ροή ειδήσεων

Πούρα και πίπες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου

Τι έδειξε νέα αμερικανική μελέτη



Ένοχα είναι τα πούρα και η πίπα για καρκίνο και πρόωρο θάνατο σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Όσοι καπνίζουν μόνο τσιγάρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, ενώ όσοι καπνίζουν μόνο πούρο, έχουν συγκριτικά μικρότερο, αλλά πάντως κατά 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάρολ Κρίστενσεν της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 357.000 ανθρώπους.

Από αυτούς οι 203.000 δεν είχαν ποτέ καπνίσει οτιδήποτε, οι 57.000 κάπνιζαν τσιγάρο καθημερινά, οι 1.100 πίπα καθημερινά και οι 531 πούρο κάθε μέρα. Στη διάρκεια της πολυετούς μελέτης, πέθαναν 51.150 άνθρωποι από διάφορες αιτίες.

Οι καθημερινοί χρήστες τσιγάρου, πούρου ή πίπας είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους σχετικούς με το κάπνισμα, όπως των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του στόματος και του παγκρέατος.

Οι καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν καθόλου. Οι καθημερινοί καπνιστές πούρου είχαν 61% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από κάποιο καρκίνο, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές πίπας 58% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακόμη και όσοι δεν ήταν καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου είχαν τουλάχιστον εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Είχαν επίσης τουλάχιστον επταπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τετραπλάσια από στοματικό καρκίνο και 43% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

Οι καθημερινοί καπνιστές πούρου είχαν υπετριπλάσια πιθανότητα θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ για τους καπνιστές πίπας ο κίνδυνος αυτός ήταν αυξημένος κατά 51%.

Τα νέα ευρήματα, όπως είπε η Κρίστενσεν, «δείχνουν τη σημασία που έχει να κόψει κανείς το κάπνισμα τελείως».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *