ροή ειδήσεων

Η πτώση της Ράκα σημαίνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.



Συναγερμό έχουν σημάνει στη λεωφόρο Κατεχάκη ειδοποιήσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται κύμα επιστροφής περίπου 3.000 ευρωπαίων «μαχητών» του ISIS μέσω Ελλάδας αλλά και Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ελληνικό νησί 2-3 βαλκάνιοι βασικοί ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να αποκρυπτογραφήσει μια περίεργη κινητικότητα που παρατηρείται σε οκτώ «τζαμιά» της Αθήνας αλλά και σε κατάστημα στα πέριξ της οδού Αχαρνών όπου φέρεται να γίνεται διακίνηση όπλων και πλαστών εγγράφων μεταξύ φανατικών ισλαμιστών - κυρίως από τη Βόρεια Αφρική - αλλά και ποινικών. Ενδεικτικό των ανησυχιών των διωκτικών αρχών είναι ότι προ μερικών μηνών η ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησε το απόρρητο σχέδιο «Ελλη» - μυστική καταγραφή μουσουλμάνων που διαμένουν στην Ελλάδα, τα στέκια στα οποία κινούνται κ.λπ. Οι ελληνικές υπηρεσίες προχώρησαν στον σχετικό καταρτισμό λίστας ατόμων και «επαφών» τους. Χωρίς όμως κάτι ουσιώδες σε πρώτη φάση...


Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας ισλαμιστικής απειλής. Με τον τεράστιο κίνδυνο η χώρα να βρεθεί εκ νέου υπόλογη για... ανενόχλητη διέλευση τζιχαντιστών, όπως συνέβη μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες στα τέλη του 2015.


«Σε κρίσιμη φάση»


Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής», προ μερικών ημερών υπήρχε ενημέρωση κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων από αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ότι «η τελική πτώση της Ράκα που ήταν προπύργιο του ISIS στη Συρία θα σημάνει, τις επόμενες εβδομάδες, τη μαζική επιστροφή τουλάχιστον 3.000 μαχητών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που παρέμεναν στο πολεμικό μέτωπο. Και ότι μία από τις δύο βασικές πύλες εισόδου τους θα είναι κυρίως πάλι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η περιοχή του Εβρου, όπως και άλλα σημεία της ενδοχώρας». Σύμφωνα με έλληνες κρατικούς λειτουργούς «εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και μια περίοδο νέων πιέσεων για τα θέματα με τον ISIS».


Τα στοιχεία των ξένων υπηρεσιών είναι σχετικά σαφή. Από τους 30.000 φανατικούς ισλαμιστές που πολέμησαν για τον ISIS οι 6.000 περίπου προέρχονταν από τη Δυτική Ευρώπη (οι περισσότεροι από Γαλλία, Μ. Βρετανία, Βέλγιο και Γερμανία) οι 4.700 από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, περίπου 900 από τα Βαλκάνια, περίπου 8.000 από τη Βόρεια Αφρική, 8.000 από τη Μέση Ανατολή και άλλοι περίπου 1.300 από ΗΠΑ, Καναδά αλλά και τη Νοτιοανατολική Ασία. Μέχρι στιγμής είχε παρατηρηθεί σταδιακά ή και πολυδιασπασμένα επιστροφή της τάξης του 30%-35% μαχητών του ISIS σε όλες τις χώρες προέλευσής τους. Ομως οι εκτιμήσεις των ξένων υπηρεσιών είναι ότι η πτώση της Ράκα, της μεγάλης τελευταίας γραμμής άμυνας του Ισλαμικού Κράτους, θα σηματοδοτήσει την αναχώρηση περίπου 15.000 μαχητών, συνολικά, από το πολεμικό μέτωπο, και ανάμεσα σε αυτούς ένα μεγάλο τμήμα των «ευρωπαίων μαχητών».

Η ανησυχία που έχει μεταφερθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές αρχές αυξάνεται από το γεγονός ότι η Ράκα ήταν η βάση εκπαίδευσης και οργάνωσης του δικτύου του ενόπλου Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2015 προχώρησε στις πλέον αιματηρές επιθέσεις σε Γαλλία, Βέλγιο και αλλού. Με τις ξένες διωκτικές αρχές να εκτιμούν ότι «οι δυνάμεις του ισλαμικού κράτους που θα απελευθερωθούν από τη συγκεκριμένη πόλη της Συρίας θα είναι πολύ ισχυρές».


Τα στοιχεία της Ιντερπόλ


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένες διωκτικές αλλά και μυστικές υπηρεσίες ζήτησαν από τους έλληνες αξιωματούχους ενίσχυση των μέτρων φρούρησης στις παραμεθόριες περιοχές αλλά και στα αεροδρόμια της χώρας - με βάση και το ειδικό σύστημα PNR ελέγχου επιβατών αεροπορικών πτήσεων - για ευρωπαίους πολίτες που έρχονται από το πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, ήδη υπάρχει κινητοποίηση των ελληνικών υπηρεσιών. Προσφάτως η Ιντερπόλ εξέδωσε λίστα με 173 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που πιθανώς να έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για επιθέσεις στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Ιντερπόλ διαθέτει στοιχεία για περίπου 7.000 μαχητές του ISIS και από τις 60 χώρες προέλευσής τους. Επίσης εξαιρετικά μικρός είναι ο αριθμός των φανατικών ισλαμιστών για τους οποίους έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης. Ακόμη, σε ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει διαφορετικός τρόπος ποινικής μεταχείρισης μαχητών του ISIS που επιστρέφουν στις χώρες τους.


Ολα αυτά αναμένεται να δυσχεράνουν τον χειρισμό ευρωπαίων πολιτών που μπορεί να εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές να επιστρέφουν από το πολεμικό μέτωπο. Σύμφωνα λοιπόν με τη Συνθήκη Σένγκεν, σε περίπτωση εντοπισμού από τις ελληνικές υπηρεσίες υπόπτου Ευρωπαίου για εμπλοκή στις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή θα συγκεντρωθούν στοιχεία για τυχόν συνεργούς του, για συγγενικά πρόσωπα που τον συνοδεύουν, για έλεγχο στα κινητά τηλέφωνά του, για τυχόν τραυματισμούς τους κ.λπ. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί στοιχειώδης καταγραφή και παρακολούθηση των κινήσεών του ενώ θα υπάρξει ενημέρωση των διωκτικών υπηρεσιών της χώρας του για την «άφιξή» του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένες αρχές ζητούν την άμεση «παράδοσή» τους, χωρίς την εξάντληση όλων των τυπικών διαδικασιών. Κάτι το οποίο φαίνεται να συνέβη και με τον εντοπισμό των βαλκανίων υπόπτων για εμπλοκή στον ISIS που φαίνεται ήδη να έχουν... αναχωρήσει από την Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο στόχαστρο τα άτυπα τζαμιά

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Ασφάλεια Αττικής και η ΕΥΠ στρέφουν το ενδιαφέρον τους και για τυχόν στρατολόγηση τζιχαντιστών σε 8-10 περίπου άτυπα τζαμιά στην Αθήνα και για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι στεγάζουν ιμάμηδες που προχωρούν σε κηρύγματα μίσους. Ακόμη, έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες και υλικό για κατάστημα-ορμητήριο ισλαμιστών κοντά στον Αγιο Παντελεήμονα που φαίνεται να προμηθεύονται όπλα, έγγραφα κ.λπ. με άγνωστη «στόχευση». Για πολλά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «όλα αυτά ίσως σημαίνουν ότι μπορεί να οργανωθεί ένοπλη επίθεση σε ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για ανησυχητικές ενδείξεις για πυρήνα του ISIS – ίσως και από χώρες της Βόρειας Αφρικής – που τώρα ενεργοποιείται ή μοναχικού λύκου. Ισως αυτός ο κίνδυνος πολλαπλασιαστεί από τυχόν εγκλωβισμό στην Ελλάδα ευρωπαίων μαχητών του ISIS, που δεν εντοπιστούν στα σημεία ελέγχου. Υπάρχει επιφυλακή διά παν ενδεχόμενο και προετοιμασία χειρισμού μιας τέτοιας αιματηρής επίθεσης».


}Ωστόσο, άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι «κηρύγματα μίσους σε “τζαμιά” στην Ελλάδα υπήρχαν και άλλες φορές, χωρίς να διαπιστωθεί προετοιμασία κάποιας επίθεσης. Είναι σαφές ότι τα μέλη του ISIS χρησιμοποιούν της Ελλάδα ως χώρα-εφαλτήριο για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπάρχει καμιά σαφής πληροφορία για προεργασία επίθεσης στην Ελλάδα. Χωρίς βεβαίως να αποκλειστεί μια δυσάρεστη έκπληξη...».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *