ροή ειδήσεων

Πέθανε ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου -Στα 50 του χρόνια



Ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου έχασε τη μάχη που έδινε τις τελευταίες εβδομάδες για να κρατηθεί στη ζωή.

Η κατάσταση του «Ηρακλή τσέπης», όπως ήταν επίσης γνωστός, είχε ηπατική ανεπάρκεια και η υγεία του επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Βρισκόταν σε τεχνητό κώμα και τα ξημερώματα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ηταν μόλις 50 χρονών.

Γεννήθηκε στη Βουλγαρία, ως Ναμ Σουλεϊμάνοβ και ο πατέρας του ήταν Τούρκος. Εκπροσωπώντας τη δεύτερη χώρα, κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1988, 1992 και 1996) και πέντε χρυσά σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Είχε εκλεγεί μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών το 2000 και το 2004.

Ηταν ο πρώτος και μοναδικός αρσιβαρίστας που είχε σηκώσει 2,5 φορές το βάρος του στην κίνηση του αρασέ και ένας εκ των 7 αθλητών που σήκωσαν 3 φορές το βάρος τους στην κίνηση του ζετέ. Επίσης, μόνο εκείνος είχε σηκώσει 10 επιπλέον κιλά από το τριπλάσιο σωματικό του βάρος. Ο Σουλεϊμάνογλου έκανε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικία των 16 ετών αλλά έχασε την πρώτη του ευκαιρία για επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 εξαιτίας της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο σοβιετικό μποϋκοτάζ πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το ίδιο καλοκαίρι.



Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού για τον τελικό του Παγκόσμιου κυπέλλου στη Μελβούρνη το 1986, ο Σουλεϊμάνοβ επέστρεψε στην Τουρκία και ζήτησε την ιθαγένεια και άλλαξε το όνομά του. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Σεούλ το 1988 προέκυψε μια διαμάχη σχετικά με το ποια χώρα θα εκπροσωπούσε. Η βουλγαρική κυβέρνηση απαίτησε και έλαβε 1,250 εκατ. δολάρια από την Τουρκία προκειμένου ο Σουλεϊμάνογλου ν' αλλάξει ομάδα.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 κέρδισε το τρίτο χρυσό μετάλλιο, σε έναν αγώνα που έδωσε «μάχη» με τον Βαλέριο Λεωνίδη. Ο Σουλεϊμάνογλου κατάφερε να σηκώσει 187,5 κιλά και ο Λεωνίδης απέτυχε να σηκώσει 190 κιλά, ξεσπώντας σε κλάματα και παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο ενώ παρηγορήθηκε από τον Σουλεϊμάνογλου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Σίδνεϊ απέτυχε να σηκώσει τα 145 κιλά, που θα ήταν Ολυμπιακό ρεκόρ και δεν συνέχισε στον αγώνα. Επειτα από αυτό εθίστηκε στο αλκοόλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *