιώσε χθες και ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν ο οποίος είπε ότι είναι πιθανό οι τρομοκράτες να είχαν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη Ράμπλας.

iefimerida.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *