ροή ειδήσεων

Αρχαίοι Ολυμπιονίκες τότε και... σήμερα

Όλο και πιο συχνά επικαλούμαστε το Αρχαίο Ολυμπιακό ιδεώδες, όταν αναλογιζόμαστε τα δεινά του κλασικού αθλητισμού...
στις μέρες μας. Ωστόσο σαν λαός ελάχιστα γνωρίζουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα και ακόμα λιγότερα για τους πρώτους Ολυμπιονίκες. Φυσικά κάποια ονόματα Ολυμπιονικών έχουν παραμείνει αθάνατα στο χρόνο λόγω των επιτευγμάτων τους. Σε αυτό έχουν συντελέσει και αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν τα ονόματα τους χιλιάδες χρόνια μετά. Το sportnooz.gr παρουσιάζει την ιστορία σημαντικών Ολυμπιονικών τα ονόματα των οποίων χρησιμοποιούν αθλητικά σωματεία της χώρας μας.

Κόροιβος (Ομάδα βόλεϊ στην Αμαλιάδα)

Ο Κόροιβος ήταν ένας ταπεινός φούρναρης και αθλητής από την Ήλιδα, που κέρδισε τον αγώνα δρόμου ενός σταδίου στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 π.Χ.. Ο αγώνας αυτός αποτελούσε το μοναδικό αγώνισμα στίβου στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες και ο Κόροιβος υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης. Ο τάφος του βρισκόταν στα σύνορα της Ήλιδας και πάνω του υπήρχε επιγραφή αναφερόμενη στη νίκη του αυτή.

Δαϊκλής (Ομάδα μπάσκετ της Καλαμάτας)

Όπως γνωρίζουμε οι Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με αγριελιά αλλά όχι από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό καθιερώθηκε από την 7η Ολυμπιάδα (752 π.Χ.) και πρώτος Ολυμπιονίκης που πήρε στεφάνι αναφέρεται ο Μεσσήνιος Δαϊκλής που νίκησε στο στάδιον. Το στεφάνι αυτό ήταν η πιο λατρευτή επιδίωξη των Ελλήνων.

Όρσιππος (Ομάδα TAE KWON DO στα Μέγαρα)

Μεγαρέας Ολυμπιονίκης, ο οποίος εικάζεται ότι πήρε μέρος στην 15η (720 π. Χ) ή στην 32η (652 π.Χ) Ολυμπιάδα. Ο Όρσιππος ο Μεγαρεύς συμμετείχε στο αγώνισμα του δρόμου. Τερμάτισε πρώτος ,αφού έτρεξε απόσταση ενός σταδίου. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται σε 184,9 μ. Μέχρι την εποχή του Όρσιππου οι αθλητές έτρεχαν φορώντας το περίζωμα, ένα ιμάτιο δεμένο γύρω από τη μέση τους . Ο Όρσιππος όμως , συνειδητοποίησε ότι ιμάτιο αυτό περιόριζε την ορμή και την ταχύτητα του, γι' αυτό στα τελευταία μέτρα το έλυσε και τερμάτισε γυμνός.

Πυθαγόρας (Ομάδα ποδοσφαίρου στη Σάμο)

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον Πυθαγόρα τον Σάμιο σαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Αρχαίας Ελλάδας κυρίως σαν φιλόσοφο και μαθηματικό. Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Πυθαγόρας πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και νίκησε στη πυγμαχία.

Μίλων (Ομάδα μπάσκετ της Αθήνας)

Ο Μίλων ήταν γιος του Διοτίμου, έζησε τον 6ο αι. π.Χ. και αναδείχτηκε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης παίδων . Στη συνέχεια ,είχε ακόμη πέντε ολυμπιακές νίκες στην πάλη ανδρών. Νίκησε επτά φορές στα Πύθια, εννέα στα Νέμεα και δέκα στα Ίσθμια. Υπήρξε ο σπουδαιότερος από τους Κροτωνιάτες αθλητές και ένας από τους πιο ξακουστούς του αρχαίου κόσμου. Ο Μίλων έζησε ένδοξα, αλλά το τέλος του ήταν τραγικό. Σε μία βόλτα του στο δάσος είδε έναν κορμό δέντρου, που μόλις είχε κοπεί, με σφήνες μπηγμένες μέσα για να τον ανοίξουν. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να τον ανοίξει, αλλά, καθώς προσπαθούσε, οι σφήνες πετάχτηκαν και τα χέρια του παγιδεύτηκαν μέσα στον κορμό. Δεν κατάφερε να απελευθερωθεί και, όταν ήρθε η νύχτα, τον σκότωσαν τα αγρίμια.

Εργοτέλης (Ομάδα ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο Κρήτης)

Ο Εργοτέλης είναι μια από τις πιο συμπαθητικές ομάδες της Superleague και το όνομα του το έχει πάρει από τον Αρχαίο Ολυμπιονίκη. Ο Εργοτέλης συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 472 π.χ. και νίκησε στον δόλιχο (αγώνας δρόμου απόστασης δύο σταδίων). Όσο αφορά τον τόπο καταγωγής του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι ήταν κρητικός και η άλλη ότι η γενέτειρα του είναι η Ιμέρα της Σικελίας.

Διαγόρας (Ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρόδο)

Ο Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν Ολυμπιονίκης και γενάρχης Ολυμπιονικών. Θεωρείται ο κορυφαίος πυγμάχος της αρχαιότητας. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ιαλυσού (αρχαίας ροδιακής πόλης). Πρόγονός του ήταν επίσης και ο Μεσσήνιος ήρωας Αριστομένης. Νίκησε στο αγώνισμα της πυγμαχίας στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ. Την νίκη του εξυμνεί ο Πίνδαρος στον Ζ' Ολυμπιόνικο. Ο Διαγόρας ήταν επίσης περιοδιονίκης (νικητής και των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων). Σε προχωρημένη ηλικία το 448 π.Χ. ήταν παρών στην Ολυμπία όταν οι γιοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος στέφθηκαν Ολυμπιονίκες. Λέγεται ότι αμέσως μετά την ανακήρυξή τους σε Ολυμπιονίκες, οι γιοί του ανέβασαν τον πατέρα τους στους ώμους τους και τον περιέφεραν θριαμβευτικά στο στάδιο. Τότε ένας από τους θεατές αναφώνησε Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση (Ώρα να πεθάνεις πια Διαγόρα, μην περιμένεις να ανέβεις και στον Όλυμπο) και ο Διαγόρας εν μέσω των επευφημιών και πλήρης ευδαιμονίας άφησε την τελευταία του πνοή. Ολυμπιονίκης στέφθηκε και ο τρίτος γιος του Δωριέας καθώς και τα εγγόνια του Ευκλής και Πεισίροδος, γιοι των θυγατέρων του Καλιπάτειρας και Φερενίκης.

Φιλιππος Β΄(Ομάδα χάντμπολ της Βέροιας)

Ο Φίλιππος ο Β΄ ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο βασιλιάς που έκανε το κράτος της Μακεδονίας γνωστό σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.

kokkini-klosti-demeni.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/4/11 17:07

    Οι Ολυμπιακοι αγωνες οπως ειναι γνωστο ξεκινησαν απο την Ελλαδα...Η πρωτη ονομασια των Ολυμπιακων Αγωνων ηταν Κοπρια!! Την ελεγαν ετσι γιατι ολα τα αθληματα τα εκαναν σε κοπριες αλογων αγελαδων και Γαιδαρων!! Μαλιστα υπηρχε και ενα αθλημα που το ειχαν ονομασει Αλμα επι κοπρια!!! οποιος πηδουσε πανω απο ενα λοφο με κοπρια ηταν ο νικητης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *