ροή ειδήσεων

Τσίπρας - Λαγκάρντ: Συμφωνία για την αξιολόγηση με «φόντο» το χρέος



Πρωθυπουργός και γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, συμφώνησαν ότι η γ΄ αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να «ανοίξει» το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Τα εύσημα Λαγκάρντ στην κυβέρνηση

Ταύτιση απόψεων και κοινή συνισταμένη με τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις, προέκυψε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμφωνία με το ΔΝΤ, αναφορικά με την αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το Ταμείο, στην υπόθεση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να εφαρμοστούν, όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και να διευθετηθεί το χρέος.

Η συνομιλία Τσίπρα-Λαγκάρντ διήρκεσε πάνω από μια ώρα και κατόπιν ο πρωθυπουργός και η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Αμφότεροι επισήμαναν τη κοινή βούληση για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τον κ.Τσίπρα να τονίζει

Τσίπρας: Ξεπεράσαμε τις διαφωνίες με το ΔΝΤ, συμφωνήσαμε για την αξιολόγηση

«Συμφωνήσαμε ότι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Παλαιότερα υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαφωνίες που είχαμε μεταξύ μας. Πλέον, πιστεύω ότι τα έχουμε ξεπεράσει αυτά. Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής στασιμότητας η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Οι σοβαροί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει», ανέφερε, τονίζοντας ότι ενισχύεται η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ΔΝΤ, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με την αξιολόγηση, μπορεί να αποτελέσει «μοχλό» πίεσης προς τους Ευρωπαίους, προκειμένου να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει. Στις συζητήσεις, αυτές τις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους, πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει καθοριστικό ρόλο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Λαγκάρντ: Να υλοποιηθεί το ελληνικό πρόγραμμα

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, αρκεί να τηρηθούν δύο βασικές προϋποθέσεις, η υλοποίηση του προγράμματος και η ελάφρυνση του χρέους.

«Ήμουν πολύ ευτυχής που καλωσόρισα σήμερα τον Πρωθυπουργό Τσίπρας στο ΔΝΤ. Τον συνεχάρηκα αλλά και τον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε

«το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος πολιτικής. Η αποφασιστική υλοποίηση αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση τον επόμενο χρόνο. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *