ροή ειδήσεων

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ; 
Άνδρες και γυναίκες που 
· έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (γεννήθηκαν δηλ. μετά την 31η Δεκεμβρίου 1992) και 
· είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους...



ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ; 
Όχι. Μπορεί να είναι πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομογενής ή Υπήκοος Τρίτης Χώρας που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαπός. Πρέπει μόνο να 
· έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (να γεννήθηκε δηλ. μετά την 31η Δεκεμβρίου 1992 και να 
· είναι γραμμένος στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή Κοινότητας όπου κατοικεί. 

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΗΞΕΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ 7 (ή και στις 14) ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ; 
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07:00 έως τις 19:00, εκτός αν σε κάποιο εκλογικό τμήμα υπάρξει παράταση. 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ; 
Αν κάποιος, από λάθος των αρμοδίων υπηρεσιών, χωρίς άλλη αιτία, δεν είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά είναι γραμμένος το αργότερο μέχρι την 31/8/2010 σε δημοτολόγιο ή σε μητρώο αρρένων οποιουδήποτε δήμου της χώρας, ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ στον οποίο είναι γραμμένος. 

Πρέπει μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας να ζητήσει από τον δήμο πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή στο μητρώο αρρένων. Με το πιστοποιητικό αυτό ο Αντιπρόσωπος της Δικαστικής Αρχής οποιουδήποτε εκλογικού τμήματος του ίδιου δήμου είναι υποχρεωμένος να επιτρέψει στον εκλογέα να ασκήσει το δικαίωμά του. 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΟΥ; 
Είναι εξίσου ισχυρά το διαβατήριό σας, η άδεια οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας σας. 

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΩ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ; 
Κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει στον Δήμο ή την Κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένος. 
Μπορείτε να πληροφορηθείτε το εκλογικό σας τμήμα στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm , πληκτρολογώντας μόνο το ονοματεπώνυμό σας. 
Μπορείτε επίσης να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Εκλογών του ίδιου Υπουργείου (2131361299) ή σε οποιονδήποτε Δήμο της Ρόδου. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ; 
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και η αδικαιολόγητη παράλειψη άσκησής του τιμωρείται. 
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογημένα ορισμένοι εκλογείς δεν μπορούν να ψηφίσουν και για τους οποίους βέβαια δεν θα υπάρξουν κυρώσεις: 
Α. Αν είστε ηλικίας άνω των 70 ετών, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, αφού και μόνη η ταυτότητά σας αρκεί για να αποδείξετε την ηλικία σας όποτε χρειασθεί. 
Β. Αν την ημέρα των εκλογών απέχετε περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου ψηφίζετε, πρέπει να προμηθευθείτε σχετική βεβαίωση από τον Δήμο του τόπου όπου βρίσκεστε. Αν είστε στο εξωτερικό, κρατείστε τα εισιτήριά σας, ώστε να τα επιδείξετε όποτε αυτό χρειασθεί. 
Γ. Αν είστε υπάλληλος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικού ιδρύματος, οργανισμού κοινής ωφελείας, στρατιωτικός, αστυνομικός, ή άλλος δημόσιος υπάλληλος και σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες αποκλείουν την απουσία από την υπηρεσία σας ώστε να ψηφίσετε, πρέπει να προμηθευθείτε σχετική βεβαίωση. 
Δ. Αν αποκλείεται η άσκηση του δικαιώματός σας για λόγους υγείας, πρέπει επίσης να φροντίσετε την έκδοση σχετικής βεβαίωσης. 

ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ, ΧΑΝΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ; 
Συνήθως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αρκετά και συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα. Η απόφαση όμως είναι στην κρίση του Δικαστικού Αντιπροσώπου. 
Αν γνωρίζετε ότι είχατε παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν, είναι φρόνιμο να εμφανισθείτε στο Εκλογικό Κέντρο εφοδιασμένος με ένα Πιστοποιητικό Ταυτοπροσωπίας, το οποίο μπορείτε να έχετε εκδώσει εγκαίρως σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. 

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ; 
Στο Εκλογικό σας Τμήμα θα βρείτε ένα ψηφοδέλτιο για κάθε συνδυασμό. 
Κάθε συνδυασμός θα έχει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, το οποίο θα έχει τους υποψήφιους ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, αλλά και τους υποψήφιους ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου. 
Αυτό σημαίνει ότι ένας συνδυασμός που έχει υποψηφίους σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Ρόδου θα έχει συνολικά ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΡΙΑ (43) διαφορετικά ψηφοδέλτια. 
Στο χωριό Σιάννα πχ θα υπάρχει μόνο το ψηφοδέλτιο που αφορά τη συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα. 

ΕΙΜΑΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΗΣ. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ; 
Δυστυχώς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα. Μπορείτε μόνο να ψηφίσετε στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είστε γραμμένος. Θα μπορούσατε να ψηφίσετε στη Ρόδο, μόνο αν είχατε κάνει μεταδημότευση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2010. 

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ; 
Δίπλα (πριν ή μετά) το όνομα του υποψηφίου, με μαύρο ή μπλε μελάνι. Προσοχή: οποιοδήποτε άλλο σημάδι εκτός από ΣΤΑΥΡΟ δίπλα στο όνομα του υποψηφίου δεν υπολογίζεται υπέρ του υποψηφίου και μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση του ψηφοδελτίου. 

ΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΡΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ; 
Το ψηφοδέλτιο κάθε μιας Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας θα περιλαμβάνει: 
I. Τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της Εκλογικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει η Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα 
II. Όλους τους άλλους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους των υπολοίπων Εκλογικών Περιφερειών. Οι σύμβουλοι θα είναι γραμμένοι με αλφαβητική σειρά. Μετά το όνομά τους θα γράφεται η Εκλογική Περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιοι. 
III. Τους υποψήφιους Συμβούλους της Δημοτική ή Τοπικής Κοινότητας 

14. ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ; 
ΟΧΙ. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό στο ψηφοδέλτιο. Μετά την εκλογή του θα τον σταυρώνουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι. 
Αν πάντως βάλετε σταυρό, αυτός δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο. 

ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ ή ΜΠΛΕ, ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟ ; 
Το σίγουρο είναι ότι ο σταυρός δεν θα «μετρήσει». Η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου θα ερευνηθεί από την επιτροπή, το πιθανότερο όμως είναι ότι αυτό θα ακυρωθεί. 

ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΟΥ; 
Η ακύρωση ενός ψηφοδελτίου είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Ο νόμος περιλαμβάνει απολύτως συγκεκριμένες περιπτώσεις ακυρότητας και αυτές που αφορούν τους ψηφοφόρους είναι: 
· Σημάδια, σβησίματα, κουκίδες, εγγραφές, υπογραμμίσεις. Οτιδήποτε δηλαδή που είναι δυνατόν να παραβιάζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, μπορεί δηλαδή να αποκαλύψει ποιος είναι ο ψηφοφόρος. 
· Αν το ψηφοδέλτιο βρεθεί μέσα σε φάκελο που, ενώ είναι νόμιμος κατά τα άλλα, περιέχει περισσότερα ψηφοδέλτια, του ίδιου ή άλλου συνδυασμού ή λευκά ή άλλα αντικείμενα. 
· Αν το ψηφοδέλτιο βρεθεί μέσα σε φάκελο που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του νόμου, δηλαδή αν στον φάκελο υπάρχουν σημάδια όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. 
· Αν βρεθεί σε φάκελο που δεν έχει νόμιμη σφραγίδα και υπογραφή. 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟ; 
Ναι. Αν για παράδειγμα το ψηφοδέλτιο έχει τυπωθεί σε χαρτί που δεν είναι άσπρο ή με μελάνι που δεν είναι μαύρο ή το σχήμα και το μέγεθός του δεν είναι σύμφωνα με το Νόμο. 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΛΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ή ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ; 
Τα ψηφοδέλτια αυτά είναι έγκυρα. 
Αν είναι άλλης κοινότητας αλλά στην ίδια εκλογική περιφέρεια, απλώς δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί που προορίζονται για τους συμβούλους της «λάθος» κοινότητας, θα ληφθούν όμως υπόψη οι σταυροί για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. 
Αν το Ψηφοδέλτιο ανήκει σε άλλη εκλογική περιφέρεια, τότε δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Προσμετράται όμως υπέρ του συνδυασμού. 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ; 
Δεν θα υπολογισθούν οι σταυροί προτίμησης σε εκείνο το συγκεκριμένο μέρος του ψηφοδελτίου (π.χ. Εκλογική Περιφέρεια ή Τοπική Κοινότητα). Το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο. 

ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΙ; 
Το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού. 

ΠΟΙΟΣ ΤΥΠΩΝΕΙ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ; 
Τα ψηφοδέλτια τυπώνονται με ευθύνη, φροντίδα και έξοδα των υποψηφίων συνδυασμών, οι οποίοι πρέπει και να φροντίσουν για την έγκαιρη παράδοσή αρκετού αριθμού στους Δήμους (αν είναι απαραίτητο και στις Εφορευτικές Επιτροπές). 
Τα λευκά ψηφοδέλτια και οι φάκελοι τυπώνονται από το κράτος και διανέμονται με το υπόλοιπο εκλογικό υλικό (σφραγίδα, κάλπη, παραβάν, βιβλία, καταστάσεις κλπ). 

ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; 
Οι έδρες στα συμβούλια (Δημοτικό, Δημοτικών Κοινοτήτων, Τοπικών Κοινοτήτων) και οι θέσεις των Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση το ποσοστό ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ που πέτυχαν να συγκεντρώσουν. 
Για να υπολογισθεί ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων, ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τον συνολικό αριθμό των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στις κάλπες όλα τα ΑΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ. Δηλαδή τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *