ροή ειδήσεων

Ερχονται αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια



Σειρά επαφών με καταναλωτικές οργανώσεις και νομικούς αλλά και τραπεζικούς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, πραγματοποιούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Το μείζον θέμα που σχετίζεται με τον νόμο Κατσέλη αφορά στην εκδίκαση των υποθέσεων που σε πολλές περιπτώσεις και σε συγκεκριμένα ειρηνοδικεία ξεπερνά και τα δύο χρόνια. Η καθυστέρηση σε ότι αφορά την εκδίκαση παλαιών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού σε κάποιες περιπτώσεις η δικάσιμος ορίζεται ακόμη και μετά από τρία χρόνια. Επιπλέον, από τις μέχρι σήμερα επαφές που έχουν γίνει με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει παρερμηνεία από δικαστές «του δόλου δανειολήπτη».

Μεταξύ των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί και χρήζουν βελτιώσεων είναι το θέμα της επίδοσης των αιτήσεων στις τράπεζες που έχουν κλείσει, η εμφάνιση προβλημάτων στην ομαλή αποπληρωμή μετά τη λήξη της ρύθμισης.
Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στις περιπτώσεις κόκκινων δανείων στις οποίες υπάρχουν εγγυητές και συνοφειλέτες.

Εχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν δικηγορικά γραφεία «βιτρίνες» που λειτουργούν στην πράξη ως εισπρακτικές εταιρείες και δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Κουρμούσης μιλώντας πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8» είπε χαρακτηριστικά για τον Νόμο Κατσέλη ότι «μετά από εμπειρία ετών έχουν εντοπιστεί τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και θα τα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς. Δεν γνωρίζω τι αλλαγές θα γίνουν, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων».

Ο ειδικός γραμματέας δήλωσε, ακόμη, ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση με τους θεσμούς για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας «καθώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε από τώρα για το τι θα γίνει το 2018. Όταν έρθει η ώρα λήξης της προθεσμίας, τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει παράταση της προστασίας για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2019 ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η στάση των πιστωτών.

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται για την ένταξη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του νόμου των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται από Ελληνικής πλευράς να ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *