ροή ειδήσεων

Η τράπεζα της γυναίκας του Έντι Ράμα αγόρασε την ελληνική Εθνική Τράπεζα στην Αλβανία



«Τι συμβαίνει; Η Τράπεζα της Λίντας Ράμα, μόλις αγόρασε τη μεγάλη ελληνική τράπεζα στην Αλβανία»


Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων (ABI), στην οποία στο διοικητικό συμβούλιο είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, αγόρασε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, NBG.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας ‘syri.net.’ η συναλλαγή έχει κλείσει, ενώ στις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακοίνωση μαζί με τα στοιχεία της αγοράς.

Η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας αυξάνει ακόμη περισσότερο το βάρος της τράπεζας ABI στο αλβανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθιστώντας την, ήδη, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην αγορά.

Η ξαφνική επέκταση της τράπεζας ABI στην εγχώρια αγορά δεν έχει περάσει απαρατήρητη, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και από τους διεθνείς οργανισμούς που επιβλέπουν την αλβανική οικονομία.


Η τράπεζα του …φορολογικού παραδείσου


Στην τελευταία δήλωση για την Αλβανία, η αποστολή του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προτρέποντας την Τράπεζα της Αλβανίας να μην επιτρέπει στις τράπεζες να συγκρούονται για συμφέροντα.


«Για να μειώσουμε τους κινδύνους, η Τράπεζα της Αλβανίας, πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι νέες τράπεζες που απαιτούν άδεια να πληρούν τα κριτήρια, να έχουν την απαραίτητη τραπεζική εμπειρία και να αποκλείουν τη σύγκρουση συμφερόντων», ανέφερε το ΔΝΤ.


Καλά ενημερωμένες πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι η δήλωση αναφέρεται στην ABI Bank, η οποία έχει ένα προηγούμενο στην αλβανική αγορά. Είναι η μόνη τράπεζα στη χώρα που προέρχεται από φορολογικό παράδεισο…




Η σύζυγος του πρωθυπουργού





Αλλά εκτός από αυτό, στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είναι η Λίντα Ράμα, η σύζυγος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αμφιβολίες που επικαλείται το Νομισματικό Ταμείο, όταν μιλάμε για τράπεζες με σύγκρουση συμφερόντων.


Προειδοποίηση ΔΝΤ


Ωστόσο, παρόλο που το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τράπεζα Αλβανίας να μην παραχωρήσει άδειες σε νέες τράπεζες σύγκρουσης συμφερόντων και που δεν πληρούσαν τα νομικά κριτήρια, φαίνεται ότι η ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν άλλαξε την πορεία των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με το κλείσιμο, ήδη, της αγοράς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και τη φιλοδοξία να αγοράσει και την Τράπεζα των Τιράνων (Tirana Bank), η τράπεζα- στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού, γίνεται αυτόματρα η τρίτη τράπεζα στη χώρα.

Μια κραυγαλέα επέκταση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα- ένα άλλο προηγούμενο στο αλβανικό οικονομικό σύστημα.


Η Τράπεζα ABI (ABI bank) και οι νήσοι Κέιμαν

Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων (αγγλικά ABI) κατέχει το 100 τοις εκατό από ένα χρηματοπιστωτικό ταμείο που ονομάζεται Tranzit sh.p.k.. Αλλά αυτό ανήκει σε τρεις μετόχους, ένας αλβανός πολιτης με το όνομα Andi Ballta και άλλα δύο ταμεία: NCH Balkan Fund και New Century Holding.


Και τα δύο αυτά ταμεία, τα οποία κατέχουν το 70% της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, είναι εγγεγραμμένα στον φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέιμαν.


Η «NCH Balkan Fund, L. Ρ.» είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και είναι εγγεγραμμένη στις νήσους Κέιμαν με αριθμό μητρώου MC-15214.


Στον ίδιο φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέιμαν έχει καταχωρηθεί και η άλλη εταιρεία που είναι στην κοινή ιδιοκτησία της Tranzit sh.pk.


(Στοιχεία από αλβανική ditorja.net)

http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *