ροή ειδήσεων

Φυσικό αέριο μέσω πλωτών εγκαταστάσεων στη Ρόδο ;

Την τροφοδοσία νησιών και κωμοπόλεων με υγροποιημένο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο, μέσω πλωτών εγκαταστάσεων, εξετάζει η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Παράλληλα, απομακρύνεται η επιλογή κατασκευής σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα και στη θέση του εξετάζεται, επίσης, η λύση της πλωτής εγκατάστασης, στην οποία θα αεριοποιείται το υγροποιημένο αέριο για να... τροφοδοτήσει το εθνικό δίκτυο ή / και τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας.


Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας Χ. Σαχίνη και του αντιπροέδρου Σ. Παλαιογιάννη, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η λύση των πλωτών εγκαταστάσεων είναι πιο οικονομική σε σχέση με τις επίγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Στα σχέδια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η τροφοδοσία της Κρήτης αλλά και μεγάλων νησιών του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Χίος κ.α., για τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. 

Παράλληλα, είναι υπό συζήτηση η κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας, εφόσον ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της επένδυσης, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή έχει παραχωρηθεί στην Ενεργειακή Αιγαίου. Η αποθήκη, εφόσον κατασκευασθεί, θα έχει δυναμικό 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου και θα καλύπτει την αγορά σε περιόδους αιχμής ή δυσκολιών στον εφοδιασμό.

Διαπραγματεύσεις με τη Gazprom
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και με τη ρωσική Gazprom, που είναι ο βασικός προμηθευτής της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ επιδιώκει μείωση των τιμών για ένα τμήμα τουλάχιστον των ποσοτήτων, ενώ για την επέκταση της σύμβασης προμήθειας (λήγει το 2016) στοχεύει σε ανανέωση για 15 - 20 χρόνια χωρίς σημαντική, τουλάχιστον, επαύξηση των ποσοτήτων που εισάγονται κάθε χρόνο. Ο λόγος είναι ότι αφενός η αγορά φυσικού αερίου εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις, λόγω και της κρίσης, αφετέρου το ότι ένα τμήμα της αγοράς θα καλυφθεί από ιδιώτες, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης.

http://sarotiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_1390.html

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *