ροή ειδήσεων

Νέα τουρκική πρόκληση με Notam για τον Εθνικό Εναέριο Χώρο



Ένας ακόμα καβγάς ξέσπασε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε επίπεδο ΝΟΤΑΜ. Η Τουρκία, ενώ ζήτησε και έλαβε από την Αθήνα την έκδοση σχετικής δέσμευσης περιοχών σχεδόν σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας, εντούτοις βρήκε ευκαιρία να αμφισβητήσει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα ενώ η Αθήνα με την notam A2142/17 δεσμεύει για την Άγκυρα τις περιοχές που ζήτησε, η Τουρκία με την notam Α4311/17 αναφέρει πως οι παράγραφοι της ελληνικής ειδοποίησης 6,2 και 6,3, σχετικά με το εύρος του εναέριου χώρου και την υποβολή σχεδίων πτήσεως, αντίκεινται στους διεθνείς κανόνες του ICAO και εκ τούτου τα τουρκικά αεροπλάνα δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσεως και δεν θα παραβούν τα 6 ναυτικά μίλια που η Άγκυρα αναγνωρίζει ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, που όλες οι υπόλοιπες χώρες αναγνωρίζουν στα 10 ναυτικά μίλια.Το πρώτο μέρος της ελληνικής νοταμ που δεσμεύει τις περιοχές για την τουρκική άσκησηΤο δεύτερο μέρος της ελληνική νόταμ που δεσμεύει τις περιοχές για την τουρκική άσκησηΗ τουρκική νοταμ που αναφέρει πως ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι στα 6 ν.μ

Η Αθήνα απάντησε με αντίστοιχη Notam στην οποία αναφέρει πως η τουρκική είναι άκυρη και πως δεν θα πρέπει να υπάρχει παρανόηση σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.



Να υπενθυμίσουμε πως οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί για τις τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις για χρονικό διάστημα από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, περικυκλώνουν τα νησιά Λέσβο, Χίο και Ψαρά και αποκόπτουν το Καστελόριζο.

και αφού έστρεψαν νότια πραγματοποίησαν 13 παραβιάσεις του ΕΕΕ σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο, βγαίνοντας από το Αιγαίο στην περιοχή της Ρόδου.

Η Αθήνα απογείωσε ένα ζεύγος μαχητικών F-16 και ένα ζεύγος μαχητικών Μirage 2000-5 προκειμένου να αναχαιτίσει και να αναγνωρίσει τα τουρκικά μαχητικά, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί κάποια εμπλοκή.



πηγη: newsbeast.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *