ροή ειδήσεων

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλά νησιά (ΦΩΤΟ)



Με συνθήματα όπως «Στο γύψο δεν θα βάλετε την απεργία, καμία υποταγή στην πλουτοκρατία», «Κάτω τα χέρια απ’ του λαού το βιος - Όλοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός» και σε νησιά του Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 Γενάρη απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.


Στη Ρόδο

Συγκέντρωση στη Ρόδο οργάνωσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έξω από το κτίριο της εφορίας, στο οποίο στεγάζεται και το τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο χώρος επιλέχθηκε συμβολικά, για να δοθεί μήνυμα στήριξης των απολυμένων της «Aldemar», της αλληλεγγύης ενάντια στη στοχοποίηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Άλλωστε, τα εμπόδια που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση αφορούν ακριβώς την παρεμπόδιση της οργάνωσης της πάλης μέσα στους τόπους δουλειάς.

Παρά την προκλητική προσπάθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και των ντόπιων παραρτημάτων τους, που κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε προκηρυγμένη απεργία στην περιοχή, εργαζόμενοι και πρωτοβάθμια Σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων Σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της επιθεώρησης εργασίας για την παθητική στάση με την οποία αντιμετωπίζονται οι εκατοντάδες καταγγελίες των εργαζομένων, την ανοχή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ζήτησαν την αυστηρή αντιμετώπιση των προκλητικών εκδικητικών απολύσεων στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση τη Δευτέρα 15 Γενάρη.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Κύπρου, ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.



Στη Λήμνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μύρινας της Λήμνου η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν τα σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του νησιού, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λήμνου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξαν τα ΔΣ των σωματείων τους και συμμετείχαν στη συγκέντρωση, παρά τη διασπαστική τακτική της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ να μην καλύψει τους εργαζόμενους με απεργία, αρνούμενη να δεχτεί σχετικό αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Ανδρέας Ξυπτεράς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου και ο Κώστας Μαδυτινός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας όπου οι απεργοί φώναξαν συνθήματα, όπως, «Των εργατών δικαίωμα είναι η απεργία, μ’ αγώνες κατακτήθηκε με αίμα και θυσία» και «Εμπρός για συνδικάτα των εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».



Στη Σάμο

Μαζική και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που έγινε σήμερα στο Βαθύ της Σάμου. Το μήνυμα των εργαζομένων ξεκάθαρο όπως τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Καλογερής, Αναπληρωτής Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καρλοβάσου οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «απεργούμε απέναντι στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση! Απεργούμε απέναντι στη μεγάλη εργοδοσία και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που προδίδουν ξανά και ξανά τα κατακτημένα με αίμα δικαιώματά μας! Η απεργία δεν μπαίνει στο γύψο, η οργάνωση της εργατικής τάξης και η ταξική πάλη δεν μπορεί να καταργηθεί με κανένα νόμο και φιρμάνι! Να είναι όλοι σίγουροι ότι θα 'ναι ντάλα μεσημέρι όταν θα πετάξουμε τον αντεργατικό αυτό νόμο στα σκουπίδια μαζί με τους εμπνευστές του!».

Αμέσως μετά η πορεία που ξεκίνησε από το ΕΚΣ, διέσχισε την παραλιακή του Βαθιού, πέρασε από το «ΞΕΝΙΑ» που τις προηγούμενες μέρες είχε αναρτήσει γιγαντοπανό το ΕΚΣ και έκανε για λίγο στάση έξω από Πρωτοδικείο Σάμου όπου οι διαδηλωτές το «στόλισαν» με αφίσες ενάντια στους πλειστηριασμούς. Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τους λαού το βιός» και «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς».

Η πορεία κατέληξε στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφισμάτων στο Διοικητή από τη Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που κάνει όλο αυτό τον καιρό η Λαϊκή Επιτροπή, ο λαός του Μαραθοκάμπου, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), φορείς και Σωματεία της περιοχής, διεκδικώντας να παραμείνει η γιατρός στο περιφερειακό ιατρείο, να σταματήσει η δίωξή της, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας κ.λπ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Φιλιώ Μακρή εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Μαραθοκάμπου, ο Αποστόλης Βαλαμόντης πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Ικαρίας, οι οποίοι πήραν απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε όλο το Σαββατοκύριακο θα γίνουν εξορμήσεις για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους του νησιού. Εξάλλου για τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 6 μ.μ., απηύθυναν κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου.



Στην Ικαρία

Αψηφώντας την απεργοσπασία, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και αντιδρώντας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-έκτρωμα, που βάζει χέρι και στο δικαίωμα της απεργίας, εργαζόμενοι και άνεργοι από κάθε γωνιά του νησιού, από κάθε χώρο δουλειάς (δάσκαλοι, πυροσβέστες, εργαζόμενοι δήμου, οικοδόμοι, αυτοπασχολούμενοι,αγρότες κ.ά.) πήραν μέρος μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ικαρία στην πλατεία Ευδήλου, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Η διοίκηση του Δήμου Ικαρίας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Β.Αιγαίου, κ.ά.

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση έκαναν: Από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων-Βιοτεχνών-Επαγγελματιών-Εμπόρων Ικαρίας, ο Μιχάλης Τσάκαλος, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρία-Φούρνων η πρόεδρός του Νατάσα Σωτηρίου, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας ο πρόεδρός του Φανούρης Καρούτσος και από το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας-Φούρνων η πρόεδρός του, Βαγγελιώ Λάκκα.

Την κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΣ Αποστόλης Δημόπουλος όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα το στοίχημα είναι ο λαός να βάλει στο επίκεντρο την πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών του και να σταματήσει να κάνει θυσίες για το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό κέρδος. Συγκρουόμαστε με τη γραμμή του κεφαλαίου, με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Εμείς είμαστε με το δίκιο του εργάτη, με τις ανάγκες του και τα δικαιώματά του. Ξέρουμε πως τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. «Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου - έκτρωμα για τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες. Να μην τολμήσει κανείς βουλευτής να το ψηφίσει».

Η συνέχεια δίνεται την Δευτέρα 15 Γενάρη στις 13.00 στο Επαρχείο Ικαρίας-Φούρνων στον Άγιο Κήρυκο, με παράσταση διαμαρτυρίας που καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων.

902.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *