ροή ειδήσεων

Υπόμνημα για τις βίζες των Τούρκων

Να γίνουν ακόμα πιο απλές οι διαδικασίες για την επίσκεψη Τούρκων τουριστών στα νησιά μας, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, ζητά με υπόμνημά του στον...
πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο σύλλογος «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Με αφορμή την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ο σύλλογος ζητά να τεθεί θέμα για την βίζα για μικρής διάρκειας ταξίδια (48 ωρών) ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τα νησιά απρόσκοπτα Τούρκοι τουρίστες κάτοχοι και απλών διαβατηρίων.

Την λύση αυτή επικροτούν τόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και οι επιχειρηματίες που θεωρούν ότι θα υπάρξει αυξημένη τουριστική και αγοραστική κίνηση.

Η επιστολή του συλλόγου «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» κοινοποιήθηκε επίσης στους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και στους περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου κ.κ. Γ. Μαχαιρίδη και Ν. Γιακαλή και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με υπόμνημα μας που σας υποβάλλαμε, στις 21.12.10, το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία μας και υπογράφτηκε από μαζικούς φορείς του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησος), θίξαμε και πάλι το καθεστώς βίζας των τούρκων τουριστών που επιθυμούν να επισκέπτονται τα νησιά μας.

Η εφαρμογή (απο τον Αύγουστο 2010) της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου με τον ομόλογό σας κ. Ερντογάν για τα «πράσινα» διαβατήρια έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα στο ισοζύγιο του τουρισμού και του εμπορίου των νησιών μας, που ως τότε ήταν κραυγαλέα ετεροβαρές, σε σχέση με τις επισκέψεις ελλήνων στην Τουρκία. Τότε (Μάιος 2010) είχατε δηλώσει ότι θα φροντίσετε στο μέλλον (σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας στην Ευρώπη) να απαλειφθεί η υποχρέωση θεώρησης βίζας και για τους άλλους τούρκους τουρίστες κάτοχους απλών διαβατηρίων, όταν πραγματοποιούν μικρής διάρκειας (48 ώρες) ταξίδια στα νησιά μας.

Η πρόθεση αυτή της Κυβέρνησης ξαναδιατυπώθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στο γειτονικό μας Αϊβαλί.

Σήμερα πληροφορηθήκαμε, ότι στις 24/2/11 στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επικυρωθεί η συμφωνία που συντάχθηκε πρόσφατα (μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε.) και αφορά ζητήματα διαχείρισης μεταναστών αλλά και του καθεστώτος της βίζας.

Νομίζουμε ότι ίσως θα είναι μια ευκαιρία να αναθερμανθεί και το ζήτημα της βίζας για τα μικρής διάρκειας ταξίδια (48ωρο), ώστε ειδικά στα νησιά μας να μπορούν να έρχονται τούρκοι τουρίστες κάτοχοι και των απλών διαβατηρίων.

Σημειώνουμε ότι η αιτούμενη εξαίρεση από το σύστημα της συνθήκης του Σένγκεν δεν πρόκειται να βλάψει την ουσία της υποχρέωσης θεώρησης βίζας, καθόσον τα νησιά, (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κώς, και Ρόδος) ως πύλες εισόδου αποτελούν κλειστούς ελεγχόμενους χώρους. Τα εφαρμοζόμενα ήδη για τους ταξιδιώτες (έλληνες και ξένους) υποχρεωτικά μέτρα ταυτοπροσωπείας τόσο στα λιμάνια, όσο και στα αεροδρόμια, εξασφαλίζουν νομίζουμε απόλυτο έλεγχο.

Γι' αυτό,

Παρακαλούμε κ. Πρωθυπουργέ,

Να δώσετε εντολή στους κ.κ. Υπουργούς σας να προσεγγίσουν διεξοδικά το θέμα με την ευκαιρία της συνόδου της 24ης Φεβρουαρίου στην Ε.Ε., ή ανεξάρτητα από τη σύνοδο, εφόσον κρίνετε ότι δεν ταιριάζει στην ατζέντα της.

Η ελεύθερη, χωρίς τη γραφειοκρατία της βίζας, διακίνηση των πολιτών στο Αιγαίο, νομίζουμε πως όχι μόνο φέρνει πιο κοντά τους λαούς και αμβλύνει προβλήματα και προκαταλήψεις, αλλά δημιουργεί ένα κάποιο ισοζύγιο στον τομέα του διασυνοριακού τουρισμού και του εμπορίου.

Τα νησιά μας ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική σημερινή συγκυρία, έχουν ανάγκη την αύξηση της τουριστικής κίνησης απ’ τη γειτονική Τουρκία , αλλά και για τους τούρκους πολίτες η επίσκεψη στα νησιά μας λειτουργεί ως η πιο δυνατή προσιτή (για το βαλάντιό τους) ψυχαγωγία σε χώρα του εξωτερικού.

Μένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, νομίζετε ότι μπορούμε να σας παρέχουμε, και, περιμένουμε τις ενέργειές σας.

Με τιμή

Απ το δ.σ. της κίνησης

Ο πρόεδρος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

Η γεν. γραμματέας
ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΒΑΪΤΗ».

infognomonpolitics.blogspot.com
Ροδιακή

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/2/11 14:34

    Ποιός ή ποιοι χρηματοδοτούν αυτον την περίεργη κίνηση?

    Ξέφραγο αμπέλι- μπέστε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μην δίνετε - θέλουν κάποιοι για τα νησιά του Αιγαίου.

    Στην πάντα οι κουτοπονηριές κάποιων εντεταλμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *