ροή ειδήσεων

WWF: Εξαντλούμε τα όρια της Γης με ρυθμούς ρεκόρ



Τους φυσικούς πόρους του πλανήτη εξαντλεί φέτος νωρίτερα από ποτέ η ανθρωπότητα (μέχρι τις 2 Αυγούστου), κάτι που σημαίνει ότι θα ζούμε με... δανεικά από τις επόμενες γενιές, ανακοίνωσε σήμερα η WWF. Όσον αφορά τα κράτη της ΕΕ και ειδικότερα την Ελλάδα, σημειώνεται ότι ο τρόπος ζωής παράγει κάθε χρόνο ένα υπέρογκο «οικολογικό χρέος».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Global Footprint Network (GFN) που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη φετινή χρονιά θα εξαντλήσουμε και επισήμως νωρίτερα τους πόρους που η Γη έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει για όλο το έτος. Αυτό το θλιβερό ρεκόρ, αποδεικνύει πως το οικολογικό χρέος της ανθρωπότητας μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Συνολικά, η ανθρωπότητα χρειάζεται 1,7 πλανήτες τον χρόνο για να συνεχίζει να ζει με τον ίδιο τρόπο, ενώ αν όλοι ζούσαν όπως οι Έλληνες, θα χρειαζόμασταν 2,5 πλανήτες. Με άλλα λόγια, η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τη φύση 1,7 φορές γρηγορότερα (ή στην περίπτωση των Ελλήνων 2,5 φορές ταχύτερα) από τον ρυθμό με τον οποίο τα οικοσυστήματα μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες.

Πρώτη στη σχετική κατάταξη αναδεικνύεται η Αυστραλία (με 5,2 πλανήτες), οι ΗΠΑ ακολουθούν με 5 πλανήτες, ενώ εντύπωση αλλά και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα και η Ινδία -που μαζί αντιπροσωπεύουν το 36% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού- βρίσκονται ακόμη σχετικά μακριά από την κορυφή.

Η φετινή 2α Αυγούστου είναι αρνητικό ρεκόρ από το 1970 - όταν και για πρώτη φορά η ανθρωπότητα δημιούργησε «οικολογικό χρέος». Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 χρόνια πριν, το 1997, η αντίστοιχη ημερομηνία ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η «Μέρα που ξεπεράσαμε τα όρια της Γης» (Earth Overshoot Day) αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός GFN υπολογίζει την ημερομηνία του έτους, κατά την οποία η κατανάλωση των φυσικών πόρων από την ανθρωπότητα ξεπερνάει αυτά που ο πλανήτης μπορεί να αναπληρώσει. Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του WWF, «Ζωντανός Πλανήτης», η άγρια ζωή είναι πιθανό να έχει μειωθεί κατά 67% μέχρι το 2020, εξαιτίας κυρίως της πορείας που έχει διαλέξει η ανθρωπότητα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *