ροή ειδήσεων

Υποσχέσεις Τσίπρα για διόρθωση αδικιών-Εκλογές το 2019



“Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου” διαμηνύσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως ο μοναδικός τρόπος για να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας είναι με μεταρρυθμίσεις και ισορροπία στο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να προστατεύονται οι αδύναμοι.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και την μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου δημιουργείται περιθώριο από το 2019 να γίνουν διορθώσεις που θα ελαφρύνουν όσους έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Χαρακτηριστικά είπε "Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιάνοντας τους στόχους θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο, πάνω από τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούμε να κινηθούμε πάνω από τα αντίμετρα".

Θύμισε δε, ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη υπεραπόδοση και όπως είπε αυτό ήταν μια από τις αιτίες που αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε κάποιες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε το γεγονός πως και φέτος ο προϋπολογισμός κινείται σε θετικό έδαφος και ξεπερνά τους στόχους, ενώ πρόσθεσε ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση και φέτος να μοιράσει μέρισμα στους αδύναμους.

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για διάφορα θέματα του πολιτικο-οικονοικού γίγνεσθαι απάντησε ως εξής:

Το χρέος και το ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αλγόριθμο που κλειδώνει το θέμα του χρέους και χαρακτήρισε σημαντικό ότι το χρέος δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη δυνατότητα της χώρας να πληρώνει κάθε χρόνο έως ένα επίπεδο του ΑΕΠ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες (κάτω του 15% του ΑΕΠ).

Όπως είπε αυτό «χαιρετίστηκε» από τους επενδυτές με την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και την έκδοση ομολόγου.

Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους και της περαιτέρω ποσοτικοποίησης των παραμέτρων ρύθμισης βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα» με το ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Απαντώντας σε ερώτηση για το άρθρο που αφορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου τόνισε ότι δέχτηκε επιθέσεις. Οποιος το διάβασε, κατάλαβε πως οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τότε ΠΑΣΟΚ «είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», σημείωσε.

Σχολίασε ότι αυτό που έκανε εντύπωση είναι πως ενόχλησε το ότι αναφέρθηκε στον «συστημικό φόβο». «Αν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανέναν, αλλά να καταφέρω ως επικεφαλής μιας συλλογικής κυβέρνησης να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από μια περιπέτεια που την έβαλαν άλλοι. Να είμαστε εμείς αυτοί που θα θέτουμε τη βάση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή είναι η φιλοδοξία και για αυτή μάχομαι», υπογράμμισε.

Η διαπραγμάτευση και οι καθυστερήσεις

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Όμως τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση δεν την είχε η κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Υπήρξε διαφωνία των εταίρων και πιέσεις για μέτρα πέρα από τη συμφωνία.

Προσπαθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παραχθεί σημαντικό έργο. «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού που προσπαθούμε να επιλύσουμε, αλλά εκτιμώ ότι είναι μια προσπάθεια που αποδίδει», τόνισε.

Αυτό το εκτιμούν οι εταίροι, υποστήριξε, και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα την τρίτη αξιολόγηση. «Θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουμε τις αποφάσεις για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι τις αναλογεί, «θα τρέξει γρήγορα» καθώς εκτός των άλλων δεν περιλαμβάνει κρίσιμα πολιτικά θέματα. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ΔΝΤ, μπορούμε και με το ΔΝΤ αν δεν έχει παράλογες απαιτήσεις. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να έχουμε το ΔΝΤ «με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω», τόνισε. Όπως είπε, πρέπει να λυθεί το θέμα εντός του χρόνου.

Αναφερόμενος και στις δηλώσεις Μακρόν για το ΔΝΤ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να προσέλθουν όλοι οι εταίροι με αυτή τη διάθεση και να μην υπάρξουν απαιτήσεις πέραν της συμφωνίας.

Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός θύμισε δημοσιεύματα ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση Σαμαρά να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ, είχε γίνει αγωγή από την Αγροτική για τα δάνεια των κομμάτων. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε η απόφαση για σπάσιμο της Αγροτικής, τα δάνεια αυτά πέρασαν στο «υγιές» κομμάτι και όχι στην «bad bank».

Αναρωτήθηκε πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που χρωστούν τα κόμματα. Ενώ χρωστούν εκατομμύρια εμφανίζονται ως αυτοί που θα νοικοκυρέψουν τη χώρα, σημείωσε.

Οι επενδύσεις

Πέρυσι έγινε ρεκόρ πενταετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι φέτος αναμένεται μεγαλύτερο ρεκόρ. «Πώς έγινε αυτό αν έχουμε μια κυβέρνηση που μισεί τις επενδύσεις;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιχειρείται να καταπολεμηθούν παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, θέματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί επί χρόνια.

Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση είναι ότι θέλουμε επενδύσεις αλλά παράλληλα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την εργασία. «Θέλουμε επενδύσεις που θα προωθούν την «ένταση γνώσης» αλλά και τα πλεονεκτήματα της χώρας».

Τα εργασιακά και οι αιχμές για τον ΣΕΒ

Αιχμές άφησε ο πρωθυπουργός για κάποιους από τους κοινωνικούς εταίρους απαντώντας σε ερώτηση για σχετική ανάλυση του ΣΕΒ για τα εργασιακά. Είπε ότι «οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά σχέση με την παραγωγή και όχι με τις προμήθειες του Δημοσίου δεν έχουν τέτοιες απόψεις. Εχουν εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλούς μισθούς».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής. Θέλουμε να παράγει και να προσελκυστούν επενδύσεις στον δευτερογενή τομέα».

Κάποιοι μας είπαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει, ότι πρέπει να είναι χώρα παραγωγής υπηρεσιών. «Είναι μεγάλο λάθος».

Οι συντάξεις και η νέα γενιά

Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η συζήτηση για το πόσο μειώθηκαν οι συντάξεις στα δυο πρώτα μνημόνια και για το ότι εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε, αλλά και για το ότι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μείωση συντάξεων, αν και με ισόποσες παροχές σε όσους έχουν ανάγκη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όμως, συμπλήρωσε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις 400.000 που έφυγαν από τη χώρα και για το πώς θα γυρίσουν πίσω. Για τους έλληνες φοιτητές που κάνουν δουλειά στα πανεπιστήμια και χρειάζονται βοήθεια στα πρώτα βήματα. Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα, οι πληγές είναι μεγάλες αλλά η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά.

Ο Μακρόν, η νέα Ευρώπη και οι διαφορές

Σημείο σύγκλισης με τον γάλλο πρόεδρο είναι η ανάγκη εκδημοκρατισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εχουμε υποστεί την τιμωρητική πολιτική της ΕΕ και είδαμε ότι δεν τηρούνται πάντα οι κανόνες. Απ’ όσα είπαμε στην Πνύκα, σημείο διαφοράς είναι ότι εμείς βάζουμε και το θέμα του «υπουργού κοινωνικών θεμάτων», πέρα από αυτό του υπουργού Οικονομικών. «Η θαρραλέα προσέγγιση του Μακρόν δημιουργεί μια ελπίδα», τόνισε.

Η Task Force για τις επενδύσεις

Απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr για το σχεδιασμό δημιουργίας task force στην οποία θα ηγηθεί, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δυο διυπουργικές επιτροπές, η μια για να λύνει προβλήματα και η άλλη για να προσελκύει επενδύσεις.

Τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν και απαντώντας στο γιατί επιλέγει την προσωπική παρουσία, είπε ότι ξέρει «πως ένας μεγάλος εχθρός είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Υπάρχουν φάκελοι που κάθονται στα γραφεία και δεν κινούνται αν δεν πάει ο υπουργός να τους πάρει. Υπάρχει ο φόβος της υπογραφής. Πρέπει να δώσουμε ένα σήμα αποφασιστικότητας. Πρέπει να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν τα επενδυτικά σχέδια».

Για εμάς υπάρχει μια συζήτηση που θα την ολοκληρώσουμε για την περαιτέρω απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομίας θα δώσει το περιθώριο για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες, υπογράμμισε.

Εκλογές το 2019

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδράσει και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Η κεντροαριστερά

Δεν έχω προτίμηση για το ποιος θα ηγηθεί της κεντροαριστεράς, αλλά με προβληματίζει το ότι τόσο πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί. Τιμώ τα πρόσωπα αλλά θα ήθελα να ακούσω τη συζήτηση για την πολιτική, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Θέλουμε συγκλίσεις και γι’ αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Θέλουμε να το κάνουμε νόμο και για την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε.

Εκτίμησε ότι σήμερα υπάρχουν δυο πόλοι: η δεξιά και η αριστερά. Το ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς είναι θέμα μεγάλης συζήτησης. Είναι θετικές οι διεργασίες στο χώρο αλλά θα πρέπει να καταλάβουν τη νέα πραγματικότητα και να συζητήσουν για τους όρους σύγκλισης της επόμενης ημέρας. Αυτό δεν μπορεί παρά να απαντά στο εάν θα είναι με τη δεξιά ή την αριστερά.

Τόνισε ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε φάση αναστοχασμού και ο ίδιος παίζει ρόλο σε αυτό.

Οι αυταπάτες

«Εχετε αίσθηση ότι δεν παλέψαμε με πάθος να κάνουμε πράξη τις απόψεις μας το πρώτο εξάμηνο του 2015;» αναρωτήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού είπαν κάποιοι. Πρέπει να αποφασίσετε γιατί μας κατηγορείτε. Θα είναι γιατί οδηγήσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας ή για το ότι είπαμε ψέματα και δεχτήκαμε τα μνημόνια;

Κάποτε έλεγαν στην Ευρώπη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κίνδυνος. Αποδείχτηκε ότι ο κίνδυνος ήταν η ακροδεξιά. Την άποψη ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το λαό τώρα την ασπάζεται η Ευρώπη.

Ο Καμμένος

Δεν ανήκει στο χώρο της αριστεράς αλλά δεν ανήκει στο χώρο της ακροδεξιάς. Ηταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Είναι ένας εταίρος, τόνισε, που κρατά έντιμη σχέση σε ότι αφορά τα πιστεύω του και έχουμε μια έντιμη συνεργασία. Δεν είναι πρωτοφανές, και σε άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής. «Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει τη στάση του».

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ

Θα ήταν λάθος να μπει από την ΕΕ τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μπορεί να το επιθυμεί ο Ερντογάν, τόνισε ο πρωθυπουργούς. Πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός της χώρας.

Δεν πρέπει να ταυτίζουμε ένα λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας. «Είναι λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική» ακόμα και αν η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, συμπλήρωσε.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ

Θα ήταν λάθος να μπει από την ΕΕ τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μπορεί να το επιθυμεί ο Ερντογάν, τόνισε ο πρωθυπουργούς. Πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός της χώρας.

Δεν πρέπει να ταυτίζουμε ένα λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας. «Είναι λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική» ακόμα και αν η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, συμπλήρωσε.


Πηγή: reporter.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *