ροή ειδήσεων

EcoFilms 2010 : Ο Κινηματογράφος σώζει τον πλανήτη !


image
ecofilms ‘10
Ρόδος, 22-27 Ιουνίου
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010
Ο Κινηματογράφος σώζει  τον πλανήτη
Για μια εβδομάδα στη Ρόδο, την κρίσιμη στιγμή στρέφουμε τα μάτια στη μεγάλη οθόνη κι αναζητούμε εκείνη την καθαρή σκέψη που επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με την αρμονική διαβίωση





Όλα είναι έτοιμα για  να ξεκινήσει  το Ecofilms 2010. Σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν στο νησί προκειμένου να ζήσουν από κοντά τη φεστιβαλική ατμόσφαιρα της Ρόδου, ενώ το κοινό αναμένεται να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις προβολές και της εκδηλώσεις του πολιτιστικού πενθήμερου.
αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου της Αθήνας
Σήμερα, 21 Ιουνίου, δόθηκε η  συνέντευξη τύπου  στο Δημαρχείο  της Ρόδου. Ο Δήμαρχος Ρόδου Χατζής Χατζηευθυμίου, μίλησε για τη φετινή διοργάνωση:
«Μας αφορά το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κορυφαίας εκδήλωσης με διεθνή απήχηση. Έχουμε ένα θεσμό ο οποίος προσφέρει στο πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης που είναι το περιβάλλον. Δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε μία τέτοια εκδήλωση με τέτοια εμβέλεια». Συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά: «Μετά από χίλια δυο βάσανα και απρόσμενες αντιδράσεις, το φεστιβάλ ενηλικιώνεται. Συνεχίζουμε αυτό το θεσμό για να ικανοποιήσουμε δύο στόχους, να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να συνεχίσουμε να προωθούμε την τέχνη, πράγμα που αποτελεί ουσιαστική πολιτική πράξη ειδικά σε περιόδους κρίσης Τα οφέλη που προσφέρονται στον τόπο μας είναι πολλαπλάσια μπροστά στα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για τη διοργάνωση».  Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική υποστήριξη του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Βούρου και του  ΟΠΑΠ.
image
Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας ΔωδεκανήσουΤζένη Φάκκα-Βασιλαράκη σημείωσε: «Παρόλο που διανύουμε μία πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, με σημαία τον πολιτισμό συνεχίζουμε να ενισχύουμε θεσμούς όπως το Ecofilms που συνεχώς αναβαθμίζονται. Φέτος, είμαι πολύ ικανοποιημένη από το εύρος της θεματολογίας του φετινού φεστιβάλ, αν κρίνω από τις επίκαιρες ταινίες που αποτελούν καθρέφτη της οικονομικής μας κατάστασης. Χαίρομαι, επίσης, ιδιαίτερα που στο πρόγραμμα εντάσσονται όλο και περισσότερες  ταινίες από ντόπιους δημιουργούς και έτσι φωτίζονται τα προβλήματα και οι σκέψεις των ανθρώπων του νησιού μας».
Η Ελένη Σκούρτου, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχολίασε με τον πιο θετικό τρόπο το φεστιβάλ:«Είναι τιμητικό για το Δήμο Ροδίων, το γεγονός ότι κατάφερε να κρατήσει ζωντανό έναν πολιτιστικό θεσμό, σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν άλλοθι για περικοπές. Θεωρούμε το Ecofilms ως βασικό παιδαγωγικό θεσμό για την κοινωνία της Ρόδου. Μέσα σε αυτή την κρίση που μας οδηγεί σε περικοπές η τέχνη πρέπει να βγαίνει πάντα ενισχυμένη. Μέσα από αυτό το φεστιβάλ, η Ρόδος γίνεται παράδειγμα προς μίμηση».
Ο Σχολικός Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου Πέτρος Σπανός συμπλήρωσε: «Η θετική επίδραση που είχε το Ecokids στους μαθητές της Ρόδου, μας κάνει να μη διαπραγματευόμαστε την πιθανότητα να σταματήσει, το έχει ανάγκη όχι μόνο το σχολείο αλλά και η κοινωνία μας».
Ο Λάζαρος Ταγκαρούλιας, μέλος του Δ.Σ. της κινηματογραφικής λέσχης «Θέασις» έθιξε το θέμα της συνέχειας του Ecofilms: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω το κλίμα απαισιοδοξίας και να συνειδητοποιήσουμε πως ήδη έχουμε μία πολύ μεγάλη νίκη. Όταν οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες πάσχουν από το πρόβλημα της ασυνέχειας, το γεγονός ότι το Ecofilms, όπως και η κινηματογραφική λέσχη συνεχίζουν να υπάρχουν επιτυχημένα τόσα χρόνια είναι ένα σημαντικό επίτευγμα».
Μάρκο Γκαουντένζι, μέλος της κριτικής επιτροπής ταινιών μικρού μήκους, αναφέρθηκε σε παλαιότερη εμπειρία του ως θεατής του Ecofilms: «Μέσα από το φεστιβάλ, για πρώτη φορά στη ζωή μου ανοίχτηκε ένα τέτοιο παράθυρο στον κόσμο. Ταινίες με σημαντική αισθητική πρόταση, οι οποίες δεν παγιδεύονται σε ένα και μόνο ιδεολόγημα αποδεικνύουν ότι στον καιρό της παγκοσμιοποίησης αυτό που αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι η σχέση με τη μνήμη και την ιστορία που διασφαλίζει το έργο τέχνης. Η Ελλάδα διαθέτει μία σημαντική φιλοσοφική και πολιτιστική αποσκευή την οποία πρέπει ειδικά τώρα ν’ αξιοποιήσει για να σταθεί όπως της αρμόζει σε παγκόσμια κλίμακα και να φωτίσει σημαντικές διεξόδους από την κρίση. Η τέχνη και η φιλοσοφία αποτελούν τα πιο σοβαρά εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση».
Η ζωγράφος Μαίρη Μεταξά, που εγκαινιάζει μεθαύριο στο Ενυδρείο την έκθεση ζωγραφικής συμπλήρωσε λέγοντας ότι «την πρώτη φορά που συμμετείχα στο φεστιβάλ ήταν σα να ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο χωρίς καν να χρειαστεί να πάρω αεροπλάνο»
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λουκία Ρικάκη αναφέρθηκε στο εύρος που έχει πάρει η διαφήμιση του φεστιβάλ: «Το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της British Airways ένα πολύ κολακευτικό κείμενο για το Ecofilms που προτρέπει τους διεθνείς επισκέπτες του νησιού να συνδυάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο με την παρακολούθηση του φεστιβάλ αποδεικνύει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η σύζευξη τουρισμού και πολιτισμού και υπογραμμίζει τη σημασία της διοργάνωσης»
Ο Συντονιστής Νίκος Νικολαίδης έκλεισε λέγοντας: «αισθανόμαστε ευθύνη απέναντι στο φεστιβάλ και ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας».
ΤΙ  ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ECOFILMS (Χαιρετιστήρια σημειώματα)
Μεταξύ άλλων, χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε σήμερα, ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος για να μεταφέρει τις ευχές του με αφορμή την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. Στο σημείωμα τόνισε το εύρος της θεματολογίας του φεστιβάλ «που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, την πολιτική, τον άνθρωπο στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, το σύγχρονο αστικό τοπίο». Αυτός άλλωστε «είναι ένας από του σημαντικότερους λόγους της επιτυχίας και της διεθνούς απήχησης του Εcofilms».
O Δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου, με αισιόδοξη ματιά και μεράκι βάζει τα πιο γερά θεμέλια για το φετινό Ecofilms: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος βάζουμε στόχο να προσφέρουμε τροφή στη σκέψη και ένα ισχυρό αντίδοτο στο περιβάλλον της κρίσης, υπογραμμίζοντας καλές διεθνείς πρακτικές στην οικονομία, στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών, άρα πρωτοβουλίες οι οποίες εξασφαλίζουν καλή διαβίωση»
Ξεκινάει, λοιπόν, με καλοκαιρινή διάθεση το Ecofilms 2010, που όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης στο χαιρετιστήριο σημείωμά του, «έχει αναδείξει την κοσμοπολίτικη Ρόδο σε σταυροδρόμι ιδεών και προβληματισμού αλλά και σημείο συνάντησης σημαντικών κινηματογραφικών δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο».
Με αφορμή την  αγάπη μας για το καλό σινεμά, δίνεται «το έναυσμα  για ιδιότυπους διαλόγους παιδιών και δημιουργών, ειδικών και μη ειδικών, κινηματογραφιστών και κοινού,  για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο», λέει ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος.
Προσαρμόζοντας  τις ανάγκες μας στα δεδομένα της εποχής και κλείνοντας τα αυτιά  στις «σειρήνες» που μας θέλουν να σκύβουμε το κεφάλι τις δύσκολες στιγμές, στο Ecofilms παλεύουμε ώστε να διασώσουμε ό,τι πολυτιμότερο μας έχει απομείνει. Άλλωστε, όπως σημειώνει η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, Τζένη Φάκα, «το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, θα ήταν να απομακρυνθούμε από αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε πολιτισμό και που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο όπλο μας απέναντι στη βαρβαρότητα που ολοένα και πιο επίμονα μας κυκλώνει».
Ο Νίκος ΝικολαίδηςΣυντονιστής του Φεστιβάλ σχολιάζοντας την κατάσταση λέει χαρακτηριστικά: «Σε αυτό τον κόσμο που διαμορφώνεται το γρήγορο, απαιτητικό και ομογενοποιημένο, όπου κάθε ανθρώπινη ενέργεια που παράγει οποιαδήποτε προϊόν –καλό ή κακό – μεταβάλλεται σε χρηματοπιστωτικό  στοίχημα που παράγει με τη σειρά του τα μέγιστα κέρδη ή τις μέγιστες ζημιές που καθορίζουν τις ζωές και τα όνειρα ολόκληρων λαών, απαιτείται μια άμεση, εναλλακτική, συλλογική απάντηση και φωτεινά παραδείγματα για να μας δείχνουν το δρόμο».
Φυσικά, όπως συμπληρώνει  η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λουκία Ρικάκη, η απάντηση  δίνεται μέσα από τις ταινίες του Ecofilms χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις: «Κάθε χρόνο φιλοξενούμε ότι πιο όμορφο αισιόδοξο και πολύχρωμο έχει να δείξει ο πλανήτης σε σινεμά που δεν ποζάρει στο ταμείο αλλά αντανακλά ως καθαρός καθρέφτης την ψυχή μας. Οι κινηματογραφιστές επιλέγουν να μιλήσουν μέσα από την τέχνη τους καταθέτοντας στο Διεθνές ταμείο της ζωής την αλήθεια τους».
ΤΕΛΕΤΗ  ΕΝΑΡΞΗΣ
Την Τρίτη, 22 Ιουνίου, στις 21:00, στο Θερινό Κινηματογράφο «Ρόδον» θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης όπου θα παρουσιαστούν τα μέλη της κριτικής επιτροπής και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες όλου του προγράμματος.
Φέτος, έχουμε την  τιμή να φιλοξενούμε στις κριτικές μας επιτροπές, προσωπικότητες που αφήνουν το στίγμα τους στο χώρο του κινηματογράφου, αλλά και στον τομέα της ενασχόλησής τους. Ανθρώπους με σπουδαίο έργο, που έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο στέλνοντας τα μηνύματα του στην άλλη άκρη του πλανήτη. Σας τους παρουσιάζουμε:
ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Αγγελική  Αντωνίου (Σκηνοθέτις, Ελλάδα)
Zει ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο, οι δημιουργίες της έχουν αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ ενώ η ταινία της «Eduart» κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
Nic Balthazar/Νικ  Μπαλτάζαρ (Σκηνοθέτης, Βέλγιο)
Δημοσιογράφος, παρουσιαστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο  πολυτάλαντος ακτιβιστής Νικ Μπαλτάζαρ  «ευθύνεται» για  την υποψηφιότητα Όσκαρ που έδωσε  στο Βέλγιο με την  ταινία «Ben-X». Θα παρουσιάσει στη Ρόδο το πρότζεκτ «Χορέψτε για το Κλίμα» (λεπτομέρειες στις  παράλληλες εκδηλώσεις)
George Ovashvili/Τζόρτζ  Οβασβίλι (Σκηνοθέτης, Γεωργία)
Σκηνοθέτης, παραγωγός και  σεναριογράφος. Η  ταινία του «The other bank» συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και  απέσπασε πολλά βραβεία ( καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου, κ.α.)
ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Δημήτρης  Ινδαρές (Σκηνοθέτης, Ελλάδα)
Ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης  ταινίας «Γαμήλια Νάρκη»,έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στο πλευρό των Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Περάκη, Φρίντα Λιάππα, Διαγόρα Χρονόπουλο, ενώ έχει σκηνοθετήσει video clip και περισσότερες από 120 διαφημιστικές ταινίες.
Χρήστος Ζούρας (Oικονομολόγος, Γ.Γ. Οργάνωση ΓΗ)
Ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. και διευθυντής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Γη, αποστολή της οποίας είναι η προώθηση της συλλογικής νοημοσύνης μέσω της εκπαίδευσης. Αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οδυσσέας  Σγουρός (Αρχιτέκτονας, Ελλάδα)
Ως  αρχιτέκτονας, έχει μελετήσει και  επιβλέψει 280 ιδιωτικά κτίρια ενώ έχει λάβει  μέρος σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και  εικαστικών τεχνών. Συμμετέχει σε συμβούλια και επιτροπές της Τ.Α., είναι μέλος πρωτοβάθμιας ΕΠΑΕ, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του νομού Λασιθίου και πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Αγίου Νικολάου.
ΜΙΚΡΟΥ  ΜΗΚΟΥΣ
Αναστασία Ζέππου (Εκπαιδευτικός, Ελλάδα)
Ζει και εργάζεται στη Ρόδο ως εκπαιδευτικός. Βιβλιοπαρουσιάσεις, δοκίμια, προσωπογραφίες, κείμενα επίκαιρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε θεολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέασις».
Hasse Wester/Χάσε  Γουέστερ (Σκηνοθέτης, Σουηδία)
Εργάζεται για περισσότερα  από δέκα χρόνια στην Κρατική Σουηδική Τηλεόραση ως μοντέρ, ενώ έχει δημιουργήσει ρεπορτάζ και παιδικά  ντοκιμαντέρ. Η ταινία του «The Golden Beach»  απέσπασε το πρώτο  βραβείο στο περσινό  Ecofilms.
Marco Gaudenzi/Μάρκο Γκαουντένζι (Αρχιτέκτονας, Ιταλία)
Έχει  σχεδιάσει πάνω από  150 κτίρια ιδιωτικά και δημόσια, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Tonelli και έχει σχεδιάσει από κοινού με τον Isao Hosoe, τη «Fluida», ένα πτυσσόμενο ποδήλατο.Έχει βραβευτεί σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής κα ιdesign. Αυτή τη περίοδο υλοποιεί το νέο λιμάνι του Pesaro.
Η αυλαία του φεστιβάλ θ’ ανοίξει με το επίκαιρο animation μικρού μήκους «Ζήτω η Κρίση!» (Vive la Crise!) του Ρουμάνου Αλεξέι Γκουμπένκο ενώ θα ακολουθήσει η πολυβραβευμένη ταινία «Μάτια Ορθάνοιχτα: Εξερευνώντας την σημερινή Νότια Αμερική» του Γκονζάλο Αριχόν η οποία καταγράφει τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Λατινική Αμερική και δείχνει πώς νέοι λαοί απαιτούν και μάχονται δημοκρατικά για να έχουν αυτό που εμείς θεωρούμε δεδομένο. Στην τελετή έναρξης θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης παρουσιάζοντας  στο κοινό την ταινία «Η Τρομερή Καταιγίδα-Άνθρωπος», ένα animation που μιλά για την επαναχαρτογράφηση των σχέσεων μεταξύ περιβάλλοντος, τεχνολογίας και κοινωνίας. Ο Άγγελος Σπάρταλης, φανατικός υποστηρικτής του φεστιβάλ, έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το βραβείο κοινού, για την ταινία «Ερατώ», ενώ φέτος κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πρόκειται να εγκαινιάσει την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη», που βρίσκεται υπο την αιγίδα του Ecofilms. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με τα «Όνειρα των Σκουπιδιών» της Μάι Ισκάντερ, μία ιστορία για τρεις έφηβους που μεγαλώνουν στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του κόσμου, στα προάστια του Καΐρου.
Στις εκδηλώσεις της εναρκτήριας μέρας περιλαμβάνονται  προβολές έξι ακόμη ταινιών, τρεις από τις οποίες ανήκουν στο διαγωνιστικό μέρος και οι άλλες τρεις στο Πανόραμα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:



  • «Το μεγαλειώδες Παρίσι: ο πρόεδρος και  ο αρχιτέκτονας» της Ολλανδής Bregtje van der Haak που μιλάει για το πρότζεκτ «Grand Paris», που έχει ξεκινήσει ο Νικολά Σαρκοζί και αφορά  στον επανασχεδιασμό του Παρισιού από δέκα κορυφαίους αρχιτέκτονες.
Που και  πότε: Δημοτικό Θέατρο, 18:50



  • «Κάλυμνος και Αναρρίχηση», μία μαγική διαδρομή στις ομορφιές του νησιού της Καλύμνου από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Λουιζίδη, ο οποίος θα είναι παρών στην προβολή της ταινίας για να απαντήσει τις ερωτήσεις του κοινού.
Που και πότε: Δημοτικό Θέατρο, 20:00
Αλλαγή  στο πρόγραμμα: Να σημειωθεί ότι στη θέση της ταινίας «Προς τα Βορειοανατολικά»  (Δημοτικό Θέατρο, 17:00) θα προβληθεί η ταινία «Προσποιήσου ότι δε με βλέπεις» (Δημοτικό Θέατρο, 14:00) και το αντίστροφο.
ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Με 112 ταινίες από 35 χώρες, η φετινή διοργάνωση προσφέρει ένα πλούσιο σινεφιλικό πρόγραμμα, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν 20 έργα σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και άλλες 12 σε παγκόσμια πρώτη προβολή.
Οι θεατές θα παρακολουθήσουν ταινίες με καταγγελτική διάθεση αλλά κυρίως ψύχραιμη ματιά και βαθιά γνώση.
Τα  θέματά τους αφορούν σε ένα πολύ ευρύ πεδίο προβληματισμών γύρω από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η αστικοποίηση που καταστρέφει διάφορες γωνιές του κόσμου, αλλοιώνοντας και αλλοτριώνοντας τοπικούς πολιτισμούς, η μόλυνση της γης από κατάλοιπα πετρελαίου και των ακτών από χημικά, η υπερβολική χρήση του πλαστικού, τα ενεργειακά προβλήματα, η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων, η επίδραση των ηλεκτρονικών συσκευών στην κοινωνία, η παιδική δουλεία, η διατάραξη της βιοποικιλότητας, η υπερθέρμανση του πλανήτη και πολλά άλλα είναι τα καίρια αλλά και διαχρονικά θέματα που αγγίζει το φετινό Ecofilms.
    Διαγωνιστικό  τμήμα
    Οι διαγωνιζόμενες ταινίες έχουν φτάσει αισίως τις 92 και προέρχονται από 34 χώρες.
    Η ταινία «Μπανάνες!» αποκαλύπτει το συγκλονιστικό σκάνδαλο της εταιρείας Dole που δηλητηρίασε τους υπαλλήλους της, ενώ οι «Οι Μαχητές του Ουράνιου Τόξου»ταξιδεύουν τους θεατές στο ιστορικό παρελθόν των ιδρυτών της Greenpeace. Οι«Τουρίστες του Διαστήματος» πάνε διακοπές στο διάστημα και δίνουν στο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας τη δυνατότητα να υπάρχει ακόμη.
    «Οι Μαχητές των  Σπόρων»γιορτάζουν το άνοιγμα της πρώτης τράπεζας σπόρων του κόσμου στη Νορβηγία, η ταινία «Τέσσερα φτερά και μια προσευχή» μιλάει για τη συναρπαστική πεταλούδα μονάρχη που έχει την ικανότητα να χαρτογραφεί την πορεία της και το «Το Πιάνο στο Δάσος» με τις μαγικές μελωδίες και τα σχέδια manga κέρδισε την αγάπη των μαθητών στο φετινό Ecokids.
    Ινδικός Κινηματογράφος
    Φέτος, υπάρχει  μία σημαντική ενότητα αφιερωμένη στον ανεξάρτητο κινηματογράφο της Ινδίας. Το Ecofilms φέρνει στη Ρόδο ταινίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Οικολογία της Ινδίας καθώς και το φεστιβάλ πολιτικών ταινιών «Επιμονή και Αντίσταση», που πραγματοποιείται από ανεξάρτητους Ινδούς κινηματογραφιστές (ετήσια φεστιβάλ πραγματοποιούνται στο Νέο Δελχί).
    Ξεχωρίζει η  ταινία μικρού μήκους «Υπόγεια κόλαση» (Sanjeev Sivan & Umesh Aggarwal) που αναφέρεται στις πυρκαγιές των ανθρακωρυχείων, μια από τις βασικότερες αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μία δημιουργία που έχει τιμηθεί με το ανώτατο βραβείο κινηματογράφου της Ινδίας.
    Σύγχρονη  Αρχιτεκτονική
    Μία ενότητα  αφιερωμένη σε ταινίες που καταγράφουν σημαντικές πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων πολεοδόμων και καλλιτεχνών για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου με νέες, καινοτόμες λύσεις.
    Με σημαντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική  και Ασία, το φεστιβάλ της Ρόδου  παρουσιάζει την πιο σύγχρονη σκέψη και διεισδυτική ματιά, που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή σχετικά με τις προβληματικές διαχείρισης του δημόσιου χώρου.
    Στη συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνεται η ταινία που βιογραφεί έναν από τους κορυφαίους Ασιάτες αρχιτέκτονες με τίτλο «Τόμος Μηδέν: Το έργο του Τσαρλς Κορέα» (σκηνοθεσία: Arun Khopkar).
    Πανόραμα (ταινίες  εκτός διαγωνιστικού)
    Το τμήμα «Πανόραμα» φιλοξενεί 20 ταινίες από 9 χώρες.
    Συνεχίζεται η  συνεργασία του φεστιβάλ με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, oι δραστηριότητες του οποίου ενισχύονται από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.
    Μία συνεργασία, που φέρνει στο Ecofilms 2010 τη βραβευμένη ελληνική κωμωδία«Biloba» της Σοφίας Παπαχρήστου. Μία τρυφερή ιστορία που διαδραματίζεται στο νησί της Τήνου, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πιατά.
    Ταινίες Λήξης
    Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων που  πραγματοποιείται το Σάββατο στις 26 Ιουνίου, παρουσιάζονται τα δέκα καλύτερα ντοκιμαντέρ του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Ντοκιμαντέρ του περιοδικού National Geographic. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ecofilms, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ), την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία Αρχιπέλαγος.
ΤΑ  ΒΡΑΒΕΙΑ
Οι ταινίες  διαγωνίζονται για το γνωστό «Χρυσό Ελάφι» που τόσα χρόνια αποτελεί σύμβολο του Ecofilms. Δύο βραβεία που δίνονται από την κριτική επιτροπή για κάθε κατηγορία διάρκειας (μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους), δύο βραβεία κοινού, ενώ από πέρυσι καθιερώθηκαν τα βραβεία της ομάδας Ecofilms που ψηφίζονται από το επιτελείο του φεστιβάλ και αντιστοιχούν σε ένα για κάθε κατηγορία.
Να υπενθυμίσουμε πως τα βραβεία δεν είναι χρηματικά.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χορέψτε για το Κλίμα | Dance for the Climate
Τι συνέβη όταν 12.000 άνθρωποι χόρεψαν την ίδια χορογραφία στον ρυθμό των U2 για να φωνάξουν ότι το κλίμα αλλάζει; O πατέρας του παγκόσμιου χορού «cinemanifestation», Νικ Μπαλτάζαρ θα βρίσκεται στη Ρόδο για να εξηγήσει πώς οι ταινίες του «The Big Ask» και «The Big Ask Again-Dance for the Climate» οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να χορέψουν ώστε να στείλουν το προειδοποιητικό τους μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 18:00’, Αίθουσα Κάμειρος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ο Παύλος Κάγιος παρουσιάζει  το βιβλίο του «Και με κλειστά μάτια  θα βλέπω»
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Κάγιος παρουσιάζει το τέταρτο μυθιστόρημά του. Προλογίζει η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη και διαβάζει η ηθοποιός Βασιλική Γεωργικοπούλου. Θα προβληθούν ιστορικά αποσπάσματα από ταινίες σχετικές με το βιβλίο, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μάνου Ευστρατιάδη.
Την Παρασκευή 25 Ιουνίου  στις 19.30’, στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 11Α)
Η ζωγράφος Μαίρη Μεταξά μας ξεναγεί στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «voice of the fish», στο Ενυδρείο της Ρόδου.
Από την Τετάρτη 23 Ιουνίου  και ώρα 20:30’
Παρόλο που  ο Άγγελος Σπάρταλης συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Ecofilms με την ταινία «Η Τρομερή Καταιγίδα-Άνθρωπος», αυτή τη φορά μας προσκαλεί με την ιδιότητα του ζωγράφου στην έκθεση με τίτλο «Από τη Γη στη Σελήνη», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 19:00, στην γκαλερί «Kozas» (Αμμοχώστου 13).
Γνωρίστε  τους Σκηνοθέτες | Meet the Directors
Όταν ο θερινός  κινηματογράφος μετατρέπεται σε Αρχαία Αγορά, το λόγο παίρνουν οι σκηνοθέτες του Ecofilms: πρόκειται για τις καθημερινές ανοιχτές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στον πλακόστρωτο δρόμο, μπροστά από το «Ρόδον», όπου κοινό και σκηνοθέτες συναντιούνται προκειμένου να γνωριστούν, να μιλήσουν για τις ταινίες που δημιούργησαν, είδαν ή ξεχώρισαν αλλά και να προτείνουν λύσεις για έναν διαφορετικό κόσμο.
Από Τετάρτη 23 Ιουνίου  μέχρι την Κυριακή 27 Ιουνίου, καθημερινά στις 12:30 μαζί με τους σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες προβλήθηκαν  την προηγούμενη  ημέρα.
Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, να ζήσουμε πέντε  ημέρες κινηματογραφικού πυρετού, αφιερωμένες στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, με την πιο θετική διάθεση, σ’ ένα φεστιβάλ που ευνοεί τον γόνιμο διάλογο μεταξύ δημιουργού και θεατή. Με το σινεμά, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση, αυτή την κρίσιμη στιγμή…
Στρέφουμε τα μάτια στη μεγάλη οθόνη κι αναζητούμε εκείνη την καθαρή σκέψη που επαναπροσδιορίσει  τη σχέση μας με την αρμονική διαβίωση.
Ραντεβού  στο «Ρόδον» και το Δημοτικό Θέατρο!
ΤΟ  ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΡΟΔΟΥ
ECOFILMS 2010
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ των
Δήμος Ροδίων
Πολιτιστικός  Οργανισμός Δήμου Ροδίων ΠΟΔΡ
Εταιρεία «Εικόνα & Περιβάλλον» Ecofilms
με  την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των
Δήμος Ροδίων
Υπουργείο Πολιτισμού
Οργανισμός  Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου
υπό την ΑΙΓΙΔΑ των
Υπουργείο Πολιτισμού
Γ. Γ. Αιγαίου  και Νησιωτικής Πολιτικής
με  τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των
Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου “Θέασις”
Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
Υδροβιολογικός  Σταθμός Ρόδου
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
Πανεπιστήμιο  Αιγαίου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ECOFILMS | 210.3636390 info@ecofilms.gr

Σχόλια

  1. Anonymous20/7/10 20:35

    Ωραια λογια παχια, απ αυτους που δηθεν νοιαζονται για το περιβαλλον. Δεν ξερω για ποιο περιβαλλον μιλατε, παντως δεν μπορει να ειναι αυτο της Ροδου.
    Να σας δω με τι μουτρα θα αντικρισετε τους προσκεκλημενους σας απο ολο τον κοσμο, οταν θα εχουν δει την ταινια που προετοιμαζεται για την προστασια του περιβαλλοντος στον τοπο σας. ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *