ροή ειδήσεων

Η πόλη πληγώνεται

Το πληγωμένο βιομηχανικό κτίριο
Για λόγους συμβολικούς, ξεκινάμε σήμερα, 8 του Μάη, το ιστολόγιό μας από την ακριτική Δωδεκάνησο...

ως μία παρέμβαση στον παραλογισμό του εύκολου κέρδους, της απληστίας και της αλαζονείας σε βάρος της κοινωνίας. Τα νησιά μας, που σήμερα γιορτάζουν την υπογραφή της απελευθέρωσής τους από τους Ιταλούς, με την συμβολική παράδοση του κλειδιού τους στην "μητέρα" Ελλάδα, συνεχίζουν να πληγώνονται και να απειλούνται από τους σύγχρονους ..."κατακτητές"...

Ενδεικτικό των έργων τους είναι και η κατεδάφιση του αλευρόμυλουS.A.M.I.C.A.αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου, στην ανατολική παραλία της πόλης της Ρόδου, που ξεκίνησε απρόσμενα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, 6 του Μάη, παρόλες τις παρεμβάσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, που ξεκίνησαν με αφορμή το παρακάτω κείμενο, το οποίο αναδημοσιεύουμε.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το ιστολόγιό μας θα δώσει μία καλή ευκαιρία σε όλους τους ενεργούς πολίτες για δυναμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο για κάθε ενέργεια που είναι σε βάρος του τόπου μας.

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ !
Η λειτουργία των μνημείων είναι πολύ σημαντική για την ιστορία, αλλά και για τη ζωή της πόλης και όταν μάλιστα διαθέτουν ιδιότητες τοπόσημου, για την ιδιαίτερη δηλ. αρχιτεκτονική ογκοπλασία και αναγνωσιμότητά τους, καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικά για τον ιστό της πόλης και γενικά την εμφάνισή της .
Οι μύλοι ιταλικής περιόδου SAMICA ή μύλοι Σολούνια (ΡΟΣΟΛ) νεοελληνικής περιόδου, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικοί και για το λόγο αυτό δίκαια χαρακτηρίστηκαν Διατηρητέο Μνημείο. Είναι δε τόσο μεγάλης σημασίας που εδώ και χρόνια σηματοδοτούν τη γύρω περιοχή, τόσο στη χρυσή εποχή της λειτουργίας τους όσο και στην περίοδο της παρακμής και εγκατάλειψης.
Είναι μεν ιδιωτικό κτίριο, αλλά ενέχει θέση δημοσίου ως προς την σημαντικότητά του και σαν τέτοιο πρέπει να προσεχθεί και να συντηρηθεί. Μάλιστα, στις ανασκαφικές εργασίες που έγιναν στο οικόπεδο των μύλων αποκαλύφθηκε ναός της ΄Ισιδας, μοναδικό δείγμα ναού αιγυπτιακής θεότητας στη Ρόδο, -ναός των αιγυπτιακών φύλων τα οποία ζούσαν στη Ρόδο- δείγμα σπουδαιότητας του χώρου κατά την ελληνιστική εποχή. Ο ναός αυτός λόγω της σπουδαιότητας και της μοναδικότητάς του πρέπει να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί μαζί με το κτίριο των Μύλων .
Το νέο στοίχημα της ανάπλασης της πόλης της Ρόδου.
Το κτίριο των Μύλων βρίσκεται σε μία περιοχή που χρειάζεται αναβάθμιση και είναι προφανώς το νέο στοίχημα της ανάπλασης της πόλης της Ρόδου και του μέχρι σήμερα υποβαθμισμένου λόγω χρήσεων ανατολικού προς τη θάλασσα μετώπου της πόλης.
Με την κατασκευή της μαρίνας και των κτιριακών έργων που προβλέπονται καθώς και της ολοκλήρωσης νέου λιμανιού της Ρόδου στην Ακαντιά , το μέτωπο αυτό αποτελεί λαμπρή ευκαιρία να δοθεί μια νέα ανάσα και φρεσκάδα στην Πόλη.
Μαζί δε με σειρά σημαντικών κτιρίων που βλέπουν στην περιοχή όπως τα Σφαγεία, το Κτίριο της ΚΑΙΡ (Ιταλικά και αυτά κτίρια) ,το σημαντικό κτίριο της ΔΕΗ (λαμπρό δείγμα νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής ) δεκαετίας του ’60, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τους κυρίαρχους άξονες ανάδειξης της πόλης με σημαντική Μορφοπλαστική Αρχιτεκτονική σύνθεση με σύγχρονες και δημιουργικές λειτουργίες και δραστηριότητες.
Οφείλει ο Δήμος να σκύψει με ευαισθησία και να προστατεύσει, να αναδείξει την εικόνα της πόλης και των μνημείων της και να παρεμβαίνει δραστικά σε μνημεία σαν αυτό των Μύλων, γιατί τυχόν κατεδάφιση τους θα σήμαινε καταστροφή αρχιτεκτονική και πολεοδομική της περιοχής αφού θα χανόταν μια για πάντα η αναγνωρισιμότητα του χώρου και επομένως θα έσβηναν μνήμες και ιστορία.
Γίνεται κατανοητό ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις χρειάζονται (ανοικτούς ή κλειστούς ) Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς ,που να καταφέρουν να αναδείξουν το Genius Loci της περιοχής και να δώσουν ιδέες για μια νέα πνοή στην γερασμένη (είναι αλήθεια) μορφή της πόλης.
Επαναλαμβάνουμε στο σημείο αυτό ότι πόσο σημαντικό είναι να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για μια παράλληλα με την Πολεοδομική και Αρχιτεκτονική ανάδειξη του μετώπου και μία οικονομική ανάπτυξη με νέες δραστηριότητες που θα συμπληρώνουν και θα καλύπτουν τις λειτουργίες της νέας μαρίνας και του λιμανιού, ζωηρό κίνητρο για ιδιώτες και δήμο.
Για το λόγο αυτό δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί η απόφαση ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ του Μνημειακού χαρακτήρα του Κτιρίου των Μύλων από μέρους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) παρά την αρνητική εισήγηση της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων.
Για την απαράδεκτη αυτή απόφαση δύο μόνο δικαιολογίες μπορούν να υπάρξουν:
Α. ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν αντιλήφθηκε την σημαντικότητα του κτιρίου αυτού τόσο αρχιτεκτονικά (σαν ίδιο δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής Ιταλικής περιόδου), όσο και σαν τοπόσημο για τη λειτουργία και την εικόνα της πόλης της Ρόδου δηλ. το Κ.Α.Σ. λόγω απόστασης και ίσως αδιαφορίας ή ανικανότητας, δεν παίρνει σωστές αποφάσεις για έργα εκτός Αθηνών στη δύσμοιρη Περιφέρεια.
Β. ότι (όπως λέγεται) ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις που φάνηκαν ικανές να επηρεάσουν την επιστημονική θέση των μελών της επιτροπής Κ.Α.Σ.
Και οι δύο αυτές υποθέσεις , ( αν είναι έτσι) , αποτελούν καθαρά αρνητική διολίσθηση για τα πράγματα στο τόπο μας και αρνητικό σημάδι για το μέλλον του τόπου.
Το παράδειγμα (προς αποφυγήν) που δίνει το Κ.Α.Σ. με την απαράδεκτη απόφαση αποχαρακτηρισμού είναι ότι για τόσο σημαντικά για μια περιοχή μνημεία , όταν υπάρχει οικονομική ή άλλου τύπου πίεση μπορούν εύκολα να γίνουν βορά εκμετάλλευσης με την συνέργεια του κράτους, υπερβαίνοντας κάθε επιστημονική και ηθική δεοντολογία.
Αντίθετα η αυστηρότητα και ακεραιότητα της πολιτείας εξαντλείται σε μικρά διατηρητέα σπίτια που ανήκουν σε ασθενέστερες τάξεις, οι οποίες αδυνατούν χωρίς οικονομικές επιδοτήσεις να τα συντηρήσουν και να τα αναδείξουν με αποτέλεσμα να φθίνουν και να παρακμάζουν ή να αλλάζουν χρήση.
Ελπίζουμε η απόφαση αυτή να μην είναι τμήμα μιας λογικής για γρήγορη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που κοντόφθαλμα στοχεύει μόνο σε άμεση εκμετάλλευση παραβλέποντας τις ιστορικές, αισθητικές, αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, και κοινωνικές ανάγκες της πόλης, διότι τότε όντως ο αποχαρακτηρισμός αυτός, φέρνει τρόμο για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να πούμε ότι η ‘οικονομική αυτή προσφορά’ του κράτους προς ιδιώτες, προσδίδει μία υπεραξία εκμεταλλευτικού χαρακτήρα, από την οποία η πόλη δεν έχει να κερδίσει , αλλά τουναντίον πολλά να χάσει χωρίς καμιά πρόσοδο για την κοινωνία και τον δήμο.
Για τους παραπάνω λόγους, χρειάζεται εγρήγορση και ενδιαφέρον από πλευράς κοινωνικών ομάδων, επιστημονικών φορέων για να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα από τη μια και από την άλλη να δώσουν νέα διάσταση και ελπίδα για την πόλη.
Τη σημερινή φαινομενική αδράνεια και αδιαφορία της κοινωνίας γι’ αυτά μπορούμε να τη δικαιολογήσουμε από έλλειψη καλής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα του τόπου και των ολέθριων αποτελεσμάτων που θα έχουν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αντίδραση σ΄αυτά. Καθίσταται σαφές ότι η δραστική ενεργοποίηση των φορέων της κοινωνίας και του Δήμου είναι απαραίτητη για ουσιαστική και ελπιδοφόρα εξέλιξη της πόλης με το σεβασμό των μνημείων της.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία

Σωτηράκης Σταμάτης, αρχιτέκτονας-μηχανικός
Παλλάς Γρηγόριος, δρ. οφθαλμίατρος
Γαρούφη Αννα, αρχιτέκτονας-μηχανικός

rodistas.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/5/11 11:19

    Me xalaei pou akoma den exoume ginei Monaco..
    Logo tis aristeras...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/5/11 11:21

    eno tosa xronia pou kybernas egines Monaco ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/5/11 11:42

    re paidia, kalo to sxolio kai exete dikio alla den mporei to kratos kai eseis na apaiteite apo ton idioti ependyti poy edose kapoia ekatomyria euro na diatirisi kai na anastilosi to mnimio. As agorasei to ypourgio poltismou to mnimio apo ton Kypriadi kai as to kanei oti thelei. An den mporei as xrimatodotisei ton Kypriadi gia tin anakainisi tou. An oxi to ena oxi to allo eseis os epistimones protimate na to blepete ereipio? Symfono omos na syntirithi kai na anadixthei o naos tis Isidas me exoda omos tinos ?
    An eitan diko mou to oikopedo, ego tha analamvana ta exoda alla kai tin ekmetalefsi tou !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/5/11 11:59

    ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ...ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΥΡΙΟΙ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣ ΝΟΡ,ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ,ΜΕΛΤΕΜΙ,ΕΛΛΗ,ΜΑΝΤΡΑΚΙ,ΑΚΤΑΙΟΝ,ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ,ΣΦΑΓΕΙΑ,ΡΟΔΙΑ,ΜΑΝΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ. ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/5/11 12:42

    Σε κεντρικο σημειο της Ροδου βρισκεται το ταχυδρομειο.Ποια ειναι η κατασταση του;Γιατι εχει προστατευτικα κιγκλιδοματα ;για την προστασια των περαστικων;Γι αυτα οι ρομαντικοι τυποι ΜΟΥΓΚΑ.Το ερειπειο του Κυπριαδη μονο βλεπουν σαν μνημειο κι αυτο γιατι μισουν την ιδιοτικη περιουσια.Τωρα stop ασχοληθειται με κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/5/11 12:45

    Egw kserw kati aristerous pou einai afenos polu fragkatoi kai afeterou polu diktiomenoi.. mpigmenoi sta rousfetia kai protoporoi tis anisis ekmetaleusis.. kata ta alla i aristeri idea i isi metaxeirisi kai outo ka8eksis....

    Oso afora to Monaco..
    Basika den milaw gia oli tin Ellada alla gia tin Rodo mono..

    Oi Kotes to pirane grammi to 8ema kai ftiaksane ena nisaki kai ena kentro pou 8a to zileue ka8e euro"peos"... Emeis omws edw stin 3i ethniki vgazoume to fragko kanoume dixnoume kai menoume stasimoi... mpravo loipon stous exontas tis 8eseis...

    Oso gia tous aleuromilous.. Pisteuete eseis pou to stamatate oti kanete zimia ston epixeirimatia..? Den exete katalabei poso kalo tou kanete... Katalabenete oti mono kai mono apo to mpleksimo pou tou prokalesate 8a anevasei tin timi tou akinitou epi 4... kai mpravo tou vasika kala na einai kai na skaei ta fragka tou panta sto nisi.. oxi san kati alla lamogia pou ta pane volta min tous piasoun po8en esxes....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/5/11 13:08

    ριξτε το
    αχρηστο ειναι
    μια παραφωνία
    κατεδαφιστε το
    σας επιασαν οι ευαισθησίες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/5/11 14:03

    ΡΕ ΧΩΣΑΝΕ ΜΕΣΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ Η' ΚΥΚΛΟΦΟΡΑΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΞΩ ?

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΜΑ ΠΑΝΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/5/11 14:04

    alla d'allwn.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος17/5/11 14:19

    βασικα οι γερμανοι ειναι μαλακες που πληρωνουνε να ουμε
    φωτης(ο δικος σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος17/5/11 14:21

    17/5 13¨08
    τι βριζεις ρε μαλακα γαμω το κολο σου
    σαπιλα εχεις βγαλει?
    χαποπουτσι που εχει σκουλαμεντρα σαπιλα
    εμεις τετοια δεν εχουμε βρε ουξωω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος17/5/11 15:31

    Diaplokh pantoy, epixeirmaties Kai politikoi xeri xeri se enan dromo poy odhgei ston gremo thimizontas stoys pio palioys epoxies poy prohghthikan the eptaetias makari na bgw psefths alla tha perasoyme poli dislika ta epomena xronia Kai tha doyme pola Gia ta opoia tha drepomaste sto mellon!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος17/5/11 21:50

    Μια χαρά τα λένε, δεν καταλαβαίνω πού κολλάτε!
    Αν δεις σαν σύνολο Μύλους, ΔΕΗ, CAIR τότε μπορείς σε επίπεδο πολεοδομικής ανάπλασης να βγάλεις πολύ ωραία αποτελέσματα. Παραδείγματα υπάρχουν και στην ΕΛλάδα και στο εξωτερικό.

    Όσον αφορά το γεγονός ότι το κτίριο είναι ιδιωτικό, ας μη ξεχνάμε ότι ο ίδιο ο ιδιοκτήτης ζήτησε να κηρυχθεί διατηρητέο. Για τους όποιους λόγους, αλλά δεν έχει σημασία.
    Ήξερε ότι χρειαζόταν και επισκευή και ενίσχυση όταν ζητούσε την κήρυξη του και επίσης ήξερε ότι θα του κόστιζε πολύ περισσότερο αν αυτό κρινόταν διατηρητέο. Επίσης ήξερε ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός που υπήρχε μέσα, θα ήταν εμπόδιο στις περισσότερες χρήσεις, αφού περιορίζει τον χώρο (μπορεί βέβαια να αξιοποιηθεί, όχι ως μουσεία, χώροι πολιτισμού και άλλα τέτοια).

    Οπότε οι απόψεις που λένε να διατηρηθεί ίσως να μην έχουν άδικο. Προσωπικά σαν κτίριο δε μου αρέσει καθόλου (η μορφή του προέρχεται πρωτίστως από τις ανάγκες της λειτουργίας των Μύλων, μετά από τα δομικά του χαρακτηριστικά και μετά από τα αρχιτεκτονικά), όμως στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοχής, σε συνδυασμό και με άλλα κτίρια που αποτελούν ένα σύνολο, θα το ήθελα να βρίσκεται εκεί.

    Για το ποιος θα επωμισθεί το κόστος, δυστυχώς πάντα το επωμίζεται ο ιδιοκτήτης, είτε αυτό είναι σπιτάκι, είτε αρχοντικό, είτε αποθήκη, είτε εργοστάσιο. Όπως επίσης είναι και υποχρέωση του να το συντηρεί.
    Το σωστό θα ήταν τουλάχιστον ένα μέρος να το επωμίζεται η πολιτεία, τουλάχιστον στην περίπτωση που αυτή κρίνει κάτι διατηρητέο. Δεν το κάνει όμως.

    ΥΓ Επειδή γράφουμε ανώνυμα, δε σημαίνει ότι μπορούμε να βρίζουμε συνέχεια, το έχω παρατηρήσει και σε άλλα θέματα. Τουλάχιστον οι διαχειριστές θα πρέπει να επεμβαίνουν σε αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος17/5/11 22:20

    Το κτήριο είναι εξαίρετο δείγμα ρασιοναλισμού. Έχει αρχιτεκτονική. Αν πατέ στα μεγάλα λιμάνια της χώρας θα δείτε όμοια σε όγκο κτήρια. ( Πειραιάς το σιλό, Βόλος το ρολόι, Θεσσαλονίκη στον προβλήτα με τα κοντέινερ δυτικά το κτήριο αποθηκών στην Καβάλα τα σιλό που κατεδαφιστήκαν ). Είναι λοιπόν ένα κτήριο πρόδρομης αρχιτεκτονικής, μπροστα από την εποχή του, όλα όσα ανέφερα είναι μεταγενέστερα και όμως μοιάζουν με τους αλευρόμυλους , για σκεφτείτε το λίγο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος17/5/11 23:40

    emeis eimaste leventes!!! eseis exete ta kerata dixala!!! oukswwwwww!!!!
    kyra olga

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος17/5/11 23:52

    re skatoblaxoi pios apo esas pige monako????
    mathame kai to monako twra !!!!
    pername olh mas thn zwh panw ston kanape kai kanoyme pws ta kseroyme ola!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος18/5/11 10:45

    Ma eiste sovaroi 8a katedafisete auto to mnimio, auto to sumbolo ergatias, auto to yperoxo oikodomima, auto to krama ka8aris arxitektonikis, auto to kosmima tis neas mas marinas????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος18/5/11 11:51

    pia nea marina re syga mhn litoyrgisei ayth h malakia pote, anti na ginei sto mantraki thn balane mesa se ENERGH !!!!! biomhxanikh zonh kai meta mas ftene ta kthria, me tis malakies toy paraskeya to kratos kai h rodos zhmionetai edw kai 25 xronia !!!!!!!!!!!!
    eleos h marina toy mantrakioy na menei anakseiopoihth gia na ofeloyntai oi idiotes!!!!!!!!
    kseftila na fobomaste ta hmeroploia na fompomaste kai toys epixirmaties toy coba
    proexei to dhmosio symferon twra h marina sto mantraki!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος18/5/11 12:11

    αντε μωρη σαπισμενη ξεκολιαρα
    κανεις και σχολια
    σκουμπρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος18/5/11 12:13

    Αυτοί που πήγαν παρανόμως να το κατεδαφίσουν συνελήφθησαν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος18/5/11 12:13

    entos polews biomixaniki zwni....leventi mou esu... egw lew na gkremisoume kai spitia gia na tin epektinoume... na anoiksoume kai pali to ergostasio tis DEH... kai den gamiete pou kaname marina ekei... astin na rimaksei... Megale tektona

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος18/5/11 12:20

    12:11 gia des ton kwlo soy isws emine kati mesa apo xtes !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος18/5/11 12:28

    o paraskeyas den tha dikastei gia astoxeia apofashs zhmiwse to kratos kai to nhsi gia na ofelhsei thn perioysia toy kai kapiwn alwn
    osw gia ayto poy apokaleis marina den eipe kaneis na mhn leitoyrghsei alla oxi kai h kentikh marhna stoy coba to mantraki na kathete diladi gia na epofelithoyn idiotes
    na thinisw to kosmos tv ti polemo ekane gia to paketo ergwn toy kasino sthn marina kai telika twra kseskepasthke kai fanike poion ekprosopoyse
    emeis oi mikroi prepei na epidiokoyme to dhmosio symferon kai oxi na yperaspizomaste epixeirmaties kai skato politikoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος18/5/11 12:30

    o 12.11 EINAI ΑΔΕΛΦΗ ΣΥΓΟΥΡΑ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος18/5/11 12:33

    nai re efw ton phra extes einai kai lisara hthele ki alo synexeia alla m lei mhn peis tipota ntrepome ti na kaonoyme omws pernei kales pipes - katapinei!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος18/5/11 12:44

    Pio dimosio simfero me ti xrima 8a ginoun tosa erga. H ana8esi se idiotes simenei (apodedigmena) oloklirosi kai kali leitourgia tou ergou. Politi pou akolou8ite epi 10eties sto ekswteriko kai apodidei. Gia paradeigma i Attiki odos i opoia einai tzami ta skas sta diodia alla einai tzami o dromos oxi san tin gewrgiou seferi pou kaneis rodeo.
    En'pasi periptosi xreiazete ana8ewrisi tropou skepsis kai episimeno oti mia politi idea pou prin apo xronia apodiktike axristi kai den apedose tpt (vlepe mama rwsia kai kina) pws perimenoume na apodosei se mia xwra dialimeni kai kataxrewmeni.... ksekolate kai alaksete mualla....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος18/5/11 12:57

    anistorite 12.44 pios eipe gia koymoynismo
    tin rodoy lindoy pios thn plhronei oi idiotes??
    thn nea marhna poy se shmerina lefta exei kosthsei peri ta 150 ek eyrw oso dld 10 marhnes pios thn plhrwse??
    akoma exeis paei sthn atikh odo giati egw poy thn diasxizw kathe mera exw allh gnwmh 2.60 h dieleysh
    h oloklhrwsh ths marhnas mantrakioy tha kosthsei 1 ek eyrw mono 37 ekane h perimetrikh poy einai kai mish gia skepsoy 1 xlm ligoteroy dromoy kai tha eixes thn korifea marhna kai as thn diaxirizotan idioths alla tha eipirxe h ypodomh
    na thimisw pws gia thn oloklhrwsh twn ergwn sthn nea marhna tha xreiastoyn akoma 15-20 ek 20 marines mantrakioy!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος18/5/11 13:29

    Megiste giauto ta skas ta 2.60 gia na min exei lakouba o dromos oso gia tin marina mandrakiou den eipa oti den prepei na ginei alla gia na se dw na mpeis mprostareis kai na diwkseis ta ploia tis grammis kai ta touristika na deis xamos pou 8a ginei.. Opws kai na'xei i marina mandrakiou mporei na eksipiretisei 500 skafi pes kai tin marina tou kova alla 500 kai pes oti eimaste fiska. Tou marmaris i marina ksereis posa xwraei kai ti prodiagrafes exei?
    En'pasi periptosi... kai pali oso afora to kostos an den ekanan tis lamogies tote me tis anadoxous pou mpleksane twra kai teliwmeni 8a itan kai skafi 8a arazane.. Ponemeno 8ema kai auto kai to gnwrizw prosopika.. oso gia ton xaraktirismo aistoritos ti na pw mallo den kolaei pou8ena.. mallon antikimeni 8a me elega.. leventia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος18/5/11 14:55

    to marmaris exei xoritikothta peripoy 600 exw paei poles fores kai den einai kati spoydeo
    exw metaptyxiako stin sxediash prwtogenwn toyristikwn ypodomwn exw paei se sxedon 100 marines sthn mesogio kserw ti soy lew to mantraki einai megalo xarti einai epipedoy monaco opws lei kai kapoios parapanw alla foboyntai ta hmeroploia les kai an pane akantia tha katastrafei to apan sympan
    h nea marhna mporei na anptixthei opws h marhna floisboy des google erthe all ayto htan olympiako ergo se emas tha kanoyn kati kakogoysta paraphgmata kai ayto einai olo to baptizoyme kai anaptyksh kai teliwse

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος19/5/11 10:22

    o 18/5/11 12:30 kai episis o 18/5/11 12:33
    einai pisoglentides kai exoun kanei to kolantero tous gaitanaki!! oli h patra exei xortasei poutso apo autous!! pws gamieste etsi mwre!!
    den ntrepeste ligo?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *