ροή ειδήσεων

Άμεσα "θωρακίζονται" οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Ρόδου



Άμεσα θα βγει στον «αέρα» η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου- ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο της «Προμήθειας και Εγκατάστασης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ρόδου». Στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου νότιας Δωδεκανήσου θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης του σημαντικού αυτού έργου για το νησί μας.

Το σημαντικό και πολυαναμενόμενο αυτό έργο που αφορά την αναβάθμιση της ασφάλειας του τουριστικού λιμένα, του λιμένα της Ακαντιάς και της Κολώνας έχει προϋπολογισμό 3.596.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020. Η διοίκηση του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συντάξει την σχετική μελέτη του έργου και να λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το ΓΕΝ, την εφορεία αρχαιοτήτων και την εφορεία νεωτέρων μνημείων.

Με πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου το έργο στον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση Βασικών Υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ρόδου, Ακαντιάς, Αγγέλων και Κολόνας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που καθορίζονται με τον ισχύοντα Ν.3622/2007, βάσει των διεθνών κανονισμών και προτύπων.

Το έργο αυτό έχει στόχο την θωράκιση και την αναβάθμιση των τριών λιμενικών εγκαταστάσεων της Ρόδου, σε Ακαντιά, Αγγέλους και Κολόνα, με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και με τις πλέον αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές και κανονισμούς, βάσει του Διεθνούς Κώδικα ISPS. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
Σύστημα CCTV με όλους τους απαραίτητους αισθητήρες (κάμερες ημέρας, θερμικές κάμερες κλπ) διαδικτυακή υποδομή και κατάλληλο λογισμικό πρόσβασης, επικοινωνίας και καταγραφής.
Σύστημα Access Control με κατάλληλους αναγνώστες τελευταίας τεχνολογίας, συστήματα ανίχνευσης και λογισμικό υψίστης ασφαλείας.
Εξοπλισμό ασφαλείας, αποτελούμενο από διάφορα συστήματα, όπως φορητούς μεταφερόμενους οικίσκους με κατάλληλο εξοπλισμό ελέγχου (X-Ray, Bar-code κλπ), φυλάκια – σκοπιές σε διάφορα σημεία εισόδου, φράχτες, φορητό εξοπλισμό ασφαλείας κλπ,

τα οποία θα τοποθετηθούν κατάλληλα και στις τρεις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ρόδου , Ακαντιάς, Αγγέλων και Κολόνας.

Η φιλοσοφία σχεδίασης του συστήματος έχει γίνει με γνώμονα την ασφάλεια, αφενός με την 24ωρη παρακολούθηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην ξηρά και τη θάλασσα, καθώς και των πλοίων που ελλιμενίζονται, αδιαλείπτως, με κάθε καιρό και ορατότητα και, αφετέρου, με τον έλεγχο της πρόσβασης προσώπων, (επιβατών, προσωπικού λιμένα και πλοίων κλπ) και κάθε οχήματος εντός των εγκαταστάσεων, ώστε να είναι σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του Κώδικα ISPS.

Το έργο αυτό θα υλοποιήσει, από τη μια, απαιτήσεις που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες σχετικά με την ορθολογική χωροταξική οργάνωση των λιμενικών ζωνών, την ασφάλεια λιμένων, λιμενικών εγκαταστάσεων και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από απόβλητα πλοίων και από την άλλη, θα προσφέρει τις υποδομές εκείνες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Ρόδου. Όπως εκτιμάται θα συντελέσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας των κρουαζιερόπλοιων και θα καταστήσει το λιμάνι της σε «home port» καθώς θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για την ελλιμενισμό εκτός των ημεροπλοίων από και προς Τουρκία και των κρουαζιεροπλοίων αλλά και άλλων πλοίων υψηλού κινδύνου.

Η Ρόδος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα διαχειρίζονται ένα λιμάνι με προδιαγραφές σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ ασφαλείας, γεγονός που θα τονώσει την εμπορική, επιβατική και τουριστική κίνησή του και, κατά συνέπεια, θα δώσει επιπλέον ευκαιρίες για την συνολική ανάπτυξη του νησιού.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *