ροή ειδήσεων

Λύση ΣτΕ για το 'πόθεν έσχες'



Υπέρ της ηλεκτρονικής υποβολής, αλλά με διαφοροποιήσεις ως προς την υπουργική απόφαση για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, τάσσεται με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας
Αντωνία Ξυνού


"Ναι" στην ηλεκτρονική υποβολή για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και για τους δικαστές λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου κρίνει πως θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην υπουργική απόφαση.



Το ΣτΕ εξέδωσε την υπ' αριθμ. 2649/2017 απόφαση, δίνοντας μία "μέση" λύση, αποδεχόμενο τόσο θέσεις της κυβέρνησης όσο και των δικαστικών λειτουργών. Συγκεκριμένα, γίνονται εν μέρει δεκτές προσφυγές των δικαστικών ενώσεων, που είχαν προσφύγει, και ακυρώνουν τυπικά την υπουργική απόφαση. Στα βασικά σημεία που στέκεται το ανώτατο δικαστήριο -η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη- είναι τα εξής:

- η ηλεκτρονική υποβολή η οποία αφορά σε όλους τους υπόχρεους, όχι μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι συνταγματική, καθώς "η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων". Παράλληλα, όπως αναφέρεται, Θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί η διαδικτυακή εφαρμογή, ώστε να "μην καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η υποβολή δήλωσης μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από τον μέσο χρήστη".

- η υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας καθώς και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κρίνεται αντισυνταγματική για όλους τους υπόχρεους

- η παράλειψη της υπουργικής απόφασης να προβλέψει εύλογο χρονικό περιορισμό (που δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία) για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων αντίκεινται στην κατοχυρωμένη συνταγματικώς αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στη δυνατότητα διατήρησης των προσωπικών δεδομένων μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της επεξεργασίας.

- θα υπάρξει για τους δικαστές και τους συζύγους τους ένα 15μελές όργανο, το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεων. Αυτό θα πρέπει να συγκροτείται "τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων"

- μετά την πρώτη δήλωση, στις επόμενες περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή

- δεκτός γίνεται μόνο ο δειγματοληπτικός έλεγχος και όχι η καθιέρωση του υποχρεωτικού ελέγχου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *