ροή ειδήσεων

Η Ελλάδα 1η στην Ευρώπη σε πνιγμούς!

Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους από πνιγμούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Κάθε χρόνο χάνονται...
περίπου 400 άτομα από πνιγμούς, ενώ μερικά δευτερόλεπτα αρκούν, για να χαθεί μια παιδική ζωή στο νερό, καθώς τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι πνίγονται και δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν, παρακολουθώντας το φαινόμενο, ενώ το βιώνουν.
Όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, ΕΝΑΚ, Νίκος Γιοβανίδης, κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα, που έχει 700-800 πολυσύχναστες παραλίες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τεράστια ευθύνη και ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε άγνοια.

"Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά μεν, πολύ βασικά δε, προληπτικά μέτρα: Συνεχής επιτήρηση των παιδιών και να είναι νηστικά τουλάχιστον 3 ώρες πριν από το μπάνιο", προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα παιδιά δεν μπορείς ποτέ να είσαι ήσυχος. Όχι μόνο επειδή ο πνιγμός τους είναι σιωπηλός, αλλά επειδή λειτουργούν πολλές φορές παρορμητικά στη θάλασσα ή στην πισίνα και μπορεί να παρασυρθούν και να χτυπήσουν.

Ειδικά στις ηλικίες από 10 έως 15 ετών -και περισσότερο στα αγόρια- συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, που οδηγούν σε πνιγμούς.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο είναι, ότι οι άνθρωποι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια το όριο των τριών ωρών χωρίς φαγητό, πριν από το μπάνιο. Αν κάποιος έχει φάει, μπορεί να πνιγεί είτε από παλινδρόμηση είτε από ανακοπή καρδιάς.

"Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να αποβεί μοιραία. Σπάνιο μεν, αλλά έχει συμβεί"
, τονίζει ο κ. Γιοβανίδης.

Τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μπάνιο

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες της ΕΝΑΚ, διαπιστώνεται ότι τα Ελληνόπουλα, αλλά και οι ενήλικες δεν γνωρίζουν να κολυμπούν.

"Επειδή στην Ελλάδα οι παραλίες μας είναι βατές και ενδείκνυνται για μπάνιο, νομίζουμε όλοι ότι η θάλασσα είναι 'πλατσούρισμα' και δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά κάποια πράγματα", επισημαίνει ο κ. Γιοβανίδης.

"Η θάλασσα έχει θάνατο. Το λέω εγώ, που είδα στα χέρια μου να πεθαίνουν άνθρωποι κάθε ηλικίας", συμπληρώνει.

"Τα Ελληνόπουλα, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν μπάνιο. Καλό είναι, όμως, από την ηλικία των τριών ετών να φροντίζουν οι γονείς τους, ώστε να δέχονται την απαραίτητη εκπαίδευση από ειδικούς", τονίζει.

Σύμφωνα με τη γιατρό Αντωνία Μουτάφη, συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης των Ατυχημάτων σε Παιδιά και Νέους (ΚΕΠΠΑ), το 2009 στην Ελλάδα καταγράφτηκαν 386 πνιγμοί, εκ των οποίων οι 259 αφορούσαν αγόρια, ενώ μόνο 127 κορίτσια. Τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Σε βάθος 10ετίας πάντοτε οι πνιγμοί των αγοριών ήταν περισσότεροι (σχεδόν διπλάσιοι) από αυτούς των κοριτσιών. Αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης",
σημειώνει και διευκρινίζει: "Πιθανώς αυτό να οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία των αγοριών, που είναι από τη φύση τους πιο παρορμητικά και τολμηρά".

"Οι ηλικίες σε μεγαλύτερο κίνδυνο, πάντως, είναι τα νήπια (1-5 ετών) και οι υπερήλικες (άνω των 65 ετών), στους οποίους συντρέχουν λόγοι υγείας, που προκαλούν τους πνιγμούς (π.χ. καρδιακή ανακοπή)",
αναφέρει.

"Ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μείωση των πνιγμών, στην Ελλάδα υπήρχε μια μικρή αύξηση από το 2006 από 1,71/100000 πληθυσμού σε 2,52/100000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,21/100000 πληθυσμού" επισημαίνει.

Έλλειψη σε ναυαγοσώστες

Την ώρα που στη χώρα μας, κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία, δεν υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις θέσεις των ναυαγοσωστών.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια εποχική εργασία που αμείβεται καλά, φαίνεται πως δεν υπάρχει ανταπόκριση.

"Βάσει του νόμου, κάθε δήμος πρέπει να προσλαμβάνει ναυαγοσώστες από την 1η Ιουνίου έως την 31η Αυγούστου. Δυστυχώς, όμως, σήμερα δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας ούτε κατά 50%, γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις θέσεις", υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΕΝΑΚ.

"Σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, ούτε για την Αττική δεν βρίσκουμε ναυαγοσώστες. Δεν αναφέρομαι σε απομακρυσμένα μέρη, μιλάω για την Αττική"
, τονίζει.

"Θέλω να πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν και όχι γιατί αδιαφορούν. Παρόλα αυτά, δεν είναι μια απλή δουλειά. Είναι περισσότερο λειτούργημα. Αυτός που θα το κάνει πρέπει να έχει όρεξη και να είναι υπεύθυνος, να έχει την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν μπορείς να το κάνεις μόνο για τα χρήματα", διευκρινίζει.

Για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης πρέπει να είναι από 18 έως 45 ετών για τη θάλασσα και έως 65 για την πισίνα.

Εκπαιδεύεται για δύο εβδομάδες, προκειμένου να πάρει το πτυχίο του επαγγελματία ναυαγοσώστη. Στη συνέχεια, πρέπει να βγάλει δίπλωμα για ταχύπλοο σκάφος και να δώσει εξετάσεις στο λιμεναρχείο.

Όλη αυτή η διαδικασία στοιχίζει περίπου 800 ευρώ. Η αμοιβή του ναυαγοσώστη κυμαίνεται από 1000 έως 2000 ευρώ το μήνα, για 7ωρο ωράριο, ενώ του εξασφαλίζουν και τη διαμονή.

Σύμφωνα με το διευθυντή της ΕΝΑΚ, σε κάθε πισίνα θα πρέπει να υπάρχει, όπως ορίζει ο νόμος, επόπτης ασφαλείας, δηλαδή επαγγελματίας ναυαγοσώστης. Καθένας έχει το δικαίωμα αυτό, να το ζητεί και να το διεκδικεί.
cosmo.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/6/11 00:30

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΓΙΑ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
    ΕΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/6/11 00:32

    ο GAP xerei mpanio? krima...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/6/11 01:00

    00,30 μαλλον δεν το σκεφτηκες αυτο που ειπες για την ευρωπη.οι μονες χωρες που δεν εχουν θαλασσα ειναι η τσεχια αυστρια σλοβακια ουγγαρια και ελβετια.οι υπολοιπες ειναι παραθαλασσιες.παντου κανουνε μπανιο φιλε μου.ακομη και στα φιορδ της νορβηγιας.και παντου υπαρχουν πισινες.τα παιδια μας πνιγονται γιατι ειναι πρωτα σε παχυσαρκια αφου χλαπακιαζουν γυρους σουβλακια και μπικ μακ ολη μερα και το παιζουν ξερολες απο κατι γονεις που απανταν σαν κ εσενα.εδω ουτε ελληνικα δε θα ξερουν να γραφουν σε λιγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/6/11 01:45

    Φιλε μου τα παιδια μου ξερουν κολύμπι, δεν ειναι παχύσαρκα και δεν χλαπακιαζουν γύρους και chicken stories. Δεν σου πρόσβαλα την οικογένεια σου. Αν θες να γράψεις κάτι άλλο, γράψε κάποια άλλη γνώμη. μην προσβάλεις όμως. Προσωπικά εσένα δεν σε πρόσβαλα και δεν σου το επιτρέπω. Είπα μία γνώμη, τέλος. Πες εσύ κάτι άλλο χωρίς να προσβάλεις τους συνομιλητές σου. Έτσι πρέπει να λειτουργεί η σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/6/11 01:58

    ΟΙ ΡΟΔΙΤΕΣ ΤΑ ΡΟΔΙΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ. ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΥΡΟΓΑΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/6/11 06:45

    01,45 εφωσον λειτουργεις ετσι,ρητορικα με μονολογο χωρις διαλογο,να σου υπενθυμησω οτι προσβαλες ολους τους ευρωπαιους και ολες τις στατιστικες,εκτος απο εσενα.Ετσι και εγω,βαση στατιστικων και επειδη ισχυριζεσε οτι τα ξερεις ολα,σου απαντησα οχι προσβλητικα,αλλα με στοιχεια,οτι γεωγραφικα η ευρωπη βρεχετε απο θαλασσα,εκτος των χωρων που σου ανεφερα,οι πλοιοψηφια των ευρωπαιων γνωριζει μπανιο απο μικρη ηλικια λογω μαθηματων απο ο σχολειο,τα ελληνοπουλα ειναι ακρως απαραδεκτα πρωτα σε παχυσαρκια και καταναλωση γργγορων γευματων,και αποδειξη του σχολειου αυτου ειναι οτι τελικα τα ελληνοπουλα ειναι πρωτα σε πνιγμους.Αν το θεωρεις αυτο προσωπικη προσβολη,τοτε μαλλον εσυ δεν πρεπει να διαβαζεις καν την σελιδα γιατι αμφισβητεις μελετες και ερευνες επιστημονων και αρχων αλλα και της πραγματικοτητας,οποτε μαλλον σκεφτεσε με γνωμωνα μονο τα στοιχεια της οικογενειας σου και δεν λαμβανεις υποψην σου τι γινετε γυρω σου με τα δρωμενα,κοινως εισαι εκτος τοπου και χρονου.Αν σε προσβαλλει και αυτο,τοτε κανε μια ερευνα ο ιδιος και απεδειξε μας το αντιθετο.Θα χαρουμε παρα πολυ να διαβασουμε και μια αλλη ερευνα βασισμενη σε στοιχεια και οχι σε προσωπικη αποψη.ενας αντικειμενικα σκεπτομενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/6/11 07:02

    Πρώτη και στο αλκοόλ, τα τροχαία, τη παχυσαρκία, την ενδοοικογενειακή βία και πολλά άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/6/11 13:05

    ΤΑ ΞΑΝΑΠΑΜΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗ ΠΟΡΤΑ....
    http://parapona-rodou.blogspot.com/2011/06/blog-post_2258.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/6/11 13:06

    ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΟΣΤΩΝ... ΜΠΗΤΣ ΜΠΑΡ!
    ΤΑ ΞΑΝΑΠΑΜΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗ ΠΟΡΤΑ....
    http://parapona-rodou.blogspot.com/2011/06/blog-post_2258.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/6/11 13:25

    Η έρευνα είναι λίγο ασαφής αφού δεν διευκρινίζει αν τα ποσοστά είναι συνολικά ή αν αναφέρονται στους Έλληνες γιατί ας μην ξεχνάμε οτι τα περισσότερα περιστατικά πνιγμού τουλάχιστον εδώ στη Ρόδο έχουν ως θύματα ξένους τουρίστες και όχι Έλληνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/6/11 13:56

    ΕΓΩ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ 00:30 ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΞΕΝΩΝ!! ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ Η ΓΡΙΑ ... ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΑΣ!!!
    ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΦΙΛΟ 06:45 ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ? ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΚΟ..ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!! ΠΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΠΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ!! ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ...ΠΕΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/6/11 17:29

    Ο ΚΥΡΙΟΣ 01:00 KAI 06:45 EINAI O ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΚΤΩ ΤΡΟΜΕΡΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ...

    Υ.Γ.ΩΡΑΙΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΦΙΟΡΔ...ΓΡΑΦΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος14/6/11 19:06

    06:45..klasikos karagiozis einai...Kai fysika agrammatos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος14/6/11 19:09

    XAXAXAXAXAXAXA...06:45(ακομη και στα φιορδ της νορβηγιας)Για πορδες εισαι νουμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος14/6/11 20:18

    ΡΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ Ο 06.45 ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΟΥ BLOG? ΟΥΣΤΤΤ ΡΕ ΚΟΠΡΙΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος15/6/11 01:21

    re 14/6/11 01:58 to xereis oti oi vlaxoi den kolympane alla kanoun gymnastiki panw sto soi sou!! pane sto "pame paketo" na breis tous sygeneis sou sthn vlaxoellada.kopre trypie!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *