ροή ειδήσεων

Κοινωνικό μέρισμα: Η αίτηση, τα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι και τα πόσα



Κοινωνικό μέρισμα 2017: «Ζεστό» χρήμα ύψους 720 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοιράσει το Δεκέμβριο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά ως κοινωνικό μέρισμα, όπως εξήγγειλε σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: «Μεριμνούμε για τους άνεργους»

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος του 2017, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή που έλαβε την λαϊκή εντολή η κυβέρνηση, είχε συνείδηση των κοινωνικών αδικιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», ενώ έκανε ειδική μνεία για τους άνεργους.


«Ο κύριος, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, να σταματήσουμε τη καταστροφική πορεία των δημόσιων οικονομικών, προστατεύοντας ταυτόχρονα, πρωτίστως αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Τους αποκλεισμένους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Με αυτό το γνώμονα στο μυαλό μας, τη στήριξη του λαϊκού κόσμου, του κόσμου που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και προκοπή θα διανεμηθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους», σημείωσε - μεταξύ άλλων - ο Αλέξης Τσίπρας.


Δείτε το βίντεο με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού 



Πώς κατανέμεται το ποσό που αντιστοιχεί στο κοινωνικό μέρισμα

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα υπόλοιπα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».


Πότε και πώς θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα - Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το σχετικό νομοσχέδιο για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος του 2017 κατατίθεται την Τρίτη (14/11/2017) στη Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί το πρωί της Τετάρτης (15/11/2017) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την Πέμπτη (16/11/2017) εισάγεται στην Ολομέλεια.

Όπως τόνισε, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας «μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος για το μέρισμα στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους. Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή».

Το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα διανεμηθεί με τη μορφή μιας εφάπαξ έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε άγαμους φορολογούμενους, έγγαμους χωρίς παιδιά και οικογένειες με παιδιά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.



Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Άγαμοι:
με ετήσιο εισόδημα έως 3.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 450 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 350 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 6.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 250 ευρώ

Έγγαμοι χωρίς παιδιά:
με ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 5.501 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 375 ευρώ

Έγγαμοι με ένα παιδί:
με ετήσιο εισόδημα έως 5.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 787,5 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 612,5 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 437,5 ευρώ

Έγγαμοι με δύο παιδιά:
με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 900 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 700 ευρώ
με ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 500 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δικαιούχοι εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων θα πρέπει να πληρούν μια ακόμη προϋπόθεση. Συγκεκριμένα, δεν θα μπορεί κάποιος να λάβει το «μποναμά» αν έχει ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι δικαιούχοι στο γεγονός ότι το κοινωνικό μέρισμα του 2017 θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.



Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του TAXISnet, όπως και πέρσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *