ροή ειδήσεων

Έρχεται διψήφια… ανάταση για τον τουρισμό

Με διψήφιους ρυθμούς αναμένεται να «τρέξει» φέτος ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τις προβλέψεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιχειρηματιών του χώρου. Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr, οι μεγάλες τουριστικές εκτάσεις-φιλέτα θα υπαχθούν...
απευθείας στο νόμο για το fast track.

Ο κ. Νικητιάδης, υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, του ζήτησε η αξιοποίηση των εκτάσεων στην Τσαμπίκα και στην Αφάντου της Ρόδου να γίνουν με τις διαδικασίες του fast track, ενώ η ίδια οδός θα ακολουθηθεί όπως όλα δείχνουν και για την αξιοποίηση της έκτασης στην Ανάβυσσο.

Εξάλλου, χθες παρουσιάστηκε η μελέτη του ΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2020», με χορηγό την Eurobank EFG. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νίκος Νανόπουλος, όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Νικ. Καραμούζης υπογράμμισαν για ακόμα μια φορά τη στρατηγική επιλογή της τράπεζας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων και μεταξύ αυτών, των τουριστικών.

«Είναι προαπαιτούμενο κάθε προσπάθειας ανάπτυξης, η συνειδητοποίηση από την Πολιτεία, ότι ο τουρισμός είναι θεμελιώδης τομέας της οικονομίας με τις ευρύτερες συνέργειες με τους άλλους τομείς της οικονομίας, με εξωστρέφεια πάνω από το 80% της δραστηριότητάς του, με επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας και με τη μεγαλύτερη, σε σχέση με άλλους τομείς, συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη. Διαχρονικά και μέχρι σήμερα η συμβολή του δημοσίου στη δημιουργία των καταλλήλων και αναγκαίων υποδομών είναι υποτονική. Συνεπώς, θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι η αλλαγή στάσης των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της οικονομίας, τον τουρισμό», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Νίκος Αγγελόπουλος.

O τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς με την ευρεία έννοια συμμετέχει με περίπου 17%-18% στο ΑΕΠ της χώρας μας. Οι σημερινές προκλήσεις για τον τουρισμό μας χρειάζονται παρεμβάσεις τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν με διορατικότητα, σύγχρονη αντίληψη και όραμα, όχι μόνον το κράτος αλλά και οι ιδιωτικοί φορείς, υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος σημειώνοντας «στόχος είναι να παράγουμε ένα διαφοροποιημένο, ελκυστικό και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν που θα προβάλλεται δυναμικά, και θα ανταποκρίνεται στην μεταβαλλόμενη παγκόσμια ζήτηση».

«Ως όμιλος, είμαστε σταθερά αρωγοί του ελληνικού τουρισμού» είπε ο κ. Καραμούζης με τα υπόλοιπα χαρτοφυλακίου δανείων προς τουριστικές επιχειρήσεις να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι «το ποσό αντιπροσωπεύει από μόνο του περίπου το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων του κλάδου του τουρισμού στην Ελλάδα, καθιστώντας την Eurobank EFG ηγέτιδα δύναμη στη χρηματοδότησή του».

Υπογράμμισε ακόμα ότι η τράπεζα δείχνει ευελιξία στις αναδιαρθρώσεις δανειακών υποχρεώσεων ξενοδοχείων έχοντας ολοκληρώσει αναδιαρθρώσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα η τράπεζα ενισχύει το κεφάλαιο κίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων έχοντας διαθέσει άνω των 270 εκατ. σε πιο ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης, όπως προεξοφλήσεις απαιτήσεων από Tour Operators και ανακαινίσεις ξενοδοχείων καθώς και σε λοιπές μορφές κεφαλαίου κίνησης».

Ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ, παρουσίασε την πρόταση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, την επόμενη 10ετία, τονίζοντας ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία σε κάθε περίπτωση είναι ανοικτή σε βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:

• Τα σημερινά δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό καταγράφουν υπερσυγκέντρωση της προσφοράς με το 65% των κλινών να συγκεντρώνονται σε τέσσερις περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική, Κρήτη, Δωδεκάνησα) κι έντονη εποχικότητα της ζήτησης με το 50% των αφίξεων να σημειώνονται σε τρεις (3) μήνες.

• Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία τριετία δεν ξεπερνούν το 80% των δυνατοτήτων του, ενώ η υπερπροσφορά κλινών προσεγγίζει τις 400.000 κλίνες.

• Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο απαιτεί έναν ελάχιστο αριθμό από θεσμικούς και άλλους μετασχηματισμούς: αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού, ίδρυση Γραμματείας Τουρισμού σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, μόνιμος ΓΓ Τουρισμού, ή τουλάχιστον με πενταετή θητεία, συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων από το γραφείο του Πρωθυπουργού και διακομματική συναίνεση για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του τουρισμού. Στο επίπεδο της προσφοράς: διατήρηση του προϊόντος «ήλιος και θάλασσα» με αναβάθμιση της ποιότητάς του και συνεχή βελτίωση της σχέσης τιμής/ποιότητας. Ταυτόχρονα, ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που θα προκύπτουν μέσα από αναλυτική τμηματοποίηση της ζήτησης.

• Το κυρίαρχο ζητούμενο στην προσέγγιση της ζήτησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του ελληνικού τουρισμού είναι η δημιουργία δομών και κουλτούρας μάρκετινγκ, καθώς επίσης οι αλλαγές τόσο σε νοοτροπία, όσο και σε οργάνωση.

• Η συνεχής έρευνα και μελέτη των αγορών είναι η ελάχιστη απαιτούμενη προϋπόθεση επιτυχίας, ενώ η ίδρυση εταιρείας με αντικείμενο το διαδικτυακό μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού και η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με αεροπορικές εταιρείες για νέες απευθείας πτήσεις προς τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, κρίνονται απαραίτητες.

• Για την αύξηση της ζήτησης, ο τουρισμός πρέπει να δημιουργήσει συνέργειες και οικονομίες φάσματος με τομείς/κλάδους όπως: ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, οι ιατρικές υπηρεσίες και η γαστρονομία.

• Η τουριστική κατοικία (holiday home) είναι ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους λόγους για τους οποίους ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι και πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακή-επενδυτική προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό.

capital.gr
Της Έφης Καραγεώργου

Σχόλια

  1. Δημήτρης Αθανασίου21/1/11 14:59

    πρέπει να αντιδράσουμε όλοι άμεσα να σταματήσει το ξεπούλημα του Νησιού μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θανάσης Αναπολιτάνος21/1/11 16:02

    Όσοι πανηγυρίζουν για εντάξεις περιοχών στη διαδικασία fast track έχουν διαβάσει το σχετικό νόμο? Η Κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έχουν αποδυθεί σε μία πλύση εγκεφάλου οτι έτσι απλουστεύονται οι διαδικασίες. Αποκρύπτουν όμως το κυρίαρχο: οτι με απλές υπουργικές αποφάσεις μπαίνουν όροι δόμησης κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όπως βολεύει τους επενδυτές, ιδιωτικοποιούνται παραλίες, μπορούν να μπαζώσουν τη θάλασσα με μεταφορά των γραμμών αιγιαλού, απαλλοτριώνονται αναγκαστικά με συνοπτικές διαδικασίες ιδιοκτησίες και άλλα πολλά. Δεν ντρέπονται λίγο? Θα ρημάξουν τον τόπο. Επειδή τόσα χρόνια αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν το Γκολφ το βγάζουν με fast track. Και στην Τσαμπίκα τι θέλουν να κάνουν οι εγκληματίες? Στο Πρασονήσι? Στο λιμανάκι της Γλύστρας? Κι εκεί τσιμέντο? Έτσι είναι η Πράσινη Ανάπτυξη? Ας μην ξεφτιλίζουμε αξίες.ΑΙΣΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζαφείρης22/1/11 22:24

    Πωλείται η Ρόδος, έπρεπε να λέει ο κύριος βουλευτής και όχι τις αερολογίες περί ανάπτυξης. Διαβάστε τον νόμο για το fast track και μόλις καταλάβετε πως μπορεί σε λίγα χρόνια να μην μας αφήνουν να κάνουμε μπάνιο στην Τσαμπίκα και στ' Αφάντου, ενώ όλη η γεωργική παραγωγή στην Κατταβία
    (που θα έπρεπε να είναι βασικός μοχλός για την ανάπτυξη και την εργασία του ντόπιου) θα παγώσει μιας και δεν θα υπάρχουν χωράφια πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/1/11 16:54

    Θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να επέμβουμε όταν δούμε πως δεν σέβονται το νησί και την νοημοσύνη μας!
    Φυσικά και υπάρχει ανάγκη για δουλειά και ανάπτυξη αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Δεν θέλω να γίνει η Ρόδος ένα έκτρωμα απο ξενοδοχεία και πάνω απο όλα αν υπάρξει κέρδος θέλω να μείνει στην Ελλάδα.Ας παρακολουθούμε λοιπόν όλοι απο κοντά την κατάσταση μόνο έτσι θα γλιτώσουμε τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλης Η. Παπαβασιλείου25/1/11 01:07

    Καμιά Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να ξε-πουλάει περιουσία που δεν της ανήκει. Πολύ περισσότερο όταν είναι Κυβέρνηση μειοψηφίας του 43,92%, που με τον εκλογικό νόμο εξασφαλίζει το 53,33% των εδρών του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία (ουσιαστικά) παραχώρησης γης σε ιδιωτικά – μεγάλα συμφέροντα με όρους fast track που παρακάμπτει περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία, δεν θα υπηρετήσει την ανάπτυξη του τόπου μας αλλά αυτήν των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Θα προσφέρει ελάχιστα σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, επιβαρύνοντας το νησί με περιττή δόμηση. Ανάπτυξη για τη Ρόδο είναι η ικανότητα μας να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο, να εξασφαλίσουμε τις προσβάσεις στις παραλίες για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, να προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, και όχι να φορτώσουμε το μέχρι σήμερα κορεσμένο νησί μας με άλλες ξενοδοχειακές μονάδες φθηνών θέσεων εργασίας. Ανάπτυξη για τους πολλούς τέλος, είναι να επαγρυπνούμε για όσους κανόνες Εργατικού Δικαίου έχουν απομείνει στην Ελλάδα της Τρόικας και των Μνημονίων, ( βλέπε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, περιορισμό και έλεγχο της δήθεν μαθητείας που ξεζουμίζει νέους ανθρώπους και περιορίζει δραματικά τις θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία του νησιού μας, αγώνας να ισχύουν οι κλαδικές Σ.Σ.Ε., αγώνας, αγώνας, αγώνας, γιατί θα χάσουμε κι άλλα…. ), ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ με όλους τους τρόπους να μην μας ξεπουλούν με διαδικασίες fast track. Το διαδίκτυο προσφέρεται για συντονισμό και δράση πριν ‘μας βγάλουν στο σφυρί’, πριν γίνουμε γι’ αυτούς αξιοποιήσιμοι και απασχολήσιμοι……

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *