Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι υψηλές και ασταθείς τιμές των τροφίμων, απειλούν τους φτωχούς του κόσμου...
Σημαντικό ρόλο σε αυτό, έχει η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συνεχίζουν να είναι ασταθείς, βυθίζοντας περισσότερο τους ανθρώπους στη φτώχεια.
Όπως υποστηρίζει ο Robert Zoellick , Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τη φτώχεια εξαιτίας των υψηλών και ασταθών τιμών των τροφίμων. Θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στην αγορά τροφίμων.
Σύμφωνα με την έκδοση Απριλίου 2011 του Food Price Watch της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια αύξηση κατά 10% στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, θα οδηγούσε 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών κατά 30%, ο επιπλέον πληθυσμός θα έφθαναν τα 34 εκατομμύρια. 'Οπως τονίζεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, 44 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στη φτώχεια από τον περασμένο Ιούνιο και εκτιμάται ότι 1,2 δις άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με μέσο όρο λιγότερο από €1,25 την ημέρα.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε η αύξηση της τιμής στο καλαμπόκι κατά 74%, στο σιτάρι κατά 69%, στη σόγια κατά 36% και στη ζάχαρη κατά 21%. Η τιμή του ρυζιού παρέμεινε σταθερή. Σε πολλές όμως χώρες, οι τιμές στο κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα και το λάδι συνέχισαν να αυξάνονται με εξαιρετικά αρνητικές επισιτιστικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους.
Οι λόγοι που οδήγησαν τις τιμές των τροφίμων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι:
• Η κλιματική αλλαγή, κυρίως σε χώρες που αποτελούν βασικούς εξαγωγείς σιτηρών.
• Η αύξηση της χρήσης σιτηρών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
• Τα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα.
Τιμές Τροφίμων & Πετρελαίου 2001-2011
• Η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, ως και 21% το πρώτο τρίμηνο του 2011, σαν αποτέλεσμα των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Μέτρα για την μείωση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών αποτελούν:
• Ενθάρρυνση της Κοινωνικής Πρόνοιας και των Προγραμμάτων Διατροφής σε φτωχούς.
• Άρση των περιορισμών στην εξαγωγή σιτηρών.
• Μείωση της χρήσης σιτηρών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
• Καλύτερη πρόγνωση του καιρού.
• Αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία.
• Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή.
• Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Πηγή: DECPG data από worldbang.org
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Food Price Watch, τεύχος Απριλίου 2011 της Παγκόσμιας Τράπεζας: http://www.worldbank.org/foodcrisis/foodpricewatch/april_2011.html
EnviSecurity.com
Σημαντικό ρόλο σε αυτό, έχει η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συνεχίζουν να είναι ασταθείς, βυθίζοντας περισσότερο τους ανθρώπους στη φτώχεια.
Όπως υποστηρίζει ο Robert Zoellick , Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τη φτώχεια εξαιτίας των υψηλών και ασταθών τιμών των τροφίμων. Θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στην αγορά τροφίμων.
Σύμφωνα με την έκδοση Απριλίου 2011 του Food Price Watch της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια αύξηση κατά 10% στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, θα οδηγούσε 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών κατά 30%, ο επιπλέον πληθυσμός θα έφθαναν τα 34 εκατομμύρια. 'Οπως τονίζεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, 44 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στη φτώχεια από τον περασμένο Ιούνιο και εκτιμάται ότι 1,2 δις άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με μέσο όρο λιγότερο από €1,25 την ημέρα.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε η αύξηση της τιμής στο καλαμπόκι κατά 74%, στο σιτάρι κατά 69%, στη σόγια κατά 36% και στη ζάχαρη κατά 21%. Η τιμή του ρυζιού παρέμεινε σταθερή. Σε πολλές όμως χώρες, οι τιμές στο κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα και το λάδι συνέχισαν να αυξάνονται με εξαιρετικά αρνητικές επισιτιστικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους.
Οι λόγοι που οδήγησαν τις τιμές των τροφίμων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι:
• Η κλιματική αλλαγή, κυρίως σε χώρες που αποτελούν βασικούς εξαγωγείς σιτηρών.
• Η αύξηση της χρήσης σιτηρών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
• Τα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα.
Τιμές Τροφίμων & Πετρελαίου 2001-2011
• Η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, ως και 21% το πρώτο τρίμηνο του 2011, σαν αποτέλεσμα των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Μέτρα για την μείωση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών αποτελούν:
• Ενθάρρυνση της Κοινωνικής Πρόνοιας και των Προγραμμάτων Διατροφής σε φτωχούς.
• Άρση των περιορισμών στην εξαγωγή σιτηρών.
• Μείωση της χρήσης σιτηρών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
• Καλύτερη πρόγνωση του καιρού.
• Αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία.
• Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή.
• Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Πηγή: DECPG data από worldbang.org
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Food Price Watch, τεύχος Απριλίου 2011 της Παγκόσμιας Τράπεζας: http://www.worldbank.org/foodcrisis/foodpricewatch/april_2011.html
EnviSecurity.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.