ροή ειδήσεων

Μεγάλη επιτυχία για την άσκηση «ΙΩΝΑΣ 2011» του ΓΕΕΘΑ

Εξαιρετικά ικανοποιημένο εμφανίζεται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) μέχρι στιγμής από την εξέλιξη της άσκησης «ΙΩΝΑΣ»...
η οποία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά.
Την άσκηση παρακολουθούν 18 Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση, ξέρουν να επιχειρούν και να αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό με τα μέσα που διαθέτουν.
Αν και το ακριβές στίγμα όπου διεξάγεται η άσκηση δεν έχει δοθεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή πραγματοποιήθηκε ακριβώς στο μέσον της απόστασης της Ρόδου από το Καστελόριζο (Μεγίστη), δηλαδή 60 χιλιόμετρα απόσταση και από τις δύο νήσους. Η άσκηση γίνεται και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόκληση από τουρκικής πλευράς, η οποία τηρεί χαμηλό και ιδιαίτερα προσεκτικό προφίλ. Προφανώς, δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν αυτό είναι αποτέλεσμα της παρουσίας τόσων ΑΚΑΜ οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν σκηνές από την καθημερινή… ρουτίνα στο Αιγαίο ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά μαχητικά.
Ωστόσο, ούτε το τουρκικό Ναυτικό, ούτε η Ακτοφυλακή έχει προβεί σε κάποια κίνηση η οποία θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα και αυτό οφείλουμε να το καταγράψουμε. Ενδεχομένως βέβαια, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται πλέον στην τελική τους ευθεία και η σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στο κεμαλικό κατεστημένο και τους ισλαμιστές του AKP (συλλήψεις και φυλακίσει ανώτατων στρατιωτικών), να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα εσωτερικής διχόνοιας το οποίο δεν επιτρέπει ενδελεχέστερη ενασχόληση με παραδοσιακά «σπορ» όπως η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η επιτυχής ολοκλήρωση – όπως όλα δείχνουν – της άσκησης «ΙΩΝΑΣ 2011» αποτελεί εξέλιξη που θα πρέπει να πιστωθεί απολύτως στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προέβησαν με τον τρόπο αυτό σε μια κίνηση που ενισχύει και το οπλοστάσιο της χώρας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Εάν η ελληνική πλευρά είχε διστάσει και ακυρώσει την άσκηση, ενώπιον του ενδεχομένου να προκληθεί ένταση με την Τουρκία η ζημιά θα ήταν δυσανάλογα μεγάλη και καλύτερο θα ήταν να μην είχε ανακοινωθεί ποτέ η διεξαγωγή της. Όλα όμως πήγαν καλά και τα συγχαρητήρια ανήκουν δικαιωματικά στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (η σειρά αναφοράς είναι σκόπιμη).
Η άσκηση αποτέλεσε απάντηση σε αντίστοιχη που είχαν πραγματοποιήσει οι Τούρκοι, παρουσία δεκάδων ξένων ΑΚΑΜ, χωρίς ωστόσο να τηρηθούν όσα είχαν εμμέσως συμφωνηθεί και εγκριθεί μέσω των επισήμων εγγράφων που είχαν παραλάβει οι ελληνικές αρχές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.
Για όποια νεότερη πληροφορία προκύψει θα προβούμε σε ανανέωση της είδησης.


defence-point.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *