ροή ειδήσεων

Πώς οι πλειστηριασμοί θα αλλάξουν τον χάρτη των εισοδημάτων στην Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες ανακατανομές εισοδήματος που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα.



Μια από τις μεγαλύτερες ανακατανομές εισοδήματος που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια κρίσης. Ο λόγος; Πλειστηριασμοί. Μπορεί μέχρι στιγμής ο ρυθμός των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων να είναι μικρός, σύμφωνα όμως με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξουν» με δυναμική τσουνάμι για την επίτευξη των μνημονιακών δεσμεύσεων και στόχων.

Οι στόχοι των τραπεζών και οι δεσμεύσεις που η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές είναι πολύ συγκεκριμένες και αυτό θα φανεί στο άμεσο διάστημα. Και μπορεί προς το παρόν τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί θεωρούνται «μετρημένα» αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατακόρυφα καθώς για να βγει ο σχεδιασμός των τραπεζών θα πρέπει να εκποιούνται 2.000-3.000 ακίνητα ανά μήνα μέχρι το φθινόπωρο του 2018.


Από την 1η Ιανουαρίου 2019 που δεν θα υπάρχει καμία προστασία ούτε για την κύρια κατοικία (για οφειλές στο δημόσιο δεν υπάρχει ούτε τώρα), η «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες (να μην βγάζουν μικρής αξίας ακίνητα στον πλειστηριασμό) θα αρχίσει επίσης να εξασθενεί. Ετσι, το όριο των 300.000 ευρώ θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και από τις αρχές του επόμενου θα υποχωρήσει στις 200.000 ευρώ, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο και μετά η άτυπη προστασία θα πέσει στις 100.000 ευρώ για να εξαλειφθεί από τις αρχές του νέου έτους. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι με στόχο να φτάσουν ακόμη και στο 90% του συνόλου των πλειστηριασμών.

Με απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα χιλιάδες ακίνητα θα αλλάξουν χέρια. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, πολλά από τα ακίνητα αναμένεται να αγοραστούν από τις ίδιες τις τράπεζες κάτι που θα γίνει αφενός για να προστατευτούν οι τιμές των ακινήτων από την κατάρρευση αλλά και για να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ίδια να οδεύσουν προστατευμένα στα stress test.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το θέμα των "κόκκινων" δανείων αποκτά μια πιο πλήρη εικόνα. Yπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για «πώληση» κόκκινων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 104 δισ. ευρώ) έως το τέλος του 2019. Ενώ ο SSM ενόψει των νέων stress tests έχει ενημερώσει πως οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα προσμετρηθούν (θετικά) στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης και επιτάχυνσης του «ξεφορτώματος» κόκκινων δανείων από το 2018 πληθαίνουν και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων. Οι 4 συστημικές τράπεζες ανεβάζουν ρυθμούς στην πώληση κόκκινων τα οποία αγοράζουν μαζικά ξένα funds και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.

Στην αγορά μεγάλων πακέτων που συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον έχουν προχωρήσει ήδη αμερικάνικα, ιταλικά, σκανδιναβικά ακόμη και τσέχικα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Αδεια από την ΤτΕ (νόμος 4354/2015), μέχρι ώρας έχουν πάρει οι Αltamira Asset Management, η doBank, η UCI Ελλάς, η Union de Creditos Inmobiliarios, η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βραζιλίας, είναι θυγατρική του γαλλικού τραπεζικού ομίλου BNP Paribas, η Resolute Asset Management η οποία αποτελεί θυγατρική της ομώνυμης αγγλικής εταιρείας, η Independent Portfolio Management η οποία αποτελεί θυγατρική της Alvarez and Marsal.

Η B2KAPITAL η οποία είναι θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding, η Cepal, σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank, η FBS, που είναι θυγατρική του ομίλου της Eurobank, η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, θυγατρική της τράπεζας Αττικής και η Pillarstone, που αποτελεί σύμπραξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σε συνεργασία με την Alpha Bank και τη Eurobank.

Πρόσφατα αδειοδοτημένες η QQuant Master Servicer και η DV01 Asset Management

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *