ροή ειδήσεων

Κινέζοι ψάχνουν εξοχικές κατοικίες στη Ρόδο

Ευκατάστατοι Κινέζοι αναζητούν εξοχικές κατοικίες πολυτελείας και ξενοδοχεία πολλών αστέρων σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, πληρώνουν μόνο σε «λογικές» τιμές, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία και την...
υψηλή φορολογία.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό το ενδιαφέρον από Γερμανούς, Αγγλους, Σκανδιναβούς και Ρώσους για να αγοράσουν εξοχική κατοικία στη χώρα μας. Φαίνεται όμως ότι άρχισαν να μας ανακαλύπτουν και οι Κινέζοι. «Είναι σκληροί διαπραγματευτές», τονίζει στην «Ι» ο κτηματομεσίτης Οδυσσέας Δημητριάδης. «Θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα λόγω μείωσης των τιμών στις εξοχικές κατοικίες, αλλά τηρούν στάση αναμονής καθώς θεωρούν ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμα περισσότερο». Προσθέτει ότι δεν είναι ακόμα πολλοί, ωστόσο το ενδιαφέρον τους είναι έντονο κυρίως για περιοχές που απέχουν μέχρι και 2 ώρες από την Αθήνα (κυρίως στην Πελοπόννησο), για να είναι κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και για νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως. Ειδικά ως προς τα τρία τελευταία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκτήσουν μια εκ των πολλών ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση.
Κατά τον κ. Δημητριάδη, πρόκειται για ευκατάστατους Κινέζους που κατευθύνονται παραδοσιακά όπου πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις από εταιρείες της χώρας τους, όπως αυτή της Cosco στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον τους, πέραν των εξοχικών και των ξενοδοχείων, επεκτείνεται σε ολόκληρα κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και στην αγορά μικρών νησιών. Οπως επισημαίνει ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς, από την Κτηματεμπορική Χανίων, πρόσφατα εκπρόσωποι Κινέζων παζάρευαν την απόκτηση ενός μικρού ιδιωτικού νησιού στο Αιγαίο. Εν πολλοίς οι κινήσεις κινεζικών συμφερόντων προσκρούουν στην ελληνική γραφειοκρατία αλλά και στα προβλήματα με τη βίζα.
«Ολες οι χώρες που υποδέχονται μεγάλες επενδύσεις και δη κινεζικές, προσφέρουν βίζα αορίστου χρόνου. Εμείς αντίθετα επιμένουμε στις βραχυχρόνιες. Φανταστείτε να αγοράσει κάποιος εξοχικό στην Ελλάδα και να μπορεί να ζει σ’ αυτό μόνο για έναν μήνα συνεχώς», τονίζει ο κ. Δημητριάδης. Η αγορά Κοινή διαπίστωση όλων στην αγορά εξοχικής κατοικίας είναι ότι η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει υψηλή, ωστόσο οι αγοραπωλησίες είναι λιγοστές, καθώς όλοι περιμένουν ότι οι τιμές θα πέσουν κι άλλο.
Σε πρόσφατο αφιέρωμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις παραγόντων της ελληνικής αγοράς εξοχικής κατοικίας, εκφραζόταν η εκτίμηση ότι «η εποχή προσφέρεται για αγορά εξοχικού στην Ελλάδα, αν και οι τιμές δεν παρουσιάζουν πραγματική πτώση. Πιο χαμηλά δεν πρόκειται όμως να πέσουν, επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να χτιστούν πολλά νέα ακίνητα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα φειδωλές στα δάνεια».
Παρόμοια είναι η εκτίμηση και του κ. Κριαρά, ο οποίος διαπιστώνει κάποιες υπερβολές στην διόρθωση των τιμών των εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη. «Οι τιμές έχουν πέσει την τελευταία διετία υπερβολικά, κατά 50% και κάποιοι, ιδίως οι ξένοι, περιμένουν να πέσουν ακόμα περισσότερο το 2011. Εγώ βλέπω την αγορά να σταθεροποιείται σ’ αυτά τα επίπεδα και, δεδομένου του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από παραδοσιακές αγορές όπως η γαλλική και η γερμανική, βλέπω να γίνονται σημαντικές αγοραπωλησίες τον επόμενο χρόνο, χωρίς τις υπερβολές του παρελθόντος, καθώς ακόμα και οι Ρώσοι έχουν μειώσει κατά 50% τα διαθέσιμα προς αγορές κεφάλαιά τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οι μεγάλες αγοραπωλησίες εκτιμάται ότι θα γίνουν στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς πολλά ξενοδοχεία αναμένεται να αλλάξουν χέρια. Από τις εξελίξεις δεν αναμένεται να απουσιάσουν και οι μεγάλες αλυσίδες. Ανασχετικός παράγοντας στις ξένες επενδύσεις παραμένει σε κάθε περίπτωση ο υψηλός φορολογικός συντελεστής του 45% που ισχύει για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων

Τρέχουν τώρα για τα τουριστικά ακίνηταΡύθμιση με την οποία θα θεσμοθετηθεί η τουριστική κατοικία και στη χώρα μας, ετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, θα τη δώσει δε σύντομα προς δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση, η οποία θα τεθεί προς έγκριση και στο συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα δίνει τη δυνατότητα να κατασκευαστούν κατοικίες υψηλών προδιαγραφών εντός ξενοδοχειακών μονάδων σε ποσοστό μέχρι και 35% της επένδυσης. Θα εισαγάγει δε και ένα νέο θεσμό, των Condos, που θα επιτρέπει τη μεταβίβαση και μέρους του ξενοδοχειακού δυναμικού. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει την πρωθυπουργική δέσμευση της περασμένης άνοιξης, για τη δυνατότητα να αποσύρονται οι παλιές και ρυπογόνες ξενοδοχειακές μονάδες.

Του Νίκου Φιλιππίδη

isotimia.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/12/10 16:12

    Δηλαδή σε αυτόν τον τόπο, σε αυτή τη χώρα, ΟΛΟΙ οι άλλοι μπορούν να αγοράζουν τη Γή και τα Σπίτια μας ΕΝΩ εμείς είμαστε οι ΜΟΝΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ που δεν μπορούμε να αγοράσουμε ΤΙΠΟΤΑ !

    Στα ανάθεμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/12/10 16:20

    Πες τα! Ετσι ακριβως. Ξεπουλανε την πατριδα κατι παρασιτομεσαζοντες μεσιτες. Θα ερθει η ωρα τους!
    Ας ψαξουν για κανενα ακινητο αλλου τα σκουλικια αυτα, γιατι σε λιγο δεν θα τους χωραει ο τοπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/12/10 19:00

    για να αγορασουν κανενα καταστημα,ενδιαφερονται??εγω με μεγαλη χαρα θα τους το πουλαγα για να ξεκουμπιστω απο εδω οσο ειναι καιρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/12/10 21:46

    παιδια αν ερθουν ρωσοι και κινεζοι στην ροδο την κατσαμε ολοι μας. και οι δυο αυτες φαρες μολις κανουν μια κοινοτητα των 10 ατομων αμεσως δημιουργουν μαφια που ελεγχει τον γυρω χωρο .. μακρια απο αυτες τις 2 φυλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/12/10 00:51

    Καθαρή προβοκάτσια...Και καλά δεν θα πέσουν άλλο οι τιμές γιαυτό αγοράστε...καλές είναι οι τιμές...
    Ρε μην τσιμπάτε. Τα σπίτια είναι ακόμα ακριβά και τους έχει μπεί και το αγγούρι στον πρωκτό.
    Περιμένετε λίγο ακόμα και θα δείτε. Τους ζώσανε τα φίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/12/10 04:07

    PU NA TSEOUDAI PIO EDO XAMO EMAEFTHKE KATHE PONEMENOS TSI IRTHE NA KAMEI EDO TES DULEIES TOY ? NA PA K POTHENA ALLU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *