ροή ειδήσεων

Αυτά είναι τα τέσσερα «φορο-δώρα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση



Τέσσερα φορο-δώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση επιδιώκοντας την αναστροφή της υπερφορολόγησης στην οικονομία και την αγορά.



Μέσα στις επόμενες εβδομάδες έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, η κατάργηση φόρων και η αναστολή άλλων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας, αλλά και να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν ετοιμάσει το «πακέτο» των ελαφρύνσεων που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος και περιλαμβάνει:

- Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ο φόρος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 ως ένα από τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην επιβληθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο φόρος ανέρχεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετησια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ.

Αντί όμως της αύξησης των εσόδων ο φόρος προκάλεσε μείωση στα έσοδα κατά 20 εκατ. ευρώ.

- Την παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, ο οποίος σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. Ο φόρος ψηφίστηκε το 2013 αλλά η επιβολή του έχει ανασταλεί δύο φορές μία έως το τέλος του 2016 και άλλη μία έως και το τέλος του 2017.

Ο φόρος υπεραξίας βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής βαρύνεται με το φόρο μεταβίβασης που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η δεύτερη είναι υψηλότερη.

- Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση που στοχεύει στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.

- Τη νέα αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει νέα αναβολή για την κατάργηση του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ σε 26 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Χίος, η Λέσβος, η Κως, η Ικαρία.



Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *