ροή ειδήσεων

Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων κατά 80-95% έως το 2050 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το νέο ενεργειακό πλάνο για την ΕΕ.
Ο νέος ενεργειακός χάρτης περιγράφει την πορεία μετατροπής της ΕΕ σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.
 Ο στόχος για το 2050 θα είναι 80-95%  μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Με βάση την ανάλυση κόστους- οφέλειας, ο ενεργειακός χάρτης δίνει τις κατευθύνσεις σε τομεακές, πολιτικές, εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Connie Hedegaard, Επίτροπος για την Κλιματική Δράση, δήλωσε: «Πρέπει να ξεκινήσει η μετάβαση προς μια ανταγωνιστική οικονομία. Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος. Όσο αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η Ευρώπη.

Η μετάβαση μπορεί να γίνει με τις υφιστάμενες τεχνολογίες χωρίς να χρειάζονται καινοτομίες. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, όλοι οι τομείς της οικονομίας πρέπει να συμβάλουν, όπως η γεωργία, οι κατασκευές και οι μεταφορές

Όσον αφορά το θέμα της μείωσης των εκπομπών έως το 2020 η Connie Hedegaard κέρδισε τελικά τη μάχη, και προχώρησε σε υψηλότερο στόχο, 25% έως το 2020. (βλ.προηγούμενο δημοσίευμα του Envisecurity.com)

Το 2009, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα 27 κράτη μέλη εκτιμάται ότι ήταν κατά 16% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 1990. Ο χάρτης συνιστά στην ΕΕ να επιτύχει εκπομπές μειωμένες κατά 80% έως 95%, κυρίως μέσω εσωτερικών μέτρων. Οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 80% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2050, με εσωτερικά μέτρα μείωσης και μόνο. Αυτή η εστίαση στις εγχώριες μειώσεις αντανακλά την προσδοκία ότι η παροχή φθηνών διεθνών πιστώσεων για την αντιστάθμιση  των εκπομπών είναι πιθανόν να συρρικνωθεί κατά τα μέσα του αιώνα εάν όλες οι χώρες λάβουν περισσότερα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η ανάλυση δείχνει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση 25% το 2020, 40% το 2030 και 60% το 2040 (σε σύγκριση με το 1990). Η πορεία αυτή απαιτεί μια ετήσια μείωση των εκπομπών (σε σύγκριση με το 1990) ύψους περίπου μιας εκατοστιαίας μονάδας κατά τη δεκαετία έως το 2020, 1,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη δεκαετία έως το 2030 και 2 ποσοστιαίες μονάδες τις υπόλοιπες δύο δεκαετίες έως το 2050.

Ο στόχος του 25% έως το 2020 θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια μέχρι να γίνει επίσημη πολιτική της Ένωσης. Έντονες διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν στις 14 Μαρτίου όταν τα κράτη μέλη θα συναντηθούν για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή.                                                                                                                                                                                                                              Πηγή: europa.eu                                                                                                         
Ο ενεργειακός χάρτης έχει τη μορφή ανακοίνωσης που απευθύνεται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Κοινοτικούς Φορείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη το χάρτη πορείας κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών τους για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών έως το 2050.
Πληροφορίες για τον Νέο Ενεργειακό Χάρτη: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/150&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
Έγγραφο της Επιτροπής για τον Ενεργειακό Χαρτη 2050 http://www.scribd.com/doc/50290081/EC-climate-roadmap
 
EnviSecurity.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *