ροή ειδήσεων

Υιοθετήθηκε η «Διακήρυξη της Ρόδου» στο διεθνές φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών»

Με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Ρόδου 2010» ολοκληρώθηκε η 8η ετήσια συνεδρίαση του Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» στην Καλλιθέα της Ρόδου, με συμμετοχή περίπου 450 συνέδρων από 57 χώρες του κόσμου....
«Μια σταθερή και ανθούσα παγκόσμια οικονομία πρέπει να εργάζεται για χάρη του κοινού καλού και η απόκτηση κέρδους πρέπει να συνυπάρχει με τη δίκαιη οργάνωση της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος...
Ούτε η οικονομία μεμονωμένων κρατών, ούτε το διεθνές οικονομικό σύστημα μπορούν να σωθούν και να μεταρρυθμιστούν χωρίς τη συμμετοχή των κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων. Σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό της αγοράς απαιτείται ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο μεταξύ κρατών, συμμετεχόντων στην αγορά και την κοινωνία των πολιτών», αναφέρεται στη Διακήρυξη, με την οποία παραδοσιακά τερματίζεται η συνάθροιση διανοουμένων, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων, που έγινε θεσμός για τη Ρόδο, με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, που εδρεύει στην Αυστρία.

«Ο κόσμος δεν χρειάζεται καμιά νέα ιδεολογία, που να διεκδικεί την κατοχή της απόλυτης αλήθειας. Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την πολυμορφία, τον αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορές και την παραγωγική συνεργασία μεταξύ ισότιμων εταίρων», δήλωσαν οι σύνεδροι, που για πρώτη φορά εφέτος έτυχαν της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους γι’ αυτό.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό φόρουμ, γιατί συμβάλλει στο διάλογο μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, με αποτέλεσμα να προάγεται η κατανόηση, που αποτελεί το θεμέλιο της ειρήνης και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας είναι απολύτως αναγκαία και αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ την Παρασκευή.

«Χαιρόμαστε για το ότι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης πήραν δραστήρια μέρος στο φόρουμ μας, που βαδίζει πεπεισμένο ότι η διαπολιτισμική προσέγγιση και μελέτη του σύγχρονου κόσμου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων», επεσήμανε ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ο οποίος ίδρυσε το «Διάλογο των πολιτισμών» το 2002, συνεπικουρούμενος από τον Έλληνα επιχειρηματία Νίκο Παπανικολάου και τον Ινδό φουτουρολόγο Τζαγκντίς Καπούρ.

Ο κ. Γιακούνιν είχε δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιώργο Νικητιάδη με τον οποίον αντάλλαξαν δώρα και μοιράστηκαν σκέψεις για την ανάπτυξη του φόρουμ και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης μιας πρωτοβουλίας, που προβάλλει εξαιρετικά την Ελλάδα και τη Ρόδο στη ρωσική τουριστική αγορά.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία μέγιστης δυνατής διευκόλυνσης των Ρώσων πολιτών κατά την απόκτηση βίζας, γεγονός, που θα υπηρετήσει την ανάπτυξη του τουρισμού μας από τη Ρωσία, που είμαι βέβαιος ότι θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Νικητιάδης, επισημαίνοντας ότι παρά τις αρνητικές προβλέψεις το πρώτο εφετινό οκτάμηνο παρουσιάζει συνολικά στη χώρα αύξηση αφίξεων 1% και διανυκτερεύσεων 2%, με απώλειες σε έσοδα της τάξης του 7 – 8%, χάρη και στην ευελιξία, που επέδειξαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση αντιλήφθηκε την τεράστια σημασία που έχει αυτό το φόρουμ όχι μόνο για την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων με άλλους λαούς, αλλά και για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτης της αλυσίδας «Αλντεμάρ», η οποία φιλοξενεί το φόρουμ όλα τα τελευταία χρόνια και συνεργάζεται στενά με τον Βλαντίμιρ Γιακούνιν, μία από τις προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στη Ρωσία και προσωπικό φίλο και ομοϊδεάτη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενδεικτική του νέου κλίματος, που διαμορφώνεται γύρω από το ταλαιπωρημένο στο παρελθόν από ανυπόστατες διαδόσεις στην τοπική κοινωνία φόρουμ, ήταν και το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκπρόσωποι της ρωσικής Εκκλησίας συλλειτούργησαν με Έλληνες ιερείς στο ναό των Αγίων Νικολάου και Ανδρέα, με την ευλογία του μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου.

Για πρώτη επίσης φορά παράλληλα με το φόρουμ των «μεγάλων» λειτούργησε και το νεολαιίστικο φόρουμ, που αποφάσισε να ιδρύσει το διεθνές κίνημα «Η ώρα της Νεολαίας» (Youth Time), το οποίο θα έχει τη μόνιμη έδρα του στην Πράγα, όπου και θα εκδίδεται το περιοδικό της οργάνωσης με υπεύθυνη τη Γιούλια Κινάς. Στην προετοιμασία του νεολαιίστικου φόρουμ συμμετείχαν περισσότεροι από 500 νέοι και ήρθαν τελικά στη Ρόδο πάνω από 150, εκπροσωπώντας 38 χώρες.

[www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *