ροή ειδήσεων

Μετρητά 38 δισ. ευρώ κρατούν οι Ελληνες...



Επιχειρηματίες και νοικοκυριά έχουν σε χρηματοκιβώτια, θυρίδες, στρώματα και πορτοφόλια επιπλέον 18 δισ. ευρώ σε χαρτονόμισμα ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες χρειάζονταν 20 δισ. ευρώ!

Μπορεί ο πυρετός στην οικονομία να πέφτει καθώς ο φόβος μιας τρίτης χρεοκοπίας της χώρας χάνεται στον ορίζοντα, όμως το σοκ που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2009 ως το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 τούς έχει γεμίσει ανασφάλεια.

Επιχειρηματίες και νοικοκυριά κρατούν ακόμη σε θυρίδες, στρώματα, κρυψώνες και πορτοφόλια συνολικά 38 δις. ευρώ σε μετρητά.

Το ποσό είναι 18 δισ. ευρώ παραπάνω από το όριο των 20 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις ανάγκες των καθημερινών συναλλαγών στην οικονομίας μας, όπως το προσδιορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δυσκολεύει τις αποφάσεις για ολική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018.

Ενθαρρυντικό είναι μόνο το γεγονός ότι το χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί έχει μειωθεί από την εποχή Βαρουφάκη, όταν λίγο πριν από την επιβολή των capital controls ειχε εκτοξευθεί στο ύψος ρεκόρ των 50 δισ. ευρώ!

tovima

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *