ροή ειδήσεων

Πώς «είδαν» τα ξένα ΜΜΕ το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Οι στολές των μακεδονομάχων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον



Για προσέλευση που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες κάνουν λόγο οι New York Times, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Sky News

Με εκτενή δημοσιεύματα σχολιάζεται σήμερα στον διεθνή Τύπο το χθεσινό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.


Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στην μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των 30.000 συμμετεχόντων, στον «παλμό» της συγκέντρωσης αλλά και στην παρουσία δεκάδων πολιτών που φορούσαν παραδοσιακές στολές μακεδονομάχων και πολεμιστών του '21 και ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεθούν την Κυριακή στον Λευκό Πύργο.
New York Times
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών των δύο εθνών με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης» επισημαίνουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι New York Times.

Μετά από μια σύντομη περιγραφή των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα, η αρθρογράφος δίνει μια περιγραφή του «παλμού» της συγκέντρωσης, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν παραδοσιακές στολές» ενώ άλλοι είχαν ντυθεί σαν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ειδική αναφορά κάνει το δημοσίευμα στην παρουσία ακροδεξιών πολιτικών αλλά και «σκληροπυρηνικών κληρικών» μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που «κυμάτιζαν σημαίες» αλλά και στην διάσταση απόψεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Κάμμενου σχετικά με το θέμα της συμπερίληψης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Όπως αναφέρεται, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών» έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του επικεφαλής των ΑΝΕΛ ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση του παραπάνω όρου.


Γαλλικό Πρακτορείο
Με εκτενές δημοσίευμα του, το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αν και η προσέλευση στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τις περασμένες μέρες, «οι Έλληνες φαίνονται να είναι λιγότερο μάχιμοι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το παρελθόν».

«Το 1992 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, 10% του πληθυσμού είχαν συμμετάσχει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, διακηρύσσοντας ότι "Η Μακεδονία είναι Ελληνική"» αναφέρει το άρθρο.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για την παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων και σκληροπυρηνικών ιερέων στο συλλαλητήριο αλλά και στην παράξενη «σύνθεση» του πλήθους που περιλάμβανε «Κρητικούς με παραδοσιακές στολές που ταξίδεψαν από το νησί τους με τα άλογά τους αλλά και Βορειοελλαδίτες με στολές μακεδονομάχων» από έναν αιώνα πριν, που βρίσκονταν στον Λευκό Πύργο από το πρωί της Κυριακής.


Daily Mail
Και ο ιστότοπος της Daily Mail όμως αναφέρθηκε με σημερινό άρθρο του στο χθεσινό συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι οι «Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων αποτελεί σφετερισμό της κληρονομιάς τους και υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην επικράτειά τους».

«Πλήθη με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, για να απαιτήσουν η ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της» αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι η προσέλευση του συλλαλητηρίου ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 30.000 άτομα.


Sky News
«Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας η ΠΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της», επισημαίνει σημερινό άρθρο του Sky News.

Όπως αναφέρει, το χθεσινό συλλαλητήριο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κόντρας 27 ετών μεταξύ της ελληνικής επικράτειας της Μακεδονίας, που έχει ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και τη γειτονική χώρα της Ελλάδας γνωστή ως FYROM, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην ατυχή αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» από τον πρόεδρο Μπους το 2004, που είχε προκαλέσει την οργή των Ελλήνων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *