ροή ειδήσεων

Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού των νησιών στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ

Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού των νησιών στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, ζητά τώρα η τρόικα μέσα από το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο για την ενέργεια, που παρέλαβε...
προχθές η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη.

Στο καινούργιο αυτό κείμενο, εκτός του ότι επαναλαμβάνεται η γνωστή αναφορά για προσαρμογή της Ελλάδας ως τις 31 Μαρτίου με το 3ο ενεργειακό πακέτο, η μόνη νέα υποχρέωση της κυβέρνησης είναι «να υποβάλει αναλυτικά σχέδια επιτάχυνσης και μέγιστου δυνατού ανοίγματος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών».

Η χώρα έχει καθυστερήσει υπερβολικά και σε αυτόν τομέα, αφού… πέντε χρόνια έχουν περάσει από το νόμο Σιούφα (2005), βάσει του οποίου όλοι οι νησιώτες καθίστανται επιλέγοντες πελάτες, και η αγορά αυτή παραμένει κλειστή. Η τρόικα επομένως ζητάει από την κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο τρίτων παικτών στην αγορά ηλεκτρισμού των νησιών, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για την υπόλοιπη χώρα, αφού είναι οξύμωρο- όπως έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει και οι ίδιοι-από τη μια να καλούνται να πληρώσουν Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), και από την άλλη η «πόρτα» των νησιών να παραμένει γι’ αυτούς ερμητικά κλειστή.

Εξετάζει υπουργική απόφαση…

Το υπουργείο ΠΕΚΑ δε φαίνεται πάντως να ανησυχεί ιδιαίτερα. Και μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του κείμενου του Κώδικα Λειτουργίας των νησιών, που βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, εξετάζει να εκδώσει άμεσα μία υπουργική απόφαση, που θα ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της νησιωτικής αγοράς στους ιδιώτες. Η υπουργική αυτή απόφαση, θα καθορίζει το πώς ακριβώς θα γίνονται οι συναλλαγές των προμηθευτών με τους παραγωγούς μέσω του «pool» στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και τον τρόπο που αυτοί θα επιδοτούνται από την πολιτεία, μέσω των ΥΚΩ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ΔΕΗ.

Κρήτη : Στα 200 ευρώ/ MWh το κόστος παραγωγής !

Σήμερα λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής που έχουν οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδμένα νησιά, η «ψαλίδα» με την τρέχουσα τιμή χονδρικής (Οριακή Τιμή) είναι τεράστια. Η Οριακή Τιμή κυμαίνεται τελευταίως στα επίπεδα των 60 ευρώ/ MWh, ενώ το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, για παράδειγμα, στη Κρήτη φτάνει… στα 200 ευρώ/ MWh, και σε μερικά πολύ μικρά, αλλά κατοικημένα ωστόσο νησιά του Αιγαίου, ακόμη και… στα 1.000 ευρώ/ MWh. Έτσι, ο μοναδικός τρόπος για να ανοίξει η αγορά των νησιών και σε τρίτους, είναι να επιδοτηθούν αυτοί μέσω των ΥΚΩ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ΔΕΗ.

Το παραπάνω σκεπτικό προβλέπονται ήδη στο Κώδικα των νησιών που επεξεργάζεται η ΡΑΕ (κεφάλαιο 16), αλλά το κείμενο, μετά και από την τελική του διαβούλευση, δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τον προσεχή Ιούνιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ γύρω στον Σεπτέμβριο. Κρίνεται σκόπιμο λοιπόν, να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό μια υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει την άμεση λειτουργία της νησιωτικής ηλεκτρικής αγοράς, ικανοποιώντας και τη σχετική αναφορά στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Μάχη για ένα τζίρο κοντά στο 1 δισ. ευρώ…

Τι σημαίνει όμως σε νούμερα η αγορά ηλεκτρισμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών ; Πρόκειται για μια συνολική αγορά ενός ετησίου τζίρου της τάξης των 800 εκ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ, λένε οι γνωρίζοντες, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να συγκεντρώνεται σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως και φυσικά η Κρήτη. Σε επίπεδο κατηγοριών καταναλωτών, το ενδιαφέρον των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στρέφεται τόσο στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τις πολυτελείς κατοικίες και βίλες, όσο και πλέον και στους μεσαίους εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές των συγκεκριμένων νησιών.

Το ιστορικό…

Αν και από το 2005, με το τότε νόμο Σιούφα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, υποτίθεται ότι όλοι οι καταναλωτές -και αυτοί των νησιών- χαρακτηρίστηκαν ως επιλέγοντες, μπορούσαν δηλαδή να επιλέξουν προμηθευτή, εντούτοις η νησιωτική αγορά του Αιγαίου παραμένει ακόμη και σήμερα κλειστή. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Δικτύου και Συναλλαγών Ενέργειας στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα. Βάσει του νόμου Σιούφα, αυτό, μαζί με τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ, έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2006, αλλά δεν συνέβη. Η ΔΕΗ, και παρά τις συνεχείς οχλήσεις που δεχόταν τα τελευταία χρόνια από τους ανταγωνιστές της, δεν το έπραξε, μέχρι που το Σεπτέμβριο του 2009, η διοίκηση της ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία περαιτέρω καθυστέρηση, θα σήμαινε για την επιχείρηση διοικητικές κυρώσεις. Τελικά η ΔΕΗ υπέβαλε το σχετικό κείμενο στη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2010, και η Αρχή κατόπιν μιας πρώτης επεξεργασίας, το έθεσε τον Αύγουστο σε δημόσια διαβούλευση. Έπειτα από μια σύντομη παράταση, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, και σήμερα η ΡΑΕ, αφού συμπεριέλαβε τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων, βρίσκεται στην οριστική διαμόρφωση του κειμένου. Ο στόχος είναι ο Κώδικας να έχει οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο, ώστε το αργότερο το Σεπτέμβριο να μπορέσει να τεθεί και στην πράξη σε λειτουργία…

deitzis.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *