ροή ειδήσεων

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει...



Αυτή την έκφραση χρησιμοποιεί ο λαός όταν θέλει να επισημάνει ότι σκόπιμα δεν κάνουμε κάτι ενώ μπορούμε.

Χρόνια τώρα από τη μεταπολίτευση, τουλάχιστον, και μετά ένα αφήγημα της όποιας αντιπολίτευσης για να αποσπάσει τις ψήφους των πολιτών και να γίνει Κυβέρνηση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η δικαιότερη κατανομή των φόρων.

Μετά από τόσες δεκαετίες δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η φοροδιαφυγή αντί να συρρικνώνεται γιγαντώνεται με εξαίρεση την πάταξή της σε σχέση με τον καστανά, τον κουλουρά και την έμπορο (τριών μαρουλιών) 83χρονη γιαγιά .

Λογικό επόμενο της φοροδιαφυγής είναι να υπάρχει πιο άδικη κατανομή των φόρων.

Δεν μπορεί κάπου κάνουμε λάθος, κάτι πρέπει να αλλάξουμε

Μιας λοιπόν που όπως αποδείχθηκε μετά το πέρασμα τόσων δεκαετιών είμαστε ανίκανοι να λύσουμε το πρόβλημα μήπως θα ήταν προτιμότερο να αντιγράψουμε εκείνους που το έλυσαν ?

Ας αντιγράψουμε τον τρόπο φορολόγησης που εφαρμόζεται στην Αμερική

Η λύση απλή . Σαν το αυγό του Κολόμβου.

Ο κάθε πολίτης πληρώνει φόρο όχι για το σύνολο των εσόδων που έχει από την εργασία του αλλά για το ποσό εκείνο που απομένει μετά την αφαίρεση όλων των εξόδων που πραγματοποίησε το προηγούμενο έτος.

Με τον τρόπο αυτό κανείς δεν ξεφεύγει από την εφορία και η πληρωμή των φόρων απόλυτα δίκαιη.

Προϋποθέσεις :

· Όλες οι αποδείξεις γίνονται δεκτές από την εφορία από την απόδειξη μιας καφετέριας μέχρι την απόδειξη αγοράς ακινήτου.

· Όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές .

· Όλες οι ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με έναν κεντρικό SERVER του Υπουργείου Οικονομικών (Δ.Ο.Υ).

Προϋποθέσεις απόλυτα εφικτές.

Το ύψος του εισοδήματος των μισθωτών διασταυρώνεται από τις δηλώσεις των εργοδοτών ενώ των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών η διασταύρωση εφικτή μιας και όλα τα έσοδα και τα έξοδά τους είναι γνωστά από τις ταμειακές μηχανές και τα σχετικά παραστατικά εξόδων.

Επειδή όλες οι αποδείξεις γίνονται δεκτές δεν υπάρχει περίπτωση ο όποιος πολίτης να μην απαιτήσει να λάβει απόδειξη από οποιονδήποτε έμπορο ή ελεύθερο επαγγελματία διότι το ποσόν της κάθε απόδειξης αφαιρείται από το συνολικό του εισόδημα και άρα θα πληρώσει λιγότερο φόρο.

Σήμερα με τα ισχύοντα οδηγείται ο πολίτης στην παρανομία μιας και ή δεν απαιτεί να πάρει απόδειξη ή κάνει συναλλαγή πληρώνοντας λιγότερα χρήματα για εμπορεύματα ή υπηρεσίες για τα οποία δεν λαμβάνει απόδειξη.

Με τον τρόπο αυτό πατάσσεται η φοροδιαφυγή ή υποβοηθείται ?

Ποιος χάνει σε τελική ανάλυση από αυτή τη διαδικασία ? Ασφαλώς το Κράτος αλλά και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Επειδή ενίοτε παρουσιάζεται το φαινόμενο της μη έκδοσης ή της έκδοσης ψευδούς αποδείξεως θα πρέπει να σημειωθεί ότι :

· Η έκδοση ψευδούς αποδείξεως έχει πολύ σοβαρές συνέπειες: Η πρώτη φορά τιμωρείτε με βαρύ πρόστιμο η δεύτερη με πρόστιμο και φυλάκιση και η τρίτη με κλείσιμο της επιχείρησης, πρόστιμο και φυλάκιση.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι κανείς δεν διανοείται να εκδώσει ψευδείς αποδείξεις διότι πέραν των προβλεπομένων ποινών υπάρχει και η διασταύρωση που γίνεται από τους SERVER άρα δεν υπάρχει περίπτωση να διαφύγει ενώ η μη έκδοση αποδείξεως είναι αδύνατη διότι την απαιτεί ο πελάτης

Η αποδοχή όλων των αποδείξεων αγοράς έχει και άλλο ένα ευεργετικό αποτέλεσμα: την κυκλοφορία του χρήματος.

Οι πολίτες γνωρίζοντας ότι ένα μέρος του εισοδήματός τους θα διατεθεί για την πληρωμή φόρου εισοδήματος θα προτιμήσουν να το διαθέσουν για την κάλυψη αναγκών τους.

Έτσι ενισχύονται οι εμπορικές συναλλαγές στο σύνολό τους, δηλαδή κινείται η αγορά που σήμερα είναι στην κατάψυξη και το Κράτος εισπράττει αυξημένο φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ λόγω της αύξησης του τζίρου των συναλλαγών.

Αυτός που στο τέλος του έτους θα βρεθεί να έχει κερδίσει πολλά πληρώνει και ανάλογα μεγάλο φόρο σε αντίθεση με εκείνον που έχει μικρό ή μηδενικό εισόδημα.

Στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που το Κράτος εισπράττει ενώ η μεγάλη φορολογητέα ύλη χάνεται

Να θυμηθούμε ότι ο μεγαλύτερος γκάγκστερ της Αμερικής ο Αλ Καπόνε δεν καταδικάσθηκε ποτέ και για κανένα φόνο, καταδικάσθηκε και φυλακίσθηκε για φοροδιαφυγή.

Ασφαλώς τα παραπάνω είναι γνωστά στους πολιτικούς μας

Το ερώτημα είναι γιατί δεν τα εφαρμόζουν και στη χώρα μας

Δεν θέλουν ή κάτι άλλο υπάρχει ?

Ασφαλώς απαιτείται χρόνος για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου.

Αν όμως δεν ξεκινήσουμε δεν θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα και την αντιμετώπιση των αναγκών του Κράτους θα προσπαθούν να καλύψουν οι Κυβερνώντες με νέους φόρους ή αύξηση των υφισταμένων.

Όμως η επιβολή νέων φόρων ή η αύξηση των υπαρχόντων ένα μόνο αποτέλεσμα έχει: την μείωση των εσόδων του Κράτους και την αύξηση της φοροδιαφυγής .



Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου



Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *