ροή ειδήσεων

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!



Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ - ΤτΕ - ΕΚΤ - SSM
Οι ελληνικές τράπεζες, στην πραγματικότητα, δεν πωλούν τα κόκκινα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους στα εξευτελιστικά τιμήματα που αναγράφονται στις συμφωνίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά, αντιθέτως, κάνουν χρήση της συγκεκριμένης αυτής δυνατότητας για να βγάλουν μέρος του κόκκινου χαρτοφυλακίου τους εκτός ισολογισμών, προκειμένου έτσι να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις και, ταυτόχρονα, διατηρώντας εμμέσως οι ίδιες την διαχείριση των συγκεκριμένων αυτών χαρτοφυλακίων, να εξασφαλίσουν σε μετόχους και golden boys την είσπραξη των μεγάλων κερδών της συγκεκριμένης αυτής κερδοσκοπικής δραστηριότητας μέσα από τρίτες εταιρείες, δλδ επίσης εκτός ισολογισμών, πράγμα που θα ήταν εντελώς αδύνατο στην αντίθετη περίπτωση (δλδ με διαχείριση εντός ισολογισμών) !!!

Κατάλαβες τώρα γιατί δεν θα τα προσφέρουν ποτέ στα ίδια ή ακόμη και σε μεγαλύτερα τιμήματα στους δανειολήπτες ;;;

Πωλούνται δάνεια με ΔΗΘΕΝ έκπτωση 97% !!!

Με έκπτωση 97% -πολύ μεγαλύτερη από όσο ανέμενε η αγορά - έγινε τελικά η… μητέρα των συναλλαγών πώλησης προβληματικών δανείων σε fund από την Eurobank. Το τίμημα για το deal φαίνεται χαμηλό, αλλά στην πραγματικότητα η τράπεζα είναι κερδισμένη.




Ο πήχης του τιμήματος για το πακέτο «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις έπεσε αρκετά, σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες ότι τα δάνεια θα πωλούνταν με τίμημα όχι χαμηλότερο από 7% του κεφαλαίου.

Όπως ανακοίνωσε η Eurobank, η συναλλαγή έκλεισε με την Intrum Justitia, την κορυφαία εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, με τίμημα που ανέρχεται περίπου σε 3% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.

Δηλαδή, για κεφάλαιο δανείων 1,5 δισ. ευρώ, η τράπεζα θα εισπράξει μόνο 45 εκατ. ευρώ, παρέχοντας στον αγοραστή μια έκπτωση κατά 97% !!!


Ποιοι και πως ωφελούνται ;;;

Η συναλλαγή εξακολουθεί να είναι επωφελής για την τράπεζα. Σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια η πώληση των δανείων είναι ουδέτερη για την τράπεζα, όπως ανακοίνωσε η Eurobank.

Σημειωτέον ότι από το 1,5 δισ. ευρώ του κεφαλαίου αυτών των δανείων, τα περισσότερα έχουν ήδη διαγραφεί από τον ισολογισμό και εξακολουθούν να εμφανίζονται μόνο 620 εκατ. ευρώ.

Το όφελος για την τράπεζα είναι ότι δεν θα χρειάζεται να κρατάει κεφάλαια γι’ αυτά τα 620 εκατ. ευρώ προβληματικών δανείων, δηλαδή θα περιορισθούν οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις του ισολογισμού, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των νέων τεστ αντοχής από την ΕΚΤ.

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμη σημαντικό όφελος για την τράπεζα από αυτή τη συναλλαγή:
η Intrum συμφώνησε να εξακολουθήσει να έχει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων η 100% θυγατρική εταιρεία της Eurobank, Financial Planning Services.

Αυτό σημαίνει ότι για αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι να κλείσει ο κύκλος είσπραξης αυτών των δανείων, ο όμιλος της τράπεζας θα συνεχίσει να λαμβάνει όχι ευκαταφρόνητες προμήθειες διαχείρισης από τον αγοραστή των δανείων.

Το μήνυμα ευρύτερα προς την τραπεζική αγορά από αυτή τη συναλλαγή είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να βγουν κερδισμένες από συναλλαγές πώλησης προβληματικών δανείων, επιταχύνοντας τη διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, αν και οι υποψήφιοι αγοραστές αξιώνουν εκπτώσεις που ισοδυναμούν με... χάρισμα αυτών των δανείων.

Το σημαντικό για τις τράπεζες, στην παρούσα φάση, δεν είναι να καταφέρουν να μετατρέψουν τα χειρότερα τμήματα του ενεργητικού τους σε χρυσωρυχεία, αλλά να ελαφρύνουν γρήγορα, με τη βοήθεια των fund, τους ισολογισμούς τους και να περιορισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σειρά για πώληση «κόκκινων» δανείων καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις παίρνει η Alpha Bank, που έχει προετοιμάσει ένα πακέτο δανείων 1 δισ. ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η Πειραιώς, που σχεδιάζει, με σύμβουλο την UBS, μια συνδυαστική πώληση προβληματικών δανείων και κατασχεμένων ακινήτων.

ΠΗΓΗ
http://www.sofokleousin.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *