ροή ειδήσεων

Αντιδράσεις για το νέο νόμο εφημεριών σε Ιατρεία μικρών νησιών

Την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού ζητά ο δήμαρχος της Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, με τις εφημερίες των γιατρών...
των ιατρείων του νησιού μετά την υπαγωγή τους στη Β ζώνη.

Ο δήμαρχος με επιστολή που έστειλε στις 31 του περασμένου Δεκέμβρη στο Γιώργο Παπανδρέου, εξηγεί την κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο νόμο, ο οποίος δικαιολογεί αποζημίωση εφημεριών μόνο για τις μισές μέρες του μήνα με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες τα ιατρεία πολύ απλά να μην…εφημερεύουν.

Αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε λόγω της υπαγωγής της Σύμης στη Β ζώνη και όχι στη Γ όπως ζητούσαν οι γιατροί και η τοπική κοινωνία. Σημειώνεται ότι το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα της Τήλου, της Κάσου, της Χάλκης και του Καστελλορίζου τα ιατρεία των οποίων εντάχθηκαν και αυτά στη Β ζώνη.

Εκείνο που ζητά ο κ. Παπακαλοδούκας είναι να ενταχθούν και τα παραπάνω νησιά στη Γ ζώνη, αλλά κυρίως επισημαίνει ότι οι αγροτικοί γιατροί στα άγονα νησιά θα πρέπει να κάνουν εφημερίες με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Αναλυτικά στην επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας, στη 2η ΥΠΕ και στη διοίκηση του νοσοκομείου της Ρόδου αναφέρονται τα εξής:

«Θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας στο πρόβλημα που δημιουργείται από τον νέο τρόπο εφημέρευσης των ιατρών ΕΣΥ που ορίζεται από τον νόμο 3868/2010.

Τα ιατρεία της Σύμης, Τήλου, Κάσου, Καστελλόριζου, Χάλκης υπάγονται στη Β΄ ζώνη όπου οι ειδικευμένοι ιατροί μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση για εφτά (7) εφημερίες ο καθένας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα δύο ιατρεία της Σύμης στα οποία υπηρετούν δύο ειδικευμένοι ιατροί και δύο αγροτικοί να μένουν ακάλυπτα από ειδικευμένο ιατρό 14 ημέρες κάθε μήνα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν:
Α) Οι ασθενείς θα πεθαίνουν τις υπόλοιπες ημέρες;

Β) Με ποια κριτήρια έγινε ο διαχωρισμός σε Β΄ και Γ΄ ζώνη όταν άλλα ιατρεία νησιών όπως αυτά του Βόρειου Αιγαίου τοποθετήθηκαν στη Γ’ ζώνη όπου οι ιατροί εκτός διευθυντών μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση για έντεκα (11) εφημερίες;

Γ) Ποιος ειδικευμένος ιατρός ή αγροτικός θα έρθει να εργαστεί στις δύσκολες συνθήκες της Σύμης όταν δεν έχει κανένα κίνητρο και αμείβεται μόνο για τις 7 εφημερίες του; Η Σύμη είναι το μόνο από τα μικρά νησιά της Δωδεκάνησου που δεν έχει χαρακτηριστεί άγονο.

Οι αγροτικοί δεν το προτιμούν καθώς δεν παίρνουν το επίδομα αγόνου και δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν το ειδικό κομμάτι της ειδικότητας τη στιγμή που ξεκινούν το αγροτικό τους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 2009 να μείνουν κενές και οι δύο θέσεις των αγροτικών και να καλυφθούν οι ανάγκες με έναν αγροτικό ιατρό από το Κέντρο Υγείας Έμπωνας. Ανάλογα συμβαίνει και με τις θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών. Η θέση επιμελητού Β΄ Παιδιατρικής έχει προκηρυχθεί δυο φορές χωρίς να υπάρχει καμία δήλωση ενδιαφέροντος.

Δ) Πως θα καλύπτονται οι εφημερίες σε άλλα νησιά όπως η Χάλκη που υπηρετεί μόνο ένας αγροτικός ιατρός όταν αυτός θα πληρώνεται μόνο 7 εφημερίες;

Σας τονίζουμε ότι η ασφαλής λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης προϋποθέτει την καθημερινή κάλυψη του από έναν ειδικευμένο ιατρό και έναν αγροτικό καθώς και την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας οι θέσεις της μαίας και του χειριστή ακτινολογικού δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί μετά την παραίτηση των υπαλλήλων που έγινε προ 12μήνου.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:
1) Το Ιατρείο της Σύμης να ενταχθεί ξανά στη Γ ζώνη.
2) Να προκηρυχθούν άμεσα οι κενές θέσεις της μαίας και του χειριστή ακτινολογικού.
3) Το αγροτικό Ιατρείο της Σύμης να χαρακτηριστεί ως άγονο και
4) οι αγροτικοί ιατροί των άγονων νησιών να μπορούν να λαμβάνουν εφημερίες ανάλογες των αναγκών των νησιών.

Οι γιατροί
Για το θέμα είχε γράψει προ ημερών η «Ροδιακή» με αφορμή την επισήμανση του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών και των κέντρων υγείας της περιοχής. Πριν μερικές μέρες είχε γράψει συγκεκριμένα ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη ζώνη στην οποία υπάγονται κάποια από τα κέντρα υγείας της περιοχής μας ήταν διαφορετικό από αυτό που περίμεναν.

Ο σύλλογος νοσοκομειακών γιατρών και γιατρών κέντρων υγείας, εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη πλήττει τους κατοίκους των μικρών νησιών τα κέντρα υγείας των οποίων τελικά παρά τα αντιθέτως υποσχόμενα δεν εντάχθηκαν στη Γ ζώνη.

Όπως διαπίστωσαν με έκπληξη, άλλα νόμιζαν στην αρχή, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε τελικά άλλα είδαν να ψηφίζονται με αποτέλεσμα στη Γ ζώνη να έχουν υπαχθεί μόνο τα κέντρα υγείας Καλύμνου, Κω και Λέρου.

Μένουν δηλαδή…ακάλυπτοι οι κάτοικοι του Καστελλορίζου, της Χάλκης της Κάσου, της Καρπάθου και της Τήλου.

Για την εξέλιξη αυτή ο σύλλογος εξέφρασε την αγανάκτησή του και ανήρτησε στο διαδίκτυο την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίον ψηφίστηκε η τροπολογία για την Γ ζώνη. Η Τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συζητήθηκε στη Βουλή με το εξής κείμενο:

«γ. Ζώνη Γ’: Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία που έχουν έδρα τους σε χαρακτηρισμένες από ισχύουσες διατάξεις, προβληματικές περιοχές, τα κέντρα υγείας που ως οργανικές μονάδες υπάγονται σ’αυτά καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του».

Τελικά η τροπολογία που ψηφίστηκε ήταν διαφορετική και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με το εξής κείμενο:

«γ. Ζώνη Γ’: Στη ζώνη αυτή ανήκουν το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και τα Γενικά Νοσοκομεία−Κέντρα Υγείας Λήμνου, Γουμένισσας, Ικαρίας, Καλαβρύτων, Καλύμνου, Καρύστου, Κυθήρων, Κύμης,Κω, Λέρου, Μολάων, Σητείας, Φιλιατών, Ιθάκης, Νάξου, τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται σε αυτά, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του.»

Κύριοι ντροπή!!!!!!
Να πείτε τώρα στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας, του Καστελλορίζου, της Σύμης, της Χάλκης, της Κάσου, της Καρπάθου, της Τήλου, ότι ανήκουν στην Β' Ζώνη!!!!!!»

kassosnews.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *