ροή ειδήσεων

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Νισύρου στην εγκατάσταση μονάδας γεωθερμίας

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής της Νισύρου μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναθέσει...


στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδας Γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί.

Οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές, κάνουν λόγο για αιφνίδια και αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου, που θα επιβαρύνει σημαντικά το φυσικό πλούτο της νήσου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, συγκεκριμένα, συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων των τοπικών φορέων-συλλόγων, των απόδημων Νισυρίων, καθώς και πλήθος απλών πολιτών.

Με απόλυτη σύμπνοια απόψεων, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η κατασκευή του εργοστασίου, ενώ όπως δήλωσαν, «δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα εργοστάσιο γεωθερμίας στο δήμο Νισύρου».

Ο δήμαρχος κ. Νικόλαος Καρακωνσταντίνος χαρακτήρισε την απόφαση ως αντιδημοκρατική, αντίθετη στο πνεύμα του «Καλλικράτη», βεβιασμένη και απαράδεκτη, καταδικάζοντας την υπουργική απόφαση.

Με τη σειρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι απέδωσαν ευθύνες στους βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου αλλά και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, προειδοποιώντας για δυναμικές αντιδράσεις.



Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, θα χρησιμοποιηθεί κάθε ένδικο μέσο ενάντια σε αυτή την απόφαση αλλά και του όλου σχεδιασμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο.

Επίσης, προκειμένου να υπάρξει μία οργανωμένη προσπάθεια για την ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης, συγκροτήθηκε μία Επίσημη Επιτροπή Συντονισμού.

Με δελτίου τύπου, κάτοικοι και δημοτικές αρχές, επιχειρούν να ανοίξουν απ’ ευθείας διάλογο με το ΥΠΕΚΑ θέτοντας ορισμένους προβληματισμούς τους.

«Κυρία Μπιρμπίλη και κύριε Μανιάτη, γνωρίζετε άραγε που πέφτει η Νίσυρος ή είμαστε άλλη μία κουκίδα στο χάρτη, όπως τα Ίμια;

Έχετε δει από κοντά το Ηφαίστειο της, τα Κάστρα της, τα Μοναστήρια της; Γνωρίζετε τις προσπάθειες που χρόνια τώρα καταβάλλονται για την αναβίωση της ξακουστής Λουτρόπολης της Νισύρου, που μόνο αυτή μπορεί να φέρει την αειφόρο ανάπτυξη;

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί εντάξατε τη Νίσυρο στο σύνολο της στο πρόγραμμα Natura, απαγορεύοντας μας να ξαναχτίσουμε πάνω στο νησί μας.

Θέλετε να κατασκευάσετε το εργοστάσιό σας, θυσιάζοντας εμάς και την όμορφη Νίσυρο στο βωμό κάποιου είδους (ακατ)ανόητης ανάπτυξης.

Πως συνάδουν οι προστατευόμενες περιοχές Νatura με τις μονάδες γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, τα φουγάρα και τις τοξικές αναθυμιάσεις;

Εμείς οι πολίτες κάθε μέρα ακούμε εσάς τους πολιτικούς να δηλώνετε ότι σέβεστε τη γνώμη του κυρίαρχου λαού.

Αυτό λοιπόν ζητάμε και απαιτούμε κι εμείς κύριοι χρόνια τώρα, να σεβαστείτε επιτέλους την απόφαση όλων ανά τον κόσμο Νισυρίων».

tvxs

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/5/11 21:28

    Λογικό είναι μετά από τόσα ψέματα που έφαγαν οι κάτοικοι της Νισύρου να αντιδρούν αμέσως.
    Τώρα εάν πιάσεις και ρωτήσεις έναν κάτοικο στο δρόμο τι είναι η γεωθερμία δεν θα έχει ιδέα και φυσικό είναι.
    Ορισμένα πράγματα δεν τα πετάμε έτσι, πάμε εκεί πιάνουμε τους κατοίκους τους εξηγούμε με άπλα λόγια τι επιθυμούμε να κάνουμε στο νησί, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση μηδαμινές και σίγουρα οι αντιδράσεις θα κοπάσουν.
    Ας πάει εκεί κάποιος με ένα σχέδιο μια μακέτα του εργοστασίου , μια ολοκληρωμένη και σοβαρή μελέτη και βλέπουμε.
    Αν ήμουν κάτοικος του νησιού πριν αρχίσω να φωνάζω θα άκουγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/5/11 21:31

    kala zavoi einai? i geothermia den exei toxia oute fougara.. mporoun na xrisimopoisoun nea technologia!!

    epeisis, xeroun poso stixizei stin pragmatikotita 1kWh stin Nisiro kai poso plironoune?

    Mallon i dhmotikh arxh xreiazetai epistimonika seminaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/5/11 21:45

    Εντάξει δεν φταίνε οι κρατικοί του νησιού στην απομόνωση τους έχουν και ξαφνικά τους θυμήθηκαν.
    Με λίγη καλή και σωστή ενημέρωση θα κατανοήσουν πόσο πλούτο έχει το νησί τους, αν τους αφήσουν ορισμένοι συμφεροντολόγοι θα καταλάβουν μόνοι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/5/11 08:05

    Γεωθερμία είναι η θερμότητα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης έως τον πυρήνα της - όπου υπάρχουν θερμοκρασίες 5.500°C, όσο δηλαδή και στην επιφάνεια του ήλιου. Για ενεργειακή χρήση, η γεωθερμία μπορεί να βρεθεί ακόμα και στα 300μ. (σε χαμηλή αλλά επαρκή θερμοκρασία) έως τα 2.000 μέτρα υπό την επιφάνεια της γης.

    Η γεωθερμική ενέργεια είναι ιδιαίτερα προσιτή σε περιοχές με γεωτεκτονικές πλάκες που συγκρούονται η μία πάνω στην άλλη, δημιουργούν σπασμούς στην κρούστα της γης και έτσι επιτρέπεται η υπεδάφια ζέστη να ανεβαίνει πιο γρήγορα, είτε υπό μορφή ηφαιστείων είτε σεισμών. Ανάλογα με την περιοχή, ποικίλει και η θερμοκρασία γεωθερμικής ενέργειας, από 200°C έως κάτω από 70°C – υπάρχουν τεχνολογίες για ασφαλή μεταχείριση όλων των θερμοκρασιών.

    Ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη δύναμη της γεωθερμικής ενέργειας είναι το νησί της Μήλου – που βρίσκεται στο ηφαιστειακού τόξου Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με τον Π. Γερουλάνο της Energy EPIGON Μarketing AG, "στη Μήλο, η γεωθερμική ενέργεια που βρίσκεται μόλις στα 800μ. έχει τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσει όχι μόνο όλη την Ελλάδα αλλά και όλα τα Βαλκάνια."

    Η γεωθερμία έρχεται σε χρήση μετά από γεώτρηση, που τραβάει ζεστό νερό μέσα από τη γη με αντλίες και το στέλνει σε έναν εναλλάκτη για να είναι ασφαλές για το μηχανισμό της μονάδας αλλά και για το περιβάλλον. Η γεωθερμία μετά περνάει από μια τουρμπίνα και καταλήγει σε μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικού. Ο ατμός από το ίδιο το νερό πυροδοτεί την τουρμπίνα που με τη σειρά της δίνει κινητήριο δύναμη στη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.

    Προτερήματα της Γεωθερμίας:

    Αδιάκοπη Ενέργεια
    Η γεωθερμική ενέργεια είναι συνεχής και δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες. Η μονάδα χρειάζεται να κλείνει για συντήρηση μόνο 2 εβδομάδες το χρόνο – κι αυτό για προληπτικούς λόγους.

    Δύναμη
    Είναι η πιο "δυνατή" ανανεώσιμη ενέργεια που υπάρχει.

    Χαμηλό Κόστος
    Έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας: ο χώρος που χρειάζεται μια μονάδα παραγωγής γεωθερμίας (120-200 μ²) είναι πολύ μικρότερος από άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια κλπ. Συνεπώς, το πρωταρχικό κόστος αγοράς γης είναι συγκριτικά μικρό. .Επίσης, η γεωθερμική μονάδα χρειάζεται λίγο προσωπικό για να λειτουργήσει (5-10 άτομα).

    Αισθητική
    Μια μικρή μονάδα γεωθερμίας με παραγωγή 13 MW (Μεγαβάτ) ηλεκτρικής ενέργειας ισούται χοντρικά με 13 ανεμογεννήτριες. Ο Π. Γερουλάνος υποστηρίζει ότι μια τέτοια μικρή μονάδα θα μπορούσε να "κρυφτεί" εύκολα μέσα σε έναν οικισμό της Πάρου και θα κάλυπτε το ¼ της κατανάλωσης Πάρου – Νάξου το χειμώνα.

    Ελάχιστη Μόλυνση
    Παράγεται ελάχιστη μόλυνση από τις μονάδες παραγωγής γεωθερμίας. Ο καπνός που βγαίνει από ένα τέτοιο εργοστάσιο είναι ατμός, με αμελητέες ποσότητες ρυπαντικών στοιχείων. Υπάρχουν βέβαια και αντίθετες γνώμες πάνω σε αυτό, αλλά σύμφωνα με σύγχρονους κατασκευαστές γεωθερμικών μονάδων, η τεχνολογία σήμερα μπορεί να προβλέψει την ασφαλή λειτουργία της μονάδας για τα επόμενα 50 χρόνια. Η ηχορύπανση μιας τέτοιας μονάδας είναι πολύ μικρότερη από το θόρυβο ενός συμβατικού εργοστασίου της ΔΕΗ, και επίσης καλύπτεται με τα απαραίτητα ηχομονωτικά υλικά.

    Ενεργειακή Αυτάρκεια Μονάδας
    Δε χρειάζεται επιπλέον καύσιμο για τη λειτουργία της μονάδας, κάτι που μειώνει κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα και το χρόνο που χρειάζεται για μεταφορά, καθαρισμό των καυσίμων κλπ. Η μόνη ενέργεια που χρειάζεται είναι για τις αντλίες νερού, που και αυτές ακόμα μπορούν να δουλέψουν με ενέργεια από το ίδιο το εργοστάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/5/11 10:35

    ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/5/11 17:34

    Σωστά ειπώθηκε ότι πρώτα ενημρώνουμε μια κοινωνία για τα οφέλη που μπορεί να έχει και μετά της ζητάμε να αποδεχτεί το έργο το οποίο σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε σε αυτήν.
    Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το εργοστάσιο να μην επηρεάσει την αισθητική του νησιού. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας η μονάδα αυτή να απορροφηθεί από το εγγύς περιβάλλον. Κάτι το οποίο δε θα γίνει ποτέ αν αυτή δεν είναι κατασκευασμένη σε μια λογική κλίμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/5/11 20:06

    Η άντληση του νερού στα γεωθερμικά εργοστάσια μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως:

    - Nα στερέψουν θερμές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή.

    - Nα διαφοροποιηθούν ή και να σταματήσουν θερμοπίδακες (αποτελούν σπάνιο φαινόμενο και τουριστικό αξιοθέατο στις περιοχές που εμφανίζονται).

    - Το νερό που χρησιμοποιείται στη γεωθερμία περιέχει διαλυμένες αέριες και στερεές ουσίες που αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα. Το ποιες είναι αυτές οι ουσίες, αλλά και σε τι ποσότητα περιέχονται στο νερό, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Το υδρόθειο H2S λόγω τοξικότητας και μυρωδιάς αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και για αυτό έχουν αναπτυχθεί τρόποι για την αφαίρεσή του. Αλλες διαλυμένες ουσίες όπως το διοξείδιο το άνθρακα C2O και το μεθάνιο CH4 αποτελούν επίσης πρόβλημα γιατί συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλα αέρια για τα οποία χρειάζεται να παρθούν μέτρα είναι η αμμωνία, το ραδόνιο (ραδιενεργό) και το Βόριο.

    - Ο θόρυβος στο εργοστάσιο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους εργαζόμενους και είναι απαραίτητη η εγκατάσταση φίλτρων για τη μείωσή του.

    - Τα αέρια που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στο κλίμα σε τοπικό επίπεδο όπως ομίχλη. Επίσης το χλιαρό νερό που αποβάλλεται σε ποτάμια ή λίμνες ανεβάζει τη θερμοκρασία και προκαλεί τροποποιήσεις στο οικοσύστημα.


    Ολα θα τα φροντίσει η ΔΕΗ. Να στε σιγουροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/5/11 21:55

    9/5/11 20:06 MALLON ASXETOS EISAI TELIKA H POYLAS MAZOYT KAI PETRELAIO GIA AYTO GRAFEIS SYKOFANTIES.AN EINAI DYNATO NA MAS LES TETOIA PRAMATA GIA THN GEO8ERMIA!H PARAPLHROFORHSH SE OLO THS TO MEGALEIO!AYTA TOYS LETE TOYS NYSIRIOYS KAI TREXOYN SAN TA KATSIKIA NA PROLABOYN TOYS *LYKOYS*?ELEOS PIA SE AYTON TON TOPO!OPOS OTAN PHGAN NA KANOYN ENA AIOLIKO PARKO STHN KORYFH TOY BOYNOY KAI GIA NA ANOIXTEI O DROMOS POY 8A HTAN TAYTOXRONA KAI ANTIPYRIKOS,8A XREIAZOTAN KOPOYN GYRO STA 100 DENTRA TA OPOIA H ANADOXH ETAIRIA EIPE 8A TA ANTIKATSTHSEI SE ANOIXTES PERIOXES POY EIXAN KAEI SE PYRKAGIA,OPOY DEN EIXE ANTIPYRIKO DROMO.!!!!KAI EIPANE OXI PALI TA ZOA!!AI STO DIAOLO KAI ESEIS KAI KAI TA KOLODHMOTIKA SYMBOYLIA SAS!NA KAITE MAZOYT RE ALHTES KAI NA PE8AINETE APO KARKINO TOY PNEYMONA GIA NA MA8ETE TI 8A PEI GAIO8ERMIA KAI AIOLIKH ENERGEIA!ALHTES NISYRIOI!FATE PETRELAIA RE NA XEZETE KARKINO!AI STO DIAOLO.TIPOTA DE GINETE STHN KOLOXORA AYTH PIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος9/5/11 22:03

    STHN GERMANIA SKAPSANE PANO APO 2000 METRA GIA NA LEITOYRGHSEI TO GEO8ERMIKO ERGOSTASIO KAI NA EXOYN MHDEN RYPANSH.EDO STA 2 METRA KAI LENE OXI???TELIKA DEN KSEROYN TI 8ELOYN SE AYTH THN XORA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος10/5/11 00:42

    9/5/11 21:55
    Εισαι κόπανος! Ξεστραβώσου:
    http://www.garyfallidou.org/elec_prod/gr_geothermy.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/5/11 09:37

    Κύριοι,
    Ξεκινούμε ένα θέμα καλό είναι να κρατήσουμε και ένα επίπεδο.
    Έγραψα το πρώτο σχόλιο, όχι τυχαία, γνωρίζοντας που έχω την ατυχία να ζω και τι θα επακολουθούσε.
    Για να ξεκινήσουμε ούτε εγώ ούτε εσείς γνωρίζετε την ισχύ που έχουν σκοπό να εγκαταστήσουν.
    Ζήτησα να πάνε να ενημερώσουν τους κατοίκους με μια μακέτα, με στοιχεία στο χέρι και υπήρχε λόγος, η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλα βήματα.
    Δεν νομίζω ότι η ΔΕΗ έχει σκοπό να παράγει στο νησί όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη η Ελλάδα, όποτε το σκεπτικό πιθανώς να είναι ένας μικρός σταθμός παράγωγης που να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού.
    Πριν λοιπόν κρίνουμε και αρχίσουμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο άρθρα η φωτογραφίες ας περιμένουμε να ενημερωθούμε πρώτα.
    Το πιο σωστό κατά τη γνώμη μου από τη στιγμή που ζητάμε λύση σε ένα πρόβλημα, αυτό της ενεργείας είναι να εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, με άλλα λόγια να το μελετήσουμε.
    Ένας κατασκευαστής γεννητριών ντίζελ έχει συμφέρον να πουλήσει το προϊόν του, όπως ένας που φτιάχνει ανεμογεννήτριες ομοίως.
    Σίγουρα τα συμφέροντα είναι πολλά, στην περίπτωση της Νισύρου υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κάποιο πλούτο, το θέμα είναι να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
    Και το κινητό σας κύριοι μολύνει το περιβάλλον, και τα παπούτσια που φοράτε πριν φράσουν στα πόδια σας κάποιον ενόχλησαν.
    Σας αρέσει η όχι χωρίς ενέργεια είμαστε τελειωμένοι, το βασικό είναι να τελειώσουμε με αυτή την νοοτροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *