ροή ειδήσεων

Ύστατος αποχαιρετισμός στον ομογενή Πίτερ Μάγγο



Έναν από τους πρώτους ομογενείς χειρουργούς της Αυστραλίας

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν στο ναό Αγίου Ευσταθίου το περασμένο Σάββατο για να πουν το τελευταίο αντίο στον Πίτερ Μάγγο.

Η ιστορία του Πίτερ παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς υπήρξε ένας από τους πρώτους ομογενείς χειρουργούς στην Αυστραλία, όμως πολλά περισσότερα είναι τα στοιχεία της ζωής που τον διατηρούν ζωντανό στη μνήμη των αγαπημένων του και όχι μόνο.

Τόσο μέσω του ιατρικού του επαγγέλματος όσο και στην ευρύτερη καθημερινότητά του, ο Πίτερ υπήρξε για όσους τον γνώρισαν υπόδειγμα εργατικότητας και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ο στενός του φίλος Γιάννης Μάλλιος, κάνει λόγο για έναν "αληθινό κύριο και επιτυχημένο χειρουργό που ήταν υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή".

Οι γονείς του, Αναστασία και Μιχάλης, μετανάστευσαν στην Αυστραλία από το Καστελόριζο το 1912 και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο Windsor, όπου και μεγάλωσε ο Πίτερ.

Η δίψα του για μάθηση ήταν εμφανής από τα γυμνασιακά του ακόμη χρόνια, ενώ κατάφερνε να συνδυάσει στο πρόγραμμά του μελέτη, παιχνίδι και εργασία, βοηθώντας στην καφετέρια της οικογένειας επί της οδού Chapel.

Αποφοιτώντας από την Ιατρική Σχολή το 1955, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λονδίνο, προτού επιστρέψει στην Αυστραλία και αποκτήσει την άδεια του χειρουργού το 1961.

Έκτοτε, αφιέρωσε περισσότερα από 50 χρόνια στο λειτούργημα, ενώ επί 20 χρόνια υπήρξε και ο γιατρός της αγαπημένης του ομάδας South Melbourne/Sydney Swans.

Το 1965 κατατάχθηκε εθελοντικά για να υπηρετήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ και επιστρέφοντας παντρεύτηκε την αγαπημένη του Mary με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά: τους Michael, Damian, Simon, Christian και Anthony.

Ως παππούς 8 εγγονιών (προσεχώς 9) περνούσε ώρες παίζοντας και διασκεδάζοντας με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Πίτερ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην παροικία και συνεισέφερε στην καθιέρωση της ελληνικής κοινότητας, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, μέλους της Ένωσης Καστελοριζίων.

Στον επικήδειο λόγο που έδωσε ο γιος του Anthony, οι ιστορίες της οικογένειας αναδεικνύουν την ηθική ακεραιότητα του Πίτερ, το πάθος του για τη μάθηση, τη ζωή γενικότερα, αλλά και προσωπικές λεπτομέρειες όπως το πάθος του για το κομψό ντύσιμο.

"Ο πατέρας μου πάντοτε έλεγε ότι 'Μάγγος' σημαίνει καλοντυμένος. Εξακολουθώ να μην είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι αληθές, όμως είμαι βέβαιος ότι το πίστευε και το εφάρμοζε στην καθημερινότητά του", αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιός του Anthony.

Οικογενειακές αξίες, σεβασμός και τιμιότητα, αγάπη για τη γλώσσα και τη μάθηση και επαγγελματική ακεραιότητα είναι μερικά από τα μαθήματα που αναφέρει ότι του μετέδωσε ο πατέρας του.

"Θα τον θυμόμαστε ως έναν άνθρωπο με αρχές, πάντοτε πρόθυμο να βοηθήσει είτε με τις πράξεις είτε με τις συμβουλές του, και συνήθως φορώντας κουστούμι" καταλήγει ο λόγος του Anthony.

neoskosmos

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *