ροή ειδήσεων

Επικίνδυνες εξελίξεις: Αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τις ακτές της Βόρειας Κορέας



«Πρόβα» πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο - Μέχρι τις ακτές της Βόρειας Κορέας έφτασαν βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, ικανά να πλήξουν στόχους με πυρηνικές βόμβες – Τι ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο – Είχαν προηγηθεί δύο «μυστηριώδεις» σεισμοί


Κλιμακώνεται η ένταση στη βορειοκορεατική χερσόνησο έπειτα από τη στρατιωτική επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ σήμερα 23 Σεπτεμβρίου, στην οποία βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-1B Lancer, με δυνατότητα ρίψης πυρηνικών βομβών, συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη F-15, πέταξαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα σχεδόν πάνω από τις ακτές της Βόρειας Κορέας, εισβάλοντας -επί της ουσίας- για πρώτη φορά στην «ουδέτερη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.


«Αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο βόρειο τμήμα των ακτών της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης (DMZ), που μαχητικό ή βομβαρδιστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πέταξε ποτέ στον 21ο αιώνα», δήλωσε η εκπρόσωπος Ντάνα Γουάιτ, υπογραμμίζοντας «τη σοβαρότητα με την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας».


Η «Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη» αφορά σε μια λωρίδα γης που διασχίζει την Κορεατική Χερσόνησο κοντά στο 38ο Παράλληλο, χωρίζοντας τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα. Δημιουργήθηκε το 1953, μετά την ανακωχή που τερμάτισε τον Κορεατικό πόλεμο.

Η επιθετική αυτή κίνηση «που δείχνει το εύρος των στρατιωτικών επιλογών που διαθέτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με το Πεντάγωνο, συμβαίνει λίγες ώρες μετά από δύο «περίεργες» σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) σήμερα 23 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έναν σεισμό μεγέθους 3,4 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πιθανόν να οφειλόταν σε «έκρηξη», ενώ αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η αρχική του άποψη είναι ότι μάλλον πρόκειται για φυσικό φαινόμενο.


Αντίποινα με πυραύλους υπόσχεται η Βόρεια Κορέα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο δήλωσε σήμερα 23 Σεπτεμβρίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας τον ηγέτη της χώρας του Κιμ Γιονγκ-ουν «rocket man», (άνθρωπο-πύραυλο) έχει καταστήσει «την επίσκεψη των πυραύλων μας σε ολόκληρο το έδαφος των ΗΠΑ αναπόφευκτη».

«Είναι φρούδα ελπίδα να θεωρεί κανείς ότι η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα κουνηθεί έστω και μία σπιθαμή ή θα αλλάξει τη στάση της εξαιτίας των σκληρότερων κυρώσεων των εχθρικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «διαταραγμένη προσωπικότητα», «μεγαλομανή», «αρχιψεύτη», «γκάνγκστερ», «άνθρωπο που κηλίδωσε αυτόν τον χώρο με βίαια και απερίσκεπτα λόγια», ο οποίος αποτελεί σήμερα «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ειρήνη».

«Είσαι τρελός, θα σε τελειώσω»

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη σημερινή επίδειξη δύναμης είχε προηγηθεί ένας «πόλεμος» λέξεων ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, ο οποίος είναι προφανώς ένας τρελός που δεν τον πειράζει να λιμοκτονεί ή να σκοτώνει το λαό του, θα δοκιμαστεί όπως ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Τραμπ σε σχετικό tweet την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.

Το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ απαντούσε στις δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τις οποίες αποκαλούσε τον Τραμπ «διανοητικά διαταραγμένο γεροξεκούτη».

Νωρίτερα χθες η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι ενδέχεται να προχωρήσει στη δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ως απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα καταστρέψει την απομονωμένη χώρα. Από την πλευρά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε να κάνει τον «ψυχικά ανισόρροπο» Τραμπ να πληρώσει ακριβά τις απειλές του.

Ο Κιμ δεν διευκρίνισε το είδος της δράσης που θα αναλάβει εναντίον των ΗΠΑ ή του Τραμπ, με τον οποίο ανταλλάσσει προσβολές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη άμεση δήλωση του είδους αυτού από τον βορειοκορεάτη ηγέτη.


Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Κιμ, ο Ρι Γιονγκ Χο, δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλιά του πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια πρωτοφανούς κλίμακας δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Ρι, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς σκέπτεται ο Κιμ.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει ποτέ υποστεί ατομική επίθεση, χαρακτήρισε την απειλή «εντελώς απαράδεκτη».

Κατά την πρώτη ομιλία του την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τραμπ δήλωσε πως θα «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, μια χώρα 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, αν απειλήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, και αποκάλεσε τον Κιμ «άνθρωπο πύραυλο» σε αποστολή αυτοκτονίας.

Ο Κιμ δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα θα εξετάσει «το υψηλότερο επίπεδο σκληροπυρηνικών αντιμέτρων στην ιστορία» εναντίον των ΗΠΑ και πως τα σχόλια του Τραμπ επιβεβαίωσαν ότι το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «η ορθή οδός».

«Θα δαμάσω σίγουρα και οριστικά τον ψυχικά ανισόρροπο Αμερικανό ξεμωραμένο με φωτιά», αναφέρει ο Κιμ στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.


Σε χωριστό τηλεγράφημά του, το KCNA προχώρησε σε επικρίσεις σε βάρος επίσημων κινεζικών μέσων ενημέρωσης -κάτι σπάνιο- λέγοντας ότι τα σχόλιά τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχουν βλάψει τις σχέσεις και δείχνουν ότι το Πεκίνο, ο μοναδικός μεγάλος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έχει πάρει το μέρος της Ουάσινγκτον. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης «επεμβαίνουν ανοικτά στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας» και βάζουν μια σφήνα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κλιμάκωση των δηλώσεων σημειώθηκε παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους ηγέτες να ανταποκριθούν στο ύψος των ευθυνών τους ώστε να μην «υπνοβατήσουμε» προς έναν πόλεμο.
Η Νότια Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

(Με πληροφορίες από Russia Today, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *