ροή ειδήσεων

Ανοίγει ο δρόμος για ξένες επενδύσεις στα ακίνητα

Απόφαση-σταθμό μελετά η κυβέρνηση, η οποία θα αλλάξει το χάρτη των επενδύσεων που ισχύει εδώ και… 84 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και...
έχει κατ’ αρχήν εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, προτείνεται η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων στις θεωρούμενες ως παραμεθόριες περιοχές, ιδιαίτερα για τους υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η εισήγηση του Πενταγώνου περιλαμβάνει την αλλαγή του χάρτη των παραμεθόριων περιοχών σε ό,τι αφορά τις δικαιοπραξίες, αλλά και την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων που αφορούν τις εμπορικές μισθώσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τον Κώδικα Εμπορικών Μισθώσεων που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ισχυρές αντιστάσεις, πάντως, στις επιχειρούμενες αλλαγές φαίνεται να προβάλλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι αντιρρήσεις της Κατεχάκη αφορούν την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας όσον αφορά τις γνωμοδοτήσεις για την αδειοδότηση των αλλοδαπών επενδύσεων.

Μέχρι πρόσφατα, στο υπουργείο Άμυνας συσσωρεύονταν φάκελοι υποθέσεων που η καθυστέρησή τους έφτανε ως και τα δύο χρόνια και με εντολή της πολιτικής ηγεσίας σήμερα ο χρόνος έχει μειωθεί, κατά μέσο όρο, στο εξάμηνο.

Σε δήλωσή του προς το Capital.gr για το ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Π. Μπεγλίτης τονίζει: «Έχουμε προβεί σε στοχευμένες και σοβαρά μελετημένες παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά τον τομέα της ταχύτητας. Έχουμε ήδη καταφέρει να μειώσουμε το χρόνο διεκπεραίωσης κατά το ήμισυ, διατηρώντας στο ακέραιο όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου. Η δεύτερη αφορά τον τομέα της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης, μέσω τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτή θα επέλθει σύντομα, με την προώθηση ολοκληρωμένης πρότασης-ρύθμισης, την οποία επεξεργαζόμαστε προσεκτικά, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια, χωρίς, ταυτόχρονα, να δημιουργούμε προβλήματα στις επενδύσεις και γενικότερα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Η νομοθεσία

Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες και οι πολίτες της Ε.Ε. που επιθυμούσαν να προβούν σε οποιαδήποτε εμπορική δικαιοπραξία (π.χ. αγοραπωλησία ακινήτου) στις παραμεθόριες περιοχές, οφείλουν πρώτα να λάβουν άδεια από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή, που, μετά τον «Καλλικράτη», συγκροτείται σε επίπεδο Περιφέρειας. Στην επιτροπή συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, με δικαίωμα βέτο.

Με βάση τη νομοθεσία, παραμεθόριες θεωρούνται οι περιοχές των νομών Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Δωδεκανήσου, Κιλκίς. Επίσης, οι περιοχές Πωγωνίου και Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας στο νομό Πέλλας, Σιντικής στο νομό Σερρών, Νευροκοπίου στο νομό Δράμας, καθώς και τα νησιά Σαντορίνη και Σκύρος.

Δυσκολίες, όμως, επιφυλάσσει ο νόμος για τους αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Αφενός γιατί την άρση των απαγορεύσεων εγκρίνει απευθείας με απόφασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ύστερα από εισήγηση των αρμοδίων στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών του Πενταγώνου, της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ. Αφετέρου διότι στις παραμεθόριες περιοχές προστίθενται οι νομοί Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καβάλας, Δωδεκανήσου, Χαλκδικής και Κεφαλονιάς και ολόκληρη η Κρήτη.

Τι αλλάζει

Με το προσχέδιο νόμου προτείνεται η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. και η αναθεώρηση του χάρτη των παραμεθόριων περιοχών σε ό,τι αφορά τις δικαιοπραξίες.

Συγκεκριμένα:

- Ως παραμεθόριες περιοχές παραμένουν μόνον Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος, Σάμος, Χίος, Λέσβος και τα Δωδεκάνησα και προστίθεται η Πρέβεζα. Γι’ αυτές τις περιοχές, η αδειοδότηση θα εξακολουθήσει να δίνεται με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ.

- Για τις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές, η άδεια πλέον θα χορηγείται από την πενταμελή επιτροπή της Περιφέρειας, πάντα με τη θετική ψήφο του εκπροσώπου του ΥΕΘΑ. Γεγονός που εκτιμάται ότι θα συντμήσει το χρόνο της απαιτούμενης διαδικασίας σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Το προσχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τις εμπορικές μισθώσεις, για τις οποίες σήμερα ισχύει ως γενικός κανόνας ότι δεν μπορούν στις παραμεθόριες περιοχές να υπερβαίνουν σε διάρκεια τα έξι έτη.

Με το προσχέδιο νόμου προτείνεται η αύξηση στα 12 έτη της μέγιστης επιτρεπόμενης διάρκειας σύμβασης εμπορικής μίσθωσης χωρίς άδεια της επιτροπής του ν. 1892/1990. Σύμφωνα με πληροφορίες, σ’ αυτή τη ρύθμιση έχει δώσει το πράσινο φως και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

capital.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *