ροή ειδήσεων

Η Τουρκία θέτει θέμα προσευχής στο Τζαμί της Χίου

Ασφυκτικές πιέσεις στο υπ. Εξωτερικών και το Πατριαρχείο


 
Ασφυκτικές πιέσεις για δικούς της λόγους ασκεί η Τουρκία στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Φανάρι, ζητώντας μετ’ επιτάσεως την διενέργεια προσευχής στο Μετζιτιέ Τζαμί της Χίου, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.

Μέχρι σήμερα οι πρώην θρησκευτικοί χώροι των Μουσουλμάνων, που υπήρχαν στα νησιά του Αιγαίου, δεν είχαν μπεί στο στόχαστρο, αφού δεν είχαμε ποτέ σ’ αυτά γηγενή Τουρκικό πληθυσμό, οπότε τα Τζαμιά που υπήρχαν απλά εξυπηρετούσαν τις θρησκευτικές ανάγκες των κατακτητών, με εξαίρεση την Ρόδο και λιγότερο την Κω όπου υπάρχουν Ελληνες πολίτες Μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν απαντά μέχρι στιγμής, έχει ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να μην επιτρέψουν φέτος στον Αγιασμό των υδάτων Λειτουργία στον Αγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, κάτι που έγινε βέβαια στη Σμύρνη από τον εκεί Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίο και μάλιστα με τήρηση όλης της τελετουργίας, που περιλαμβάνει ως γνωστόν ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα. Το ίδιο βράδυ βεβαίως είχαμε και την καταγγελία για απόπειρα εμπρησμού στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, συνεπώς υπάρχει από Τουρκικής πλευράς η επίκληση ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι… ακραίοι της δικής τους πλευράς, άρα στα πλαίσια της… αμοιβαιότητας θα πρέπει να επιτραπεί προσευχή στο Μετζιτιέ της Χίου, που κτίστηκε στο νησί από τον Σουλτάνο Αβδούλ Μετζίτ στα μέσα του 19ου αιώνα.

Το επιχείρημα από Ελληνικής πλευράς ότι το Μετζιτιέ Τζαμί είναι Μουσείο, δεν μπαίνει καν στο τραπέζι αφού και η Τουρκία απαντά στην περίπτωση αυτή ότι παρομοίως Μουσείο είναι και ο Αγιος Βουκόλος, αλλά εκείνοι μας επιτρέπουν να λειτουργείται, την ώρα που επισήμως Θείες Λειτουργίες στην Σμύρνη γίνονται στην Αγία Φωτεινή, Εκκλησία που μας έχει παραχωρήσει η Ολλανδία, άρα επισήμως είναι Ολλανδικό και όχι Τουρκικό έδαφος.

Παρόμοιο αίτημα έχει υποβληθεί, πάλι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αντίστοιχα επιχειρήματα, του τύπου, όπως εσείς προσεύχεστε, όχι μόνο μέσα σε αναγνωρισμένους Ναούς αλλά και σε Μουσεία, έτσι και εμείς ζητάμε κατ’ αρχήν να προσευχηθούμε στο Τζαμί – Μουσείο της Χίου. Από το Πατριαρχείο βέβαια δίνεται η κλασσική απάντηση ότι το θέμα αφορά τις δύο χώρες, αλλά οι πιέσεις δεν παύουν να είναι ασφυκτικές.

Το πρόβλημα πάντως είναι τι τελικά θα απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών εκτός αν περιμένει να το… ξεχάσει η Τουρκία, λησμονώντας ίσως ότι η γείτονα χώρα ούτε ξεχνά, ούτε κυρίως κάνει κάτι απρογραμμάτιστα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *