ροή ειδήσεων

ΕΟΠΥΥ: Δεν καλύπτει την εξέταση Oncotype DX για τον καρκίνο μαστού



Εξακολουθεί να μην καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ το κόστος της εξέτασης Oncotype DX για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, παρά τις προ εξαμήνου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για έκδοση διορθωτικής απόφασης ώστε να καλύπτονται και οι ασθενείς άνω των 65 ετών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη τον περασμένο Αύγουστο ότι θα εκδιδόταν απόφασης με την οποία θα διόρθωνε την προηγούμενη ώστε να καλύπτονται και οι ασθενείς άνω των 65 ετών, σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού να πρέπει να πληρώνουν μόνες τους το κόστος της εξέτασης Oncotype DX, μιας μοριακής διαγνωστικής εξέτασης που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Στην ουσία δείχνει πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού, αλλά και την πιθανότητα που έχει μια ασθενής να ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ αρχικά δεν αποζημιωνόταν η εξέταση για τις γυναίκες άνω των 65 ετών (γυναίκα είχε προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας την αποζημίωση της εξέτασης), σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την εξέταση για καμία ασθενή, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

«Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού στερείται πλέον της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και την ζωή των ασθενών, διότι αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δεν θα χρειάζονται αφού δε θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν», υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται πότε θα εκδοθεί η διορθωτική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», κάθε χρόνο αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *