ροή ειδήσεων

Καταλονία – Δημοψήφισμα: Μετράνε κέρδη και ζημιές Βαρκελώνη και Μαδρίτη



- Δημοψήφισμα στην Καταλονία, αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη - Απειλεί άμεσα τη σταθερότητα ενός απ' τα μεγαλύτερα κράτη - Η Καταλονία παράγει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας - Τεράστιες οι επιπτώσεις καθώς η απόσχιση θα σημάνει έξοδο από το ευρώ


Το μεγάλο ερώτημα σε ό,τι αφορά στους Ευρωπαίους είναι εάν αντέχει η ισπανική οικονομία την απόσχιση της καρδιά της βιομηχανίας της.

Τι σημαίνει η Καταλονία σε οικονομικό επίπεδο για την Ισπανία; Το 1/5ο (σχεδόν) του ΑΕΠ τη χώρας, καθώς το ΑΕΠ της περιοχής αντιστοιχεί σε 220 δισεκατομμύρια ενός συνόλου 1,232 δισ. ευρώ.

Στην Καταλονία, επίσης κατοικούν 7,5 εκατομμύρια από τα 46,56 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας.

Το μέσο εισόδημα των Καταλανών είναι λίγο μεγαλύτερο από εκείνο σε ολόκληρη την Ισπανία που διαμορφώνεται στα 26,500 ευρώ το χρόνο.

Η βαριά βιομηχανία της χώρας, αυτοκινητοβιομηχανία και εταιρίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας έχουν την έδρα τους στην Καταλονία.



Lose – lose

Η απώλεια μια τέτοιας περιοχής για την Ισπανία θα ήταν σίγουρα μεγάλη…

Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη.

Όλη αυτή η άνθηση έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους το οποίο λειτουργεί στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι ενισχύσεις από τον κεντρικό κορμό θα κοπούν μαχαίρι σε περίπτωση απόσχισης, ενώ το νέο κράτος δεν θα έχει το δικαίωμα παραμονής στο ευρώ.

Με νέο νόμισμα και κυρίως λόγω της γενικότερης οικονομικής αναταραχής που θα υπάρξει υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια άμεση μείωση στο ΑΕΠ της τάξης του 20%.

Παράλληλα η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την αποχώρηση μεγάλου μέρους των βιομηχανιών και αύξηση της ανεργίας.

Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί σε πρώτο στάδιο και ο τουρισμός της χώρας καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επικρατεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Ο τουρισμός για την Καταλονία είναι εξίσου “βαριά” βιομηχανία.

Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό μόνο των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται τον χρόνο την περιοχή. Οι Γερμανοί τουρίστες έφτασαν τα 17 εκατομμύρια πέρυσι και η απώλειά τους θα σημάνει τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Μια απόσχιση της Καταλονίας θα είναι μια κατάσταση lose-lose για την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη και το αύριο φαντάζει κάτι παραπάνω από δύσκολο και για τις δύο πλευρές. Έχουν και οι δύο να χάσουν, αν και στο… ζύγι οι απώλειες φαίνονται μεγαλύτερες για την Ισπανία σε βάθος χρόνου, καθώς η οικονομική αστάθεια της Καταλονίας ίσως ξεπεραστεί σε μικρό διάστημα…

Αυτό που πραγματικά τρομάζει τους περισσότερους όμως είναι η αστάθεια σε κοινωνικό επίπεδο.

Κανείς δεν γνωρίζει την αντίδραση όσων Καταλανών είναι αντίθετοι με την απόσχιση, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση της ανεργίας, μείωση μισθών κλπ

Κανείς επίσης δεν γνωρίζει την αντίδραση της Μαδρίτης η οποία ήδη ενισχύει τις δυνάμεις του στρατού στην περιοχή.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *