ροή ειδήσεων

Ανεπιθύμητος ο Τσίπρας στο Άγιο Όρος – Γιατί είπαν «όχι» οι μοναχοί στην επίσκεψή του



Το Μαξίμου επικαλέστηκε «βεβαρημένο πρόγραμμα» για να καλύψει την «πόρτα» των μοναχών στον πρωθυπουργό – Το παρασκήνιο της αναβολής της επίσκεψης


Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την ακύρωση του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και τρία χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του, επρόκειτο να παρευρεθεί αύριο (27/09) ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού για τους Αγιορείτες (ιουλιανό ημερολόγιο) στο «περιβόλι της Παναγιάς».


Μάλιστα η παρουσία του στο αγιώνυμο όρος θα συνέπεπται και με την προσκυνηματική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προσκεκλημένου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ανέβαλε την επίσκεψή του, με πηγές του Μαξίμου να κάνουν λόγο για... βεβαρημένο πρόγραμμα!

Τα πράγματα όμως έχουν κάπως διαφορετικά....

Καταρχάς, από την στιγμή που διέρρευσε η είδηση της προγραμματισμένης πρωθυπουργικής επίσκεψης, το Άγιο Όρος και η Ιερά Κοινότητα έχει γίνει αποδέκτης μαζικότατων διαμαρτυριών και σκληρής κριτικής. Απλοί πιστοί, και όχι “ριζοσπάστες” όπως αρέσκονται να εμφανίζονται συχνά πυκνά από αγιορείτικους και άλλους εκκλησιαστικούς κύκλους, σήμαναν “ιερό συναγερμό” προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού ενός ανθρώπου δηλωμένου άθεου και πολέμιου της πίστης μας.

Υπό το βάρος λοιπόν όλων αυτών των αντιδράσεων η Ιερά Κοινότητα ανέκρουσε πρύμναν. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως ο κ. Τσίπρας έχει δεχτεί δύο προσκλήσεις από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τόσο πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο χειμώνα, όσο και πριν από λίγες ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του Αγίου Όρους αρνούνται την ύπαρξη της τουλάχιστον της δεύτερης πρόσκλησης.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς με βάση δημοσιογραφικές πηγές υπήρξε και επίσημο γράμμα για το ταξίδι του πρωθυπουργού με λεπτομέρειες σχετικές με την μετάβαση και την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, και με δεδομένη την οργίλη αντίδραση πιστών από την ανακοίνωση της επίσκεψης και μετά, οι εκπρόσωποι των 20 Αγιορείτικων Μονών κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας αντέδρασαν έντονα στις πιέσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος είχε τον γενικό σχεδιασμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος, όπως και πριν από τρία χρόνια, εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις που διατηρεί ο ίδιος με τους Αγιορείτες.

Όπως μάλιστα ειπώθηκε στην συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας, δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που αρνείται κατά συρροή να κάνει τον σταυρό του, να προσέλθει στο Άγιο Όρος ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού.

Αυτή ήταν και η δεσπόζουσα άποψη που οδήγησε στην τελική άρνηση.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν και 5-6 Μονές που ζητούσαν να επιτραπεί κανονικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού. Εν τέλει όλες ζήτησαν με γράμμα της Ιεράς Κοινότητας την ματαίωση της επίσκεψης.

Βέβαια καθίσταται σαφές σε κάθε κοινό νου, πως η άρνηση αυτή είναι ξεκάθαρα συγκυριακή για να μην εγείρουν περαιτέρω αντιδράσεις.

Ερώτημα αναπάντητο παραμένει τι θα γινόταν αν η επίσκεψη δεν συνέπιπτε με την εορτή του Τιμίου Σταυρού.

Άλλωστε οι φοροπαλλαγές που ψήφισε για το Άγιο Όρος η κυβέρνηση το καλοκαίρι αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για τις αγαστές σχέσεις Μαξίμου-Καρυών...

Με πληροφορίες από: pentapostagma.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *