ροή ειδήσεων

Η Aραβική Eπανάσταση Δοκιμάζει τη Μεταναστευτική Πολιτική της Ευρώπης

Κύμα προσφύγων από τη Bόρεια Αφρική φοβάται η Ευρώπη μετά τις Eπαναστάσεις στη Λιβύη, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Αλληλεγγύη των Kρατών Mελών και Eπανασχεδιασμό της Mεταναστευτικής Πολιτικής...

ζητούν οι Ευρωβουλευτές.

Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο υποχρεώνουν την ΕΕ να επανεξετάσει την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της.

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, σε έκτακτη συνεδρίαση τους την 1η Μαρτίου, συζήτησαν με την Ουγγρική Προεδρία, την Επιτροπή και τη Frontex, τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ένα πιθανό μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες της βορείου Αφρικής.

Η ΕΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει κονδύλια συνολικού ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ καιτρία εκατομμύρια έχουν ήδη διατεθεί στην Αίγυπτο και την Τυνησία για την υποδοχή των προσφύγων που συρρέουν από τη Λιβύη. Στη δε Λαμπεντούσα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση "Ερμής 2011" της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων, Frontex.

Στη συζήτηση οι ευρωβουλευτές ζήτησαν αύξηση των κονδυλίων και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στην υποδοχή των προσφύγων, εκφράζοντας προβληματισμό ως προς τον πιο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της Frontex, Ilkka Laitinen, σημείωσε ότι από τις 26 Φεβρουαρίου η ροή προσφύγων προς τη Λαμπεντούσα, στην Ιταλία, έχει ουσιαστικά ανακοπεί πλήρως και εξήγησε ότι η επιχείρηση Ερμής μπορεί να αναλάβει και τη Μάλτα. Στην επιχείρηση ρόλο έχει όμως και η Europol και, απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές, ο Laitinen τόνισε ότι αποστολή της είναι να διασφαλίσει ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση.

Περισσότερο από το 80% των Ευρωπαίων που βρίσκονταν στη Λιβύη όταν ξέσπασαν οι ταραχές έχει ήδη επαναπατρισθεί, επεσήμανε ο Ούγγρος μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Peter Györkös, αν και όπως σημείωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström, στη χώρα βρίσκονται ακόμα περίπου 1200 πολίτες της ΕΕ. Πάντως, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Pierre Vimont, σημείωσε ότι υπάρχουν και άτομα με διπλή ιθαγένεια που ενδέχεται να επιθυμούν να παραμείνουν στη Λιβύη.

"Η Μάλτα υποδέχθηκε 12.000 άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί από τη Λιβύη. Θα είχαν άραγε δεχθεί να τα πάρουν στο έδαφός τους τα άλλα κράτη μέλη αν ήταν Λίβυοι και όχι δικοί τους πολίτες;" αναρωτήθηκε ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Simon Busuttil σημειώνοντας πόσο περιορισμένη διάθεση για μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους έχουν τα κράτη μέλη.

Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις χώρες του Μαγκρέμπ, Pier Antonio Panzeri, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει και πολιτική για τη μετεγκατάσταση ενώ ο Rui Tavares (Ευρ. Εν. Αριστερά, Πορτογαλία) τόνισε ότι "η μετεγκατάσταση είναι κρίσιμο ζήτημα" και κατέκρινε"την εξάρτησή μας από δικτάτορες για τη διάσωση της ουτοπικής μεταναστευτικής πολιτικής μας".

EnviSecurity.com

europa.eu

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *