ροή ειδήσεων

Ανοίγει ο βρώμικος φάκελος των θαλασσοδανείων για τραπεζίτες και εφοπλιστές



ΠΟΙΟΥΣ «ΚΑΙΕΙ» ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΟΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΟ... ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ


Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σκάσει η πρώτη «βόμβα» για το πάρτι με τα θαλασσοδάνεια και τις «τριγωνικές» σχέσεις μεταξύ τραπεζών, εφοπλιστών και πολιτικών - Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων η εξαγορά των κόκκινων ναυτιλιακών δανειών της Τράπεζας Πειραιώς από την LXM της Libra Group την περίοδο Σάλλα.




Την ώρα που ο ελληνικός λαός στέναζε υπό το βάρος των capital controls και την αθλιότητα του PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους, οι μεγαλοκαρχαρίες του τραπεζικού τομέα και του εφοπλιστικού λόμπι κούρευαν τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια και έβγαζαν υπερκέρδη από τη μεταπώλησή τους.

Όμως ευτυχώς, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο!!!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπόθεση αφορά σωρεία σκανδαλωδών παραβάσεων από μεγαλοστελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, που έκαναν... πάρτι την περίοδο 2014-2016, προχωρώντας σε ύποπτες δανειακές συμβάσεις και «σπάζοντας» ακόμα και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει οι διαδικασίες κουρέματος των περίφημων ναυτιλιακών δανείων και των funds που τα αγόραζαν από την Τράπεζα Πειραιώς για το διάστημα 2014 – 2016.

Τα όσα εντοπίζει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικοοικονομικό σεισμό.

Άλλωστε, ήδη από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2017, το Newsbomb.gr, σας είχε ενημερώσει για την έφοδο των εσαγγελέων στις τράπεζες

Οι αναφορές που συνοδεύουν το σχετικό, υπό τελική διαμόρφωση, πόρισμα της ΤτΕ έχουν ήδη μεταβιβαστεί στην επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενήμεροι για την υπόθεση είναι τόσο η σημερινή διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και οι εποπτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για όλα αυτά τα... εφοπλιστικά κόλπα το Newsbomb.gr είχε προχωρήσει σε δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο πούλησε και ξεφορτώθηκε τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια σε συγκεκριμένο εφοπλιστικό fund.




Το συγκεκριμένο fund, το οποίο ακούει στο όνομα «LXM», ανήκει στο Libra Group, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, το οποίο φέρεται να φρόντισε για γενναία κουρέματα προς όφελος των «κακοπληρωτών» εφοπλιστών - με το αζημίωτο φυσικά - ενώ εξετάζεται εξονυχιστικά ακόμα και η διαδικασία της ... επαναγοράς τους από την Πειραιώς, ώστε να εξασφαλίσει την υπεραπόδοση, την οποία και... διαφημίζει το συγκεκριμένο fund.





Η έρευνα της ΤτΕ αφορά την περίοδο κατά την οποία τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς είχε ο Μιχάλης Σάλλας και τα περισσότερα από τα υψηλόβαθμα στελέχη που εμπλέκονται στις παραβάσεις έχουν πλέον απομακρυνθεί ή παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραιτηθούν άλλα δύο στελέχη, στα οποία ο έλεγχος καταλόγισε ευθύνες.

Τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας αφορούν πωλήσεις στεγαστικών δανείων μεγαλοστελεχών της Τράπεζας Πειραιώς σε ξένα funds, χωρίς παραχώρηση του ακινήτου, μετοχοδάνεια υψηλόβαθμων στελεχών τα οποία πουλήθηκαν σε funds και εν συνεχεία εξαγοράστηκαν στο 20% της αξίας τους, προβληματικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αλλά και παραβίαση των capital controls μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας τους.
Η αντίδραση της Πειραιώς

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να σχολιάσει την υπόθεση και ότι πολιτική και πρακτική της «είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές που διεξάγουν ελέγχους». Καταλήγει δε ως εξής: «Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως. Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση. Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».

Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο, πίσω από τις γραμμές, η σημερινή διοίκηση αναγνωρίζει τις βαρύτατες παραβάσεις που καταλογίζονται σε πρώην στελέχη του ιδρύματος και φροντίζει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση της, υπενθυμίζοντας ότι έχει ανανεωθεί πλήρως η ηγετική πυραμίδα της και πως οι ευθύνες βαραίνουν την προηγούμενη διοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εκτεταμένες αλλαγές προσώπων σε νευραλγικές θέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, όπως οι επιτροπές πιστοδοτήσεων και παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα ευρήματα της ΤτΕ είναι αποτέλεσμα εντατικού ελέγχου που διενεργήθηκε κατά το τελευταίο επτάμηνο, σε ανοιχτή γραμμή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των τραπεζών της ευρωζώνης.




Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι έρευνες των διωχτικών αρχών δεν σταματούν μόνο στην περίπτωση της Πειραιώς. Όπως έχει επισημάνει το Newsbomb.gr το ντόμινο των εξελίξεων θα φέρει αποκαλύψεις και για άλλες συστημικές τράπεζες.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και οι αγοραπωλησίες κτηρίων της Εθνικής Τράπεζας σε συγκεκριμένο εφοπλιστή. Ελέγχονται δηλαδή όλα τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν από την τράπεζα στον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ποιες ήταν οι τιμές πώλησης, αν ήταν αντίστοιχες και αντιπροσωπευτικές των αντικειμενικών αξιών, εάν επρόκειτο για φιλέτα του real estate κ.α. Τα ερωτήματα είναι πολλά και για τον εφοπλιστή, αλλά και για τις διοικήσεις της τράπεζας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *